naar Homepagina
  1. Fooien in het buitenland, hoe zit dat nu eigenlijk?

Fooien in het buitenland, hoe zit dat nu eigenlijk?

Het geven van fooien is natuurlijk niet de grootste hobby van ons Nederlanders, maar we willen ook niet uit de toon vallen. Als u een leuke stedentrip maakt, wat is dan ‘normaal’ met betrekking tot het geven van fooien. 

Barcelona
Een fooi wordt voornamelijk gegeven in de luxere restaurants. De gast mag zelf bepaalt zelf of hij of zij een fooi geeft, er worden over het algemeen geen ‘servicekosten’ in rekening gebracht. Het omhoog afronden van de rekening is in Barcelona het meest gebruikelijk.

Rome
In Rome geeft men niet zo veel fooien, brood en het ‘lenen’ van bestek staat meestal aangegeven op de rekening (pane e coperto) en worden met een paar euro per persoon aangeslagen. Dit wordt door velen gezien als fooi. Wanneer er costi servizi  op de rekening staan, dan is een fooi overbodig. Wanneer dit niet het geval is, kan er altijd een kleine fooi gegeven worden.

Parijs
De servicekosten van een ober zijn vaak al terug te vinden op de rekening van een restaurant in Parijs (compris), dus vaak is een fooi geven overbodig. Wanneer de service uitmuntend was, dan wil men nog wel eens een extraatje geven. Wanneer de service niet op de rekening staat (non compris) dan is een fooi van 15% gebruikelijk.

Istanbul
Het is vooral in de goedkopere zaken in Istanbul niet echt gebruikelijk om een fooi te geven, dus de obers zullen hier aangenaam verrast zijn. In de wat duurdere/chiquere gelegenheden worden over het algemeen al servicekosten op de rekening gezet van ongeveer 10% á 15%. Hier bovenop wil men nog wel eens een fooi geven van ongeveer 10%.

Londen
In de hoofdstad van Engeland wordt gemiddeld in een restaurant een fooi gegeven van 10% á 15%. Wanneer er reeds servicekosten (12,5%) zijn opgenomen op de rekening, dan is het niet gebruikelijk om daar nog een fooi bovenop te geven. Naast een restaurant is het in Londen ook heel normaal als de taxichauffeur, het kamermeisje of de kapper getipt wordt
   
Bron: Weblog Zoover


 
Telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
Openingstijden
ma. t/m vr. uur
zaterdag uur
Gedetailleerde gegevens
Postadres
Effe Weg
Vendelier 61-B
3905 PD Veenendaal
E-mail info@effeweg.nl
Tel. +31 (0)88 10 30 800
KvK 30060880
BTW NL 826428782 B01
IBAN NL71 RABO 0325 6913 12
21:58:05 | 0,03 | effeweg | GCP-NMT-WEB-101 TourWeb © NetMatch