Kerst en Oud en Nieuw 12 dagen Zwitserse Alpen - met bus en trein

vanaf € 999,-
Excl. € 40,- kosten per boeking o.b.v. 2 personen.
 • Vervoer per luxe Comfort Class touringcar
 • Verblijf o.b.v. halfpension (ontbijt en diner)
 • Verblijf in Hotel Good Night Inn 3*
 • Twee maal 5-gangen kerstdiner
 • 5-gangendiner op oudejaarsavond
 • Stadsrondrit Brig met de Simplon Express
 • Rondleiding Stockalperpaleis met Glühwein
 • Mogelijkheid tot treinreizen Mont Blanc Express en Centiovalli Express
Uw reisgezelschap
Kies uw gewenste vertrekdatum
Prijzen zijn exclusief € 40,- kosten per boeking o.b.v. 2 personen. Deze kosten worden in de kassabon naast de prijzen gespecificeerd. Getoonde prijzen zijn per persoon en op basis van bezetting in een 2-persoonskamer.
* Onder voorbehoud van annuleringen en wijzigingen.
 • Boek veilig en vertrouwd online Wij zijn aangesloten bij het SGR & ANVR
 • Boek nu, betaal later Wel zo fijn. Betalen wanneer het u uitkomt, zonder bijkomende kosten.
 • Persoonlijke klantenservice Onze medewerkers staan u graag te woord bij vragen

22 december: Heenreis

Vanaf ons verzamelpunt rijden we naar ons overnachtingshotel in Zuid-Duitsland voor diner en overnachting.

23 december: Brig

Na het ontbijt rijden we verder richting de Zwitserse Alpen. Aan het begin van de middag arriveren we in Brig waar we de komende 9 nachten zullen verblijven. De stad Brig ligt in het mooie Oberwallis. ‘s Middags heeft u tijd om de mooie oude binnenstad met patriciërshuizen te bezichtigen. In het hotel wordt u welkom geheten met een drankje, waarna u aan tafel kunt voor het diner.

24 december: Sion en Montreux

Na het ontbijt rijden we naar Sion, één van de oudste steden van Zwitserland. De stad wordt gekenmerkt door twee kastelen gebouwd op heuvels hoog boven de stad. Het plein Place de la Planta is een goed uitgangspunt om de stad te verkennen. Ontdek de kathedraal, de verschillende kerken en de vele historische gebouwen. Vervolgens rijden we door naar Montreux. De stad is schitterend gelegen aan het meer van Genève met een prachtig uitzicht op de met sneeuw bedekte Alpen. De stad heeft een mooie boulevard, een haven waar de nostalgische stoomradarboten aanmeren en talrijke cafés. Op deze kerstavond krijgt u een heerlijk 5-gangen kerstdiner geserveerd.

25 december (1e kerstdag): Aletschgletsjer

Vandaag kunt u deelnemen aan een prachtige excursie naar de Aletschgletsjer. Deze gletsjer, zijn omgeving en de achterliggende bergen zijn door UNESCO aangemerkt als natuurlijk erfgoed en hebben daardoor een beschermde status. Met de bus rijden we naar het bergdorpje Fiesch. Van hieruit kunt u met een gondellift naar de Fischeralp en vervolgens kunt u met een cabinelift naar de Eggishorn.

26 december (2e kerstdag): Vrije dag of treintje Täsch - Zermatt en Matterhorn

U kunt vandaag vrij in Brig besteden of meegaan met de treinreis Täsch - Zermatt (voordeelpakket) . U maakt kennis met de schoonheid van de eeuwig besneeuwde berg Matterhorn, met een hoogte van bijna 4.500 meter. We rijden via een indrukwekkende route met prachtige uitzichten op de besneeuwde toppen naar Täsch. De laatste kilometers gaan we verder met een treintje. In het autovrije Zermatt met typische houten huizen kunt u winkelen, genieten van prachtige uitzichten of met een tandradbaan naar de 3.089 meter hoge Gornergrat gaan.

 

27 december: Vrije dag of treinrit Centovalli

We maken vandaag een prachtige treinreis (voordeelpakket) waarbij u kunt genieten van de prachtige natuur in Italië en Zwitserland. Deze treinreis gaat door het Valle Vigezzo, het dal van de schilders, en het Centovalli (honderd valleien). Het smalspoor leidt over hoge viaducten, door tunnels, wijnstreken en bossen, langs watervallen en diepe kloven. Op de route ziet u o.a. de bedevaartskerk Madonna del Sangue.

28 december: Vrije dag of treinrit Mont Blanc Express

Vandaag staat er een bijzondere treinrit op het programma. De unieke Mont Blanc Express start in Martigny. De adembenemende tocht voert u door een ruig alpenlandschap, schaduwrijke bossen en gemoedelijke dorpjes. U geniet daarbij van een grandioos uitzicht op de reusachtige gletsjer van de Mont Blanc. Vanuit Le Châtelard rijden we met de bus naar Chamonix in Frankrijk. Aan het begin van de avond kunt u in het hotel genieten van een heerlijk diner.

De treinrit Mont Blanc Express dient bij boeking te worden doorgegeven.

29 december: Blatten en Belalp

We rijden naar het bergdorpje Blatten, één van de oudste nederzettingen in Wallis. Van hieruit kunt u met een gondelbaan naar de Belalp. Boven aangekomen leidt een schitterende wandelroute van ongeveer 40 minuten u naar een punt vanwaar u een prachtig uitzicht hebt op de Aletschgletsjer. Aan het eind van de middag staat een heerlijk diner voor u klaar in het hotel.

30 december: Lötschental

Het Lötschental, omsloten door berggiganten met gletsjers, staat vandaag op ons programma. Dit prachtige dal staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Authentieke dorpjes vormen het decor en in het dorp Kippel zijn de huizen en oude houten schuren versierd met veel kerfsnijwerk.

31 december: Brig met Simplon Express, Stockalperschloss en Oud & Nieuw

Vandaag maakt u met de Simplon Express een korte stadsrondrit door het centrum van Brig. Vervolgens krijgt u een rondleiding door het indrukwekkende Stockalperpaleis, één van de belangrijkste barokke paleisbouwwerken van Zwitserland. De tour wordt afgesloten met een glaasje Glühwein. De rest van de middag kunt u zelf indelen. Op loopafstand van het hotel, in het oude stadscentrum van Brig, vindt u vele leuke winkels en restaurants. ’s Avonds krijgt u in het hotel een heerlijk 5-gangendiner geserveerd inclusief een dessertbuffet. Aansluitend is er live-muziek in het hotel en kunnen de voetjes van de vloer. Het belooft een zeer gezellige oudejaarsavond te worden!

1 januari (nieuwjaarsdag): Vertrek Brig

We verlaten Brig en rijden naar het overnachtingshotel in Zuid-Duitsland.

2 januari: Terugreis

Alweer de laatste dag van een fantastische reis. Op het verzamelpunt heeft u gelegenheid om een afscheidsdiner te gebruiken. Vervolgens reist u met de servicelijnen naar uw opstapplaats.

N.B. in voorkomende omstandigheden kunnen er wijzigingen optreden in het dag-tot-dag programma. Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen bepaalde passen of liften gesloten zijn.

Landkaart: Zwitserse Alpen met bus en trein

N.B. in voorkomende omstandigheden kunnen er wijzigingen optreden in het dag-tot-dag programma. Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen bepaalde passen of liften gesloten zijn.

Hotel Good Night Inn 3*

In het centrum van Brig bevindt zich het rustig gelegen Hotel Good Night Inn. Het hotel beschikt over een restaurant, bar, kiosk, kapsalon en een lift. De moderne kamers zijn voorzien van douche of bad, toilet en föhn, televisie, telefoon en kluisje. Op elke verdieping bevindt zich een minibar.

Zwitserland

Oppervlakte: 41.284 km²
Inwoners: 7.604.467
Hoofdstad: Bern
Regeringsvorm: Parlementaire Bondsstaat
Religie: Christendom en Katholiek
Valuta: Zwitserse Frank
Elektriciteit: 220V, stekkers type J, platte stekkers van het type C kunnen hier gebruikt worden, voor andere stekkers hebt u een verloopstekker nodig
Taal: Duits, Frans, Italiaans
Tijdzone: UTC+1, zelfde tijd als in Nederland
Reisdocumenten: Paspoort of identiteitsbewijs geldig tot terugkomst Nederland
 
Eten en drinken
Er is geen duidelijke Zwitserse keuken te beschrijven. Kaasgerechten staan in het hele land veel op het menu, verder zijn er veel verschillen tussen regionale gebieden. Deze verschillen zijn veroorzaakt door invloeden uit buurlanden. De restaurants serveren hun lokale specialiteiten en streekgebonden gerechten, maar daarnaast maken ze ook altijd internationaal bekende gerechten. Bekende Zwitserse gerechten zijn rösti en kaasfondue of kaasraclette. Ook de chocolade uit Zwitserland is bekend. Als voorgerecht of borrelhapje wordt vaak ‘Trockenfleisch’ gegeten. Dit is flinterdun gedroogd rundvlees. ‘Geschnetzeltes’ komt u overal in Zwitserland tegen, dit is kalfsvlees in roomsaus. Rondom de meren zijn visgerechten populair. Veel Nederlanders weten niet dat Zwitserland veel eigen wijnen heeft. Deze wijnen zijn betaalbaar en ook erg goed van kwaliteit. Uit het Walliser Rhônedal, de streek langs het Meer van Genève en de meren in de Jura en uit Ticino, zijn de meeste wijnen afkomstig. Als afzakkertje na de maaltijd wordt vaak Pflümi, Kirsch of Poire Williams genuttigd.

Flora en Fauna
Op de berghellingen is veel bebossing en langs de rivieren groeien oeverbossen. In het Mittelland zijn vooral beuken en fijnsparren te vinden, met daarbij lindes, esdoorns, zomereiken en essen. Op de schuinte van de Jura wordt vooral gemengd bos aangetroffen, met beuken en esdoorns in de lagere gebieden en fijnsparren en zilversparren in de hogere regionen. Afhankelijk van het klimaat, begint de boomgrens op een hoogte tussen de 1800 en 2800 meter. Struiken, waarin de bosbes, beredruif, groene els of het alpenroosje groeien, verbinden de bebossing met de alpenweiden (matten). De matten boven de boomgrens zijn gevuld met onder andere gras, sleutelbloemen, orchideeën, anemonen, verscheidene gentiaansoorten en edelweiss. In de lente en het begin van de zomer bloeien deze bloemen, waardoor de alpenweiden in een prachtige bloemenzee veranderd. Op de nog hoger gelegen gebieden groeien korstmossen op de rotsen en kussenplanten in de rotsspleten. Door milieuverontreiniging en wintersport is erosie ontstaan en ook raakt de bodem het plantendek kwijt. Vooral de alpenweiden lopen hierdoor gevaar.

In en rondom de wateren leven veel dieren, vooral zoogdieren, vissen, amfibieën en vogels. De vlagzalm, beekforel en rivierdonderpad komen voor in snelstromende rivieren. De waterspreeuw leeft ook veel in de regio van deze rivieren. Vissen die in de stilstaande of langzaam stromende wateren leven zijn onder andere de brasem, paling, snoek en rivierbaars. In de bossen zijn veel reeën te vinden en in mindere mate edelherten. Wilde katten, vossen, dassen, wilde zwijnen en boommarters komen voor in de bossen van de Voor-Alpen en de Jura. Amfibieën die redelijk veel voorkomen zijn adders, aspisadders, esculaapslangen en smaragdhagedissen. De vogels die in de bossen leven zijn onder andere de kruisbek, verscheidene soorten spechten en uilen (waaronder de oehoe). Boven de bossen zijn roofvogels te zien, op zoek naar hun prooi. Het betreft vooral de buizerd, havik, boomvalk, sperwer en wespendief. Rondom de boomgrens leven de notenkraker, hazelhoen, auerhoen en korhoen. De Alpenmarmotten hebben ondergrondse burchten in het hooggebergte. Nog hoger, op het grensgebied van de alpenweiden en de rotshellingen, leven gemzen. Steenbokken leven in het daarboven gelegen gebied.

Geschiedenis
De eerste bewoners van Zwitserland waren de jagers in de grotten, zo’n 10.000 jaar v. Chr. Gevonden voorwerpen in de Jura bewijzen dit. In 8.000 v. Chr. zwermden de mensen uit over de afgesmolten vlaktes van de gletsjers. In ongeveer 6.000 v. Chr. kwamen volken uit het Midden-Oosten naar Zwitserland. Zij zetten eenvoudige nederzettingen op en bestonden van de landbouw. Ze kapten hiervoor bossen er bebouwden land. De belangrijke Tène-cultuur kwam op in de ijzertijd, zo’n 800 jaar v. Chr. Deze periode was belangrijk omdat toen bijvoorbeeld de eerste munten in omloop kwamen. De bevolking leefde toen in paalwoningen. De Helveten, een Keltische stam, verspreidden zich vanuit Zuid-Duitsland over Zwitserland. In 58 v. Chr. werden ze door Julius staande gehouden. De Helveten werden voorgoed ondergeschikt in 15 v. Chr. De Romeinse provincie Helvetia was gerealiseerd. Geleidelijk veranderden de legerplaatsen van de Romeinen in grote steden, bewoond door de Romeinen en Kelten. Deze volken leefden vredelievend naast elkaar tot en met de 3e eeuw. De welvaart was redelijk in die tijd. Het West-Romeinse rijk viel in de 4e en 5e eeuw, onder meer door invallen van Germaanse stammen uit het noorden. Tenslotte slaagde de Bourgondische stam erin om zich te vestigen rondom het Meer van Genève. De Bourgondiërs zetten in West-Zwitserland een koninkrijk op, met Latijn als voertaal. Een andere Germaanse stam, de Alemannen, settelde zich in het noorden en oosten van Zwitserland. De taalgrens is hiervan afkomstig.

Prijsniveau
De prijzen zijn gemiddeld iets hoger dan in Nederland.

Leuke feitjes
 • Jodelen is typisch Zwitsers en het komt dan ook veel voor in de Zwitserse volksmuziek. De landbouwers in de bergen zijn ooit begonnen met het jodelen. Ze gebruikten het om met elkaar te communiceren, van de ene naar de andere berg.
 • Zwitserland heeft het dichtste spoorwegennet ter wereld. De lengte van het spoor is in totaal ongeveer 5.000 km. Er zijn ook een aantal bergtreinen, zoals de Glacier Express. Deze behoort tot één van de mooiste treinreizen ter wereld.
 • De koffie in Zurich is de duurste ter wereld en ook Basel staat in de top 5. Daarvoor krijgt u wel een goede kwaliteit koffie.
Telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
Openingstijden
ma. t/m vr. uur
zaterdag uur
Gedetailleerde gegevens
Postadres
Effe Weg
Vendelier 61-B
3905 PD Veenendaal
E-mail info@effeweg.nl
Tel. +31 (0)88 10 30 800
KvK 30060880
BTW NL 826428782 B01
IBAN NL71 RABO 0325 6913 12
11:32:51 | 0,3 | effeweg | GCP-NMT-WEB-102 TourWeb © NetMatch