telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
ma. t/m vr : 08:30 - 18:00 uur zaterdag : 08:30 - 16:30 uur
Naar 'mijn reis' omgeving

Kerstreis 7 dagen Bodensee

vanaf € 489,-
 • Halfpension (ontbijt en diner)
 • 1e kerstdag een traditionele kerstmaaltijd
 • Vervoer per Comfort Class touringcar
 • Fakkelwandeling met gids
 • Bloemeneiland Mainau & Bovenstad Bregenz
 • Neuschwanstein & Ravensburger museum
Uw reisgezelschap
Kies uw gewenste vertrekdatum
*Onder voorbehoud van annuleringen.
 • Boek veilig en vertrouwd online Wij zijn aangesloten bij het SGR & ANVR
 • Geen verplichte aanbetaling Bij ons hoeft u geen aanbetaling te doen voor uw geboekte reis
 • Persoonlijke klantenservice Onze medewerkers staan u graag te woord bij vragen

Dag 1 Heenreis

Vanaf ons verzamelpunt rijden we naar ons hotel in Kisslegg am Allgau. Nadat u de koffers naar de kamers hebt gebracht, staat er een heerlijk diner voor u klaar.

Dag 2 Lindau en Bregenz kabelbaan

Het historische centrum van Lindau aan de Bodensee is de moeite waard. Het havenstadje heeft vele gezellige steegjes met winkels en smalle gevelhuisjes en een prachtige haven met oeverpromenade. Even verderop ligt de fraaie stad Bregenz. De voornaamste en tevens oudste trekpleister van Bregenz is de ‘Oberstadt’ (bovenstad) met nog resten van de stadsomwalling uit de 13e eeuw en tal van historische gebouwen. U kunt met de kabelbaan de 1064 meter hoge berg Pfänder op voor een prachtig uitzicht over de Bodensee. Vanavond wordt Heiligabend gevierd. Voor onze Oosterburen vaak nog belangrijker dan de kerstdagen zelf. Er wacht u een gezellige kerstavond met koffie en kuchen en een heuse Tombola met kleine geschenkjes. Een blazerskwintet brengt u sfeervolle kerstliederen, waarna u kunt genieten van een heerlijk diner. Na het diner kunt u een bezoek brengen aan de kerstmis in de Barokkirche.

Dag 3 (1e kerstdag) Mainau Bloemeiland en Konstanz

Het eiland Mainau met het slotpark biedt een prachtige aanblik in de winter. Vanuit de kou loopt u zo de tropische temperaturen binnen in het Palmenhuis en het Schmettlingerhaus met prachtige vlinders. Het bezoek kunt u afsluiten met een drankje in het mooie Schlosscafe. De bisschopsstad Konstanz heeft maar liefst vier grensovergangen en wordt wel de poort naar Zwitserland genoemd. De Altstadt is beslist een bezoekje waard met de Bisschopskerk, het conciliegebouw en de Pulvertoren. Het uitzicht op de Alpen en de eilandjes mag u niet missen. Vanavond kunt u genieten van een traditionele kerstmaaltijd in het hotel.

Dag 4 (2e kerstdag) Ravensburger museum en Fakkelwandeling

In de ochtend zal een bezoek gebracht worden aan het nabijgelegen Ravensburg. Ravensburg heeft een historische binnenstad, die uitnodigt voor een wandeling. Ravensburg is vooral bekend van de bordspellen en puzzels. Wie heeft niet een Ravensburger puzzel in elkaar gelegd? In het Spielemuseum wordt de geschiedenis tentoongesteld, maar ook de nieuwste snufjes. Uiteraard kunt u hier met uw nieuwste puzzel de deur uitlopen. In de middag start de fakkelwandeling vanaf het hotel onder leiding van een gids. U wandelt met brandende fakkels door de historische stadskern van Kissleg en prachtige omliggende wouden. Bij terugkomst wacht u een heerlijk diner.

Dag 5 Boottocht Bodensee en Sankt Gallen

Nadat u heeft genoten van een heerlijk ontbijt start onze dagtocht voor een eerste kennismaking met de Bodensee. En hoe kan dat beter, dan vanaf het water. Vanaf Friedrichshafen kunt u de overtocht maken naar de plaats Romanshorn in Zwitserland. Uiteraard kunt u ook met onze chauffeur meereizen per touringcar. Tussen de Bodensee en het Zwitserse Appenzellerland vinden we de aantrekkelijke, verkeersvrije oude binnenstad van Sankt Gallen. Typisch zijn de bont beschilderde erkers. Het stichtsgebied met de barokke kathedraal en bibliotheek is UNESCO wereldcultuurerfgoed.

Dag 6 Natuurtocht Allgäu en Neuschwanstein

Vandaag maken we een prachtige tocht door de Allgau. We bezoeken slot Neuschwanstein, een kasteel zoals ze alleen in sprookjes voorkomen. Het kasteel van koning Lodewijk II is het meest bezochte en meest gefotografeerde bouwwerk van Duitsland. Het uitzicht op de Allgäuer Alpen is schitterend. Vlakbij Neuschwanstein ligt de mooiste plaats van de Allgäu, het middeleeuwse stadje Füssen. Dit middeleeuwse stadje ligt in een kronkel van de gifgroene rivier Lech. Met een kasteel, klooster, pleinen, musea, kerken, stegen en vele middeleeuwse huizen is het perfect bewaard gebleven.

Dag 7 Terugreis

Na het ontbijt rijden we terug naar Nederland. Onderweg maken we een stop voor het afscheidsdiner, alvorens u met de bekende servicelijn naar uw opstapplaats wordt gebracht.

Duitsland

Oppervlakte: 357.121 km²
Inwoners: 80.854.408
Hoofdstad: Berlijn
Regeringsvorm: Parlementaire republiek
Religie: Katholiek / Protestants
Valuta: Euro (€)
Elektriciteit: 220V, stekkers type C & F, geen verloopstekker nodig
Taal: Duits
Tijdzone: UTC+1, zelfde als Nederland


  

Eten en drinken
Duitsland is het walhalla voor bierliefhebbers. In het land zijn meer dan 1.300 bierbrouwerijen gevestigd, wat neer komt op maar liefst 40% van alle bierbrouwers ter wereld. Jaarlijks wordt in Duitsland zo’n 100 miljoen hectoliter (10.000.000.000 liter) bier gebrouwen. Naast de bieren zijn ook de Duitse wijnen, en dan vooral de witte wijnen, bekend. In het zuiden en zuidwesten van het land, uitgezonderd Saale-Unstrut en Saksen, liggen de meeste wijngebieden. Wie naar Duitsland gaat, kan niet om de Wurst heen. Elke regio heeft een eigen worst. Daarnaast zijn de bekende Kaiserbrötchen (harde broodjes) erg gewild.

Flora en fauna
Duitsland bestond aan het begin van de jaartelling voor maar liefst 80% uit bos. Bebossing is erg belangrijk voor het Duitse landschap. De hoeveelheid bossen liep echter snel terug, rond 1800 bestond nog maar 20% van het land uit bebossing. Inmiddels gaat het weer de goede kant op. Hedendaags nemen bossen zo’n 30% van de totale oppervlakte in. De dierenwereld in het noorden en westen is te vergelijken met die van Nederland. In het oosten en zuiden leven ook andere dieren, zoals wolven, die in Nederland niet te vinden zijn.

Geschiedenis
Theoretisch gezien bestaat Duitsland nog niet zo lang. Het huidige Duitsland was tot 1862 een gebied met veel kleine koninkrijken. Vanaf 1862 vormden deze kleine koninkrijken één land, Duitsland, en begon het Europa te beheersen. Uiteindelijk leidden allerlei conflicten, eind 19e en begin 20e eeuw, tot de Eerste Wereldoorlog. Na deze oorlog was Duitsland belast met enorme schadevergoedingen. Hitler speelde hierop in met mooie praatjes en beloftes, waardoor hij aan de macht kwam. In 1939 viel het Duitse leger Polen binnen, het begin van de Tweede Wereldoorlog. Toen de Duierikanen. Dwars door Berlijn liep het IJzeren Gordijn, de scheiding tussen de twee delen. Hier stond ook de Berlijnse Muur. In 1989 viel te muur en was Duitsland weer één geheel: Bondsrepubliek Duitsland.

Prijsniveau
Winkelen in Duitsland is meestal voordeliger dan in Nederland. Dat komt door het 2% lagere Btw-tarief en de grotere Duitse afzetmarkt, waardoor goedkoper geproduceerd kan worden.

Leuke feitjes:
 • Duitsland ligt in het hart van Europa en grenst aan maar liefst 9 landen. Het is daarmee het Europese land met de meeste buurlanden.
 • In 1916, tijdens WO I, voerde Duitsland als eerste de zomertijd in. Dit werd vooral gedaan om het steenkoolgebruik te verminderen, omdat ze steenkool hard nodig hadden voor de oorlog.

Hotel

Hotel-Gasthof Ochsen 3*

Het hotel ligt in het centrum van Kisslegg in de Allgäu, dichtbij het idyllische slotpark. Het hotel beschikt over een restaurant, Gaststube, Biergarten en een lift. De comfortabele kamers zijn voorzien van douche en toilet, telefoon, TV en deels met balkon of terras.

Opstapplaatsen en vertrektijden

Genoemde tijden zijn richttijden en kunnen wijzigen. Wanneer u een reis heeft geboekt krijgt u ongeveer een week voor vertrek de definitieve reisbescheiden. Hierin staat de definitieve opstaptijd.

Groningen > Apeldoorn
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Groningen
Assen
Hoogeveen
Meppel
Nieuwleusen
Zwolle
Heerde
Apeldoorn
Leeuwarden > Harderwijk
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Leeuwarden*
Heerenveen*
Emmeloord*
Lelystad*
Harderwijk*
Goes > Oss
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Goes*
Roosendaal
Breda
Tilburg
Den Bosch
Oss
Maastricht > Nijmegen
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Maastricht*
Sittard*
Roermond
Venlo
Boxmeer
Nijmegen
Weert > Uden
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Weert
Eindhoven
Helmond
Veghel
Uden
Delft > Bodegraven
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Delft
Den Haag
Leiden
Alphen aan den Rijn
Bodegraven
Vlaardingen > Arnhem
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Vlaardingen
Rotterdam Capelse Brug
Dordrecht
Gorinchem
Tiel
Arnhem
Enschede > Doetinchem
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Enschede
Hengelo
Almelo
Deventer
Zutphen
Doetinchem*
Alkmaar > Veenendaal
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Alkmaar*
Beverwijk*
Haarlem
Utrecht
Veenendaal
Hoorn > Ede
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Hoorn*
Purmerend*
Zaandam*
Amsterdam
Almere
Hilversum
Amersfoort
Ede
Verzamelpunt
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Nieuw-Dijk / Didam
Telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
Openingstijden
ma. t/m vr. uur
zaterdag uur
Gedetailleerde gegevens
Postadres
Effe Weg B.V.
Den Hulst 134
7711 GT Nieuwleusen
E-mail info@effeweg.nl
Tel. +31 (0)88 10 30 800
KvK 05077081
BTW nr. NL814069538B01
IBAN NL71 RABO 0325 6913 12
04:36:18 | 0,69 | effeweg | NMT-WEB-119 TourWeb © NetMatch