naar Homepagina
  1. Treinreizen door Noorwegen

Treinreizen door Noorwegen

Noorwegen is het land van de fjorden, de adembenemende vergezichten en prachtige reisroutes. Hoe mooi zou het zijn om deze drie in één keer te combineren en wel door middel van een treinreis. Tussen Oslo en Bergen loopt de Bergen spoorlijn en is uitgeroepen tot één van de mooiste spoorlijnen in de wereld. Dat belooft wat!

Mooiste spoorlijn ter wereld
Verschillende internationale ranglijsten beschouwen de treinreis tussen Oslo en Bergen als de meest opwindende en mooiste treinreis ter wereld. Eén daarvan is Lonely Planet's Tom Hall, hij was razend enthousiast over de Bergen spoorlijn en concludeerde: "De Bergen spoorlijn is een reis die lang in je herinnering blijft bestaan. Als je de treinreis niet hebt gemaakt kun je niet met zekerheid zeggen dat het niet de mooiste treinreis van de wereld is".

De hoogte in
Geen andere spoorweg tussen twee steden in Europa kent een grotere hoogte dan die tussen Oslo en Bergen. Het landschap tussen deze twee grootste steden van Noorwegen is prachtig, het meest spectaculair is deHardangervidda, het hoogste bergplateau van Europa. Het hoogste punt is bij Finse, op 1222 meter boven de zeespiegel.

De Bergen spoorlijn is populair bij zowel toeristen als pendelaars, gedurende de weg zijn er verschillende ski resorts te zien. Het is er even druk in de zomer als in de winter. De totale reisduur tussen Oslo en Bergen bedraagt circa zeven uur. Bouwwerkzaamheden begonnen in 1875 en het nam 34 jaar in beslag om het af te ronden, er werkten ongeveer 50.000 mensen aan. De 182 tunnels werden met de hand gegraven. De Bergensbanen vierde haar honderdjarig bestaan in 2009.

De Flåm Spoorweg
Als je tijd over hebt en toevallig in Myrdal arriveert, is het de moeite waard dat je en treinreisje maakt van pakweg 20 kilometer met de Flåm Spoorweg. De trein voert je omlaag naar het plaatsje Flåm aan het einde van de Aurlandfjord. De Aurlandfjord is een zijarm van de imposante Sognefjord, het langste fjord van Noorwegen. Een must voor iedere liefhebber van het spoor, de Flåm spoorlijn, één van de meest steilste spoorlijnen van de wereld op normaal spoor. Het is één van de meest populaire attracties in Noorwegen en een meesterwerk.

De lijn waar jaarlijks ongeveer 500.000 passagiers mee reizen gaat door een spectaculair landschap. De trein komt langs steile bergwanden en diepe ravijnen, passeert talloze watervallen op de weg naar de fjord. Vergeet niet dat het gevaarlijk is om uit het raam te leunen en uit te kijken voor de vele tunnels - er zijn 20 tunnels langs de 20 kilometer lange lijn. De reis tussen de twee stations duurt ongeveer een uur.

Beste reistijd
Een reis met de Bergen spoorlijn is net zo bijzonder in de winter als in de zomer. Als je de kans hebt moet je natuurlijk beide proberen, het landschap verandert drastisch in elk seizoen en dat maakt het een totaal andere ervaring. Als je in de winter reist vergeet dan niet dat de dagen kort zijn in deze tijd van het jaar, dus probeer tijdens daglicht te reizen (meestal tussen 9.00 uur en 16.00 uur). Vroeger of later dan dat en een gedeelte van de reis zal in het donker plaatsvinden wat kan betekenen dat je het prachtige uitzicht mis loopt langs de weg. De ideale tijd om te reizen in de winter is laat februari/maart.

Bekijk HIER onze reizen naar Noorwegen. 

 
Telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
Openingstijden
ma. t/m vr. uur
zaterdag uur
Gedetailleerde gegevens
Postadres
Effe Weg
Vendelier 61-B
3905 PD Veenendaal
E-mail info@effeweg.nl
Tel. +31 (0)88 10 30 800
KvK 30060880
BTW NL 826428782 B01
IBAN NL71 RABO 0325 6913 12
00:06:29 | 0,05 | effeweg | GCP-NMT-WEB-102 TourWeb © NetMatch