telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
ma. t/m vr : 09:00 - 17:30 uur zaterdag : 10:00 - 16:00 uur
Naar 'mijn reis' omgeving

Kerstreis 8 dagen Krakau

vanaf € 499,-
 • Vervoer per luxe Comfort Class touringcar
 • Verblijf o.b.v. halfpension (ontbijt en diner)
 • Twee maal een heerlijk kerstdiner
 • Spectaculaire Folkloreshow
 • Bezoek de kerstmarkt op De Rynek Glówny
 • Dagtocht Zakopane en zoutmijn Wieliczka bij te boeken
 • Joodse wijk Kazimierz met bezoek aan Schindler fabriek bij te boeken
LET OP: Wij adviseren u dringend alleen gevaccineerd met ons op reis te gaan i.v.m. de verscherpte maatregelen. Een volledige vaccinatie betekent in de meeste gevallen dat de laatste prik minimaal twee weken geleden gezet moet zijn. Ook een bewijs van herstel na een corona-infectie volstaat op de meeste bestemmingen. Kijk hier voor de actuele richtlijnen.
Uw reisgezelschap
Kies uw gewenste vertrekdatum
* Onder voorbehoud van annuleringen en wijzigingen i.v.m. covid-19.
 
 • Boek veilig en vertrouwd online Wij zijn aangesloten bij het SGR & ANVR
 • Boek nu, betaal later Wel zo fijn. Betalen wanneer het u uitkomt, zonder bijkomende kosten.
 • Persoonlijke klantenservice Onze medewerkers staan u graag te woord bij vragen

Woensdag: Heenreis

Vertrek vanaf het verzamelpunt richting het overnachtingshotel in Duitsland. Onderweg worden er diverse stops gemaakt.

Donderdag: Aankomst Krakau

We vervolgen onze busreis naar Polen. Aan het einde van de middag arriveren we bij ons hotel in Krakau.

Vrijdag: Stadswandeling Krakau en kerstmarkt

Vanochtend maken we kennis met de prachtige stad Krakau, al eeuwenlang het culturele hart van Polen. Het oude centrum staat geheel op de Werelderfgoedlijst en heeft niet voor niets de bijnaam 'het Florence van Polen'. O.l.v. een gids wandelen we naar de centrale marktplaats: Rynek Glówny, één van de grootste en mooiste marktpleinen van Europa met in het midden de prachtige lakenhal. Even verderop vinden we de Wawelheuvel, met het kasteel en de kathedraal van Krakau. De middag kunt u naar eigen inzicht besteden in het centrum van Krakau. Op de kerstmarkt kunt u zich volledig in kerstsferen onderdompelen. Op en rondom het centrale plein staan talloze kraampjes en stands met keramiek, sieraden, traditionele kerstdecoraties en een uitgebreid aanbod van Poolse hapjes en drankjes.

Zaterdag (1e kerstdag): Vrije dag of dagtocht Zakopane

Zakopane is een geliefd stadje voor wintersporters en wandelaars en omsloten door prachtige natuur, veel skipistes, wandelgebieden en een rijke cultuur. De houten huizen met prachtige houtsnijwerken zorgen voor een gezellig dorps karakter. Met het tandradbaantje kunt u naar de top van de berg Gubałówka voor een prachtig uitzicht over het Tatra gebergte. Bij terugkomst bezoeken we de houten kerk. U kunt de markt bezoeken in het oude centrum of lekker lunchen in een van de vele restaurants met regionale specialiteiten. Deze 1e kerstdag kunt u genieten van een gezellig kerstdiner in het hotel. De avond wordt vanavond of morgenavond afgesloten met een swingende folkore show.

Zondag (2e kerstdag): Zoutmijn Wieliczka

Vanmorgen kunt u een bezoek brengen aan de zoutmijn Wieliczka. De zoutmijn staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en stamt uit de 13e-eeuw. De enorme ondergrondse ‘stad’ heeft 300 km galerijen met beroemde kunstwerken, altaren, ondergrondse meren en beelden van zout. De ondergrondse ‘Kinga’s Chapel’ heeft kroonluchters van zout. De muren zijn bedekt met beelden van heiligen en scènes uit de bijbel. Om op het eerste 150 meter niveau van de mijn te komen moeten bezoekers een houten trap van ongeveer 400 treden afdalen. Aan het einde van de 3 km wandeling neemt u de lift terug naar de oppervlakte. De middag kunt u naar eigen inzicht besteden in het centrum van Krakau. Een bezoek aan het historisch museum is zeker een aanrader! Hier vindt u een unieke tentoonstelling van Kerststallen, waarin de gebouwen van Krakau zijn verwerkt. ’s Avonds kunt u genieten van een heerlijk kerstdiner in een restaurant in het centrum van de stad.

Maandag: Joodse wijk Kazimierz en Schindler-fabriek

U kunt vanmorgen deelnemen aan de uitgebreide tour door de Joodse wijk Kazimierz o.l.v. een gids. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de wijk grotendeels uitgeroeid. Veel van de historische gebouwen zijn echter bewaard gebleven of gerestaureerd. Vandaag de dag is de wijk bruisender dan ooit met vele restaurants en bars. U kunt een bezoek brengen aan de fabriek Schindler, bekend uit de film Schindler’s List en tegenwoordig een indrukwekkend museum. De middag kunt u naar eigen inzicht besteden in Krakau. Een bezoek aan het kasteel Wawel en de kathedraal, de belangrijkste kerk van Polen waarvan Paus Johannes Paulus II aartsbisschop en kardinaal was voordat hij in 1978 tot paus verkozen werd, zijn een aanrader. Ook een bezoek aan de Mariakerk op het Rynek Glowny is, met haar schitterende interieur en kunstschatten, een bezoek meer dan waard.

Dinsdag: Vertrek Krakau

Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis. Aan het begin van de avond arriveren we in ons overnachtingshotel in Duitsland.

Woensdag: Terugreis

Vandaag is het laatste deel van onze reis. Bij terugkeer op het verzamelpunt krijgt u de mogelijkheid om wat te eten voordat u met onze servicelijn naar uw opstapplaats wordt gebracht.

N.B. in voorkomende omstandigheden kunnen er wijzigingen optreden in het dag-tot-dag programma.

Hotel Novotel Krakau City West 4*

Het hotel bevindt zich op 20 minuten lopen van de oude stad. Het hotel heeft een bar en restaurant. De kamers beschikken over een tv, minibar, airconditioning, kluis en badkamer met bad of douche en toilet. Ontspan na een lange dag in het zwembad of de sauna. Het hotel heeft een lift en u kunt gebruik maken van gratis wifi.

De actuele coronamaatregelen zullen vermeld worden in uw reispapieren.

Polen

Oppervlakte: 311.888 km²
Inwoners: 38.523.261
Hoofdstad: Warschau
Regeringsvorm: Republiek
Religie: Katholiek
Valuta: Zloty (PLN)
Elektriciteit: 220V, stekkers type C & E, geen verloopstekker nodig
Taal: Pools
Tijdzone: UTC+1, zelfde tijdzone als Nederland
Reisdocumenten: Paspoort of identiteitsbewijs geldig tot terugkomst Nederland
 
Eten en drinken
In de Poolse keuken zijn invloeden van Rusland, Tsjechië, Duitsland en Oostenrijk op te merken. Bij de meeste maaltijden wordt soep gegeten. Daarnaast zijn veel Polen verzot op geurig gerookt vlees en haring. Typisch Poolse gerechten zijn bigos (verschillende soorten vlees met gekookte kool en paddenstoelen), pierogi (ravioli, in allerlei variaties), golabki (met rijst en vlees gevulde koolbladeren met tomatensaus) en grzybowa (wilde-paddenstoelensoep met noedels). Qua drank is pure wodka populair in Polen. Ook met kruiden verrijkte wodka’s worden veel gedronken. Een traditioneel Poolse drank is mede honingwijn. Deze wijn wordt niet veel meer gedronken, maar wordt nog wel gebrouwen.

Flora en Fauna
Door de wereldoorlogen en droogleggingen sinds de 13e eeuw is veel bebossing in Polen verdwenen. Zo’n 27% van de oppervlakte bestaat nog uit bos. Er zijn een groot aantal nationale parken en reservaten opgezet, om een deel van de bebossing in de oorspronkelijke staat te kunnen behouden. De staatsbossen bestaan voor zo’n 80% uit naaldwouden, waar vooral de grove den en lariks groeien. De overige bossen zijn loofwouden, met voornamelijk eiken, beuken en berken. De dierenwereld heeft een Midden-Europees karakter met een aantal noordelijke invloeden, zoals de eland. In Bialowieza, een woud op de grens van Polen en Wit-Rusland, leven wisenten (ook wel Europese bisons) in het wild, waardoor het woud wereldberoemd is. Langs de Mazourische meren zijn broedende knobbelzwanen, kraanvogels en zwarte ooievaars waar te nemen. Op het Tatragebergte, waar Polen aan Slowakije grenst is een nationaal park waar onder andere gemzenrassen, bruine beren, wolven, wilde katten, lynxen en Alpenmarmotten leven.

Geschiedenis
De Poolse geschiedenis begint in het jaar 966. De destijdse vorst van het land, Mieszko I bekeerde zich tot het christendom. Hij bracht verschillende Slavische volken samen op een laagvlakte tussen twee rivieren, de Oder en Wisla. Boleslaw de Dappere, de zoon van Mieszko I, kwam als eerste koning aan de macht. Hij bezorgde de jonge staat Polen een stevigere positie. Polen heeft in de tweede wereldoorlog veel schade opgelopen. Het herinneringskamp Auschwitz attendeert hieraan. Sinds de val van de Berlijnse muur, doet Polen steeds meer afstand van het communistische tijdperk.

Prijsniveau
De prijzen in Polen liggen lager dan in Nederland.

Leuke feitjes
 • De naam van het land, Polen, is afgeleid van ‘pole’. De Poolse betekenis van dit woord is ‘vlakte’. Zoals de naam al zegt, is het grootste deel van Polen vlak.
 • De zoutmijn van Wieliczka, vlakbij Krakau, is één van ’s werelds oudste mijnen die nog in werking is. De mijn is vanaf de 13e eeuw onafgebroken in werking geweest.
 • Wie kent de polonaise nou niet? Maar veel minder bekend is dat dit uit Polen komt.

Opstapplaatsen

Effeweg.nl heeft meer dan 60 opstapplaatsen door heel Nederland. Vanaf uw opstapplaats wordt u per touringcar naar ons verzamelpunt gebracht.

Voor deze reis is het verzamelpunt Nieuw-Dijk (Didam):
 • Restaurant Juffrouw Tok | Tolweg 9 | 6942 HX Didam


Klik hier voor een overzicht van alle opstapplaatsen voor deze reis

Tijdens het maken van de boeking kunt u een keuze maken uit de opstapplaatsen welke op uw vertrekdatum van toepassing zijn. De definitieve opstaptijd die bij de gekozen opstapplaats hoort ontvangt u in uw reisbescheiden, welke u circa een week voor vertrek ontvangt. Wij adviseren u een kwartier voor de opstaptijd aanwezig te zijn.

Telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
Openingstijden
ma. t/m vr. uur
zaterdag uur
Gedetailleerde gegevens
Postadres
Effe Weg B.V.
Den Hulst 134
7711 GT Nieuwleusen
E-mail info@effeweg.nl
Tel. +31 (0)88 10 30 800
KvK 05077081
BTW nr. NL814069538B01
IBAN NL71 RABO 0325 6913 12
17:13:31 | 0,4 | effeweg | NMT-WEB-118 TourWeb © NetMatch