telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
ma. t/m vr : 09:00 - 17:30 uur zaterdag : 10:00 - 16:00 uur
Naar 'mijn reis' omgeving

Fietsreis 8 dagen Donaudal en Oostenrijk

  De op-één-na-langste rivier van Europa, de Donau, heeft een haast magische aantrekkingskracht. Vanaf de bron in Zuid-Duitsland tot aan de monding in de Zwarte Zee baant de rivier zich een weg door adembenemende landschappen, langs prachtige steden en dorpen en interessante bezienswaardigheden. Deze omgeving en de goed geprepareerde fietspaden, maken van het Oostenrijkse Donaudal een geliefde fietsbestemming. Ga mee met Effeweg.nl en fiets de mooiste etappes van de Donau Radweg. Maar niet alleen de Donau staat centraal. We nemen u mee naar het verrassende Traisental en spectaculaire Ybbstal, even ten zuiden van de Donau, waar u tussen de uitlopers van de Alpen over de meest fantastische routes fietst. Daarnaast kunt u de schitterende hoofdstad Wenen bezoeken. Alle ingrediënten voor een onvergetelijke fietsvakantie!

LET OP: Wij adviseren u dringend alleen gevaccineerd met ons op reis te gaan i.v.m. de verscherpte maatregelen. Een volledige vaccinatie betekent in de meeste gevallen dat de laatste prik minimaal twee weken geleden gezet moet zijn. Ook een bewijs van herstel na een corona-infectie volstaat op de meeste bestemmingen. Kijk hier voor de actuele richtlijnen.
Uw reisgezelschap
Kies uw gewenste vertrekdatum
* Onder voorbehoud van annuleringen en wijzigingen i.v.m. covid-19.
 • Boek veilig en vertrouwd online Wij zijn aangesloten bij het SGR & ANVR
 • Boek nu, betaal later Wel zo fijn. Betalen wanneer het u uitkomt, zonder bijkomende kosten.
 • Persoonlijke klantenservice Onze medewerkers staan u graag te woord bij vragen

Zaterdag: Heenreis

Vanaf onze verzamelplaats rijden we rechtstreeks naar ons overnachtingshotel in het zuidoosten van Duitsland. Nadat u uw bagage naar uw kamer heeft gebracht, kunt u genieten van het diner.

Zondag: Passau - Schlögener Schlinge (circa 41 km)

Op de grens met Oostenrijk ligt de stad Passau, ook wel de ‘driestromenstad’ genoemd, omdat de rivieren de Ilz en de Inn op nagenoeg hetzelfde punt uitmonden in de Donau. Op deze plek begint ons fietsavontuur. Met de Donau aan onze zijde fietsen we Oostenrijk binnen. Wat volgt is een prachtige route langs de rivier met uitzichten op de Oostenrijkse en Duitse oever.  Een stop bij het trappistenkloster in Engelhartszell, ongeveer halverwege de route, is een aanrader. Met name de abdijkerk is een bezoek meer dan waard. Het interieur in Rococo-stijl is verbluffend! Daar waar de Donau een bocht van 180 graden maakt, de zogenaamde Schlögener Schlinge, staat de chauffeur op u te wachten. Neemt u vooral de moeite om naar de top te lopen; het uitzicht over de slingerende Donau is schitterend! Nadat de fietsen zijn ingeladen, rijden we naar ons hotel in Pöchlarn, waar we de komende 5 nachten zullen verblijven.

Maandag: Traisental-radweg (circa 56 km)

De Donau vormt een haast natuurlijke noordgrens van de Alpen. Ten zuiden van de Donau wordt het landschap al snel heuvelachtig en even verderop bergachtig. Desalniettemin is deze regio bij uitstek geschikt om per fiets te verkennen! We fietsen vandaag een deel van de Traisental-radweg, één van de meest populaire fietsroutes van de regio. De chauffeur brengt u naar het dorp Kernhof, van waar u voornamelijk bergafwaarts zult fietsen, over goed geprepareerde fietspaden. We volgen een groot gedeelte de rivier de Traisen, door een constant veranderend landschap van bergen, valleien, authentieke boerderijen en dorpen. U zult versteld staan van dit mooie stukje Oostenrijk! Maakt u vooral een stop in het gezellige Lilienfeld, waar de abdij een bezoek meer dan waard is. De tocht eindigt in de mooie barokstad St. Pölten.

Dinsdag: Donaudal: Pöchlarn - Krems (circa 47 km)

Na het ontbijt stappen we direct op de fiets voor een tocht door het, volgens velen, mooiste stukje Donaudal van Oostenrijk. Vanaf het hotel volgen we de rivier stroomafwaarts en al gauw doemt een imposant bouwwerk voor ons op: het benedictijnenstift van Melk. Deze schitterende barokabdij was vele eeuwen een belangrijk religieus en cultureel centrum. Melk vormt de toegangspoort tot het tot Werelderfgoed benoemde Wachau-dal. De Donau baant zich hier een weg tussen de steile rotswanden en met wijnranken begroeide hellingen. Her en der doemen kasteelruïnes op, die herinneren aan het rijke verleden van de streek. In de eeuwenoude dorpjes Aggspach, Spitz en Weissenkirchen waant u zich haast terug in de tijd en nodigen uit voor een pauze. In het schitterende oude stadje Krems wacht de chauffeur op ons en brengt ons terug naar het hotel.

Woensdag: Ybbstal-radweg (circa 56 km)

De chauffeur brengt u vanochtend naar de charmante Lunzer See, omgeven door bergen tot 1.500 meter. Het is het startpunt van de fantastische fietstocht over de Ybbstal radweg. De fietsroute slingert zich een weg door het adembenemende landschap van de Ybbstaler Alpen. Doordat de Ybbstal radweg voor een groot gedeelte is aangelegd op een oud spoortracée, is het hoogteverschil nooit groot en passeert u indrukwekkende bouwwerken. Zo fietst u over pittoreske stenen bruggen, door een tunnel, over spectaculaire visbruggen en steekt u een prachtige kloof over. Het kristalheldere water van de Ybbs is nooit ver weg en even pootje baden bij één van de kleine strandjes zorgt voor een welkome verkoeling onderweg. In Waidhofen laden we de fietsen weer in de aanhanger en rijden we terug naar ons hotel.

Donderdag: Vrije dag of dagtocht Wenen

U kunt de dag vandaag naar eigen inzicht besteden, of een reservering maken voor een dagtocht naar Wenen. Onder leiding van een Nederlandssprekende gids maken we kennis met de hoofdstad van Oostenrijk, vol grandeur! Tijdens de stadsrondrit ziet u onder andere het immense slot Schönbrunn en het slot Belvedere, dat beschouwd wordt als het mooiste paleis van de barok. We rijden over de Ringstrasse, een prachtige boulevard met vele historische gebouwen en gaan verder via de Opera naar de bekende winkelstraten. U ziet het bontgekleurde Hundertwasserhaus. Met zijn asymmetrische ronde vormen, terrassen, gras op het dak en gouden koepels is dit het opvallendste gebouw van Wenen. Uiteraard zien we ook het iconische reuzenrad in het park Prater. De middag kunt u naar eigen inzicht besteden en de Oostenrijkse hoofdstad. Geniet van een overheerlijke Sachertorte, of maak een ritje met een Fiaker, de beroemde koetsen van Wenen.
 
De dagtocht Wenen, incl. gids dient bij boekinig te worden doorgegeven.

Vrijdag: Pöchlarn - Grein (circa 37 km)

Onze fietsweek in Oostenrijk sluiten we vandaag in stijl af. Nadat u uw bagage in de touringcar heeft geladen, stapt u nog één keer op de fiets voor een schitterende tocht langs de Donau. Via de dorpen Krummnussbaum en Säusenstein bereiken we het stadje Ybbs an der Donau. Het oude centrum van het stadje is een ideale tussenstop: de prachtige herenhuizen zorgen voor een schitterende aanblik. Via de Persenbeug waterkrachtcentrale steken we de Donau. Hoe verder we naar het westen fietsen, hoe smaller het dal wordt. Dit gebied, bekend onder de naam Strudengau, kenmerkt zich door steile kliffen, rotseilandjes en zandstranden in de Donau. Een lust voor het oog! De finishplaats van vandaag is Grein. De prachtige ligging aan de Donau en het oude centrum maken van Grein een populaire bestemming. Geniet van een drankje of een ijsje op een terras, voordat we aan het eind van de middag koers zetten richting het overnachtingshotel in Zuid-Duitsland.

Zaterdag: Terugreis

Na het ontbijt vertrekken we weer richting Nederland. Op onze verzamelplaats krijgt u de gelegenheid om iets te eten, alvorens u met onze bekende servicelijnen naar uw opstapplaats gebracht wordt.

N.B. in voorkomende omstandigheden kunnen er wijzigingen optreden in het dag-tot-dag programma.

Hotel Moser ligt in het centrum van Pöchlarn, op loopafstand van de oevers van de Donau. Het hotel beschikt over een restaurant, bar, terras, en wifi. Alle kamers zijn uitgerust met een badkamer met douche en toilet en tv.

Duitsland

Oppervlakte: 357.121 km²
Inwoners: 80.854.408
Hoofdstad: Berlijn
Regeringsvorm: Parlementaire republiek
Religie: Katholiek / Protestants
Valuta: Euro (€)
Elektriciteit: 220V, stekkers type C & F, geen verloopstekker nodig
Taal: Duits
Tijdzone: UTC+1, zelfde als Nederland


  

Eten en drinken
Duitsland is het walhalla voor bierliefhebbers. In het land zijn meer dan 1.300 bierbrouwerijen gevestigd, wat neer komt op maar liefst 40% van alle bierbrouwers ter wereld. Jaarlijks wordt in Duitsland zo’n 100 miljoen hectoliter (10.000.000.000 liter) bier gebrouwen. Naast de bieren zijn ook de Duitse wijnen, en dan vooral de witte wijnen, bekend. In het zuiden en zuidwesten van het land, uitgezonderd Saale-Unstrut en Saksen, liggen de meeste wijngebieden. Wie naar Duitsland gaat, kan niet om de Wurst heen. Elke regio heeft een eigen worst. Daarnaast zijn de bekende Kaiserbrötchen (harde broodjes) erg gewild.

Flora en fauna
Duitsland bestond aan het begin van de jaartelling voor maar liefst 80% uit bos. Bebossing is erg belangrijk voor het Duitse landschap. De hoeveelheid bossen liep echter snel terug, rond 1800 bestond nog maar 20% van het land uit bebossing. Inmiddels gaat het weer de goede kant op. Hedendaags nemen bossen zo’n 30% van de totale oppervlakte in. De dierenwereld in het noorden en westen is te vergelijken met die van Nederland. In het oosten en zuiden leven ook andere dieren, zoals wolven, die in Nederland niet te vinden zijn.

Prijsniveau
Winkelen in Duitsland is meestal voordeliger dan in Nederland. Dat komt door het 2% lagere Btw-tarief en de grotere Duitse afzetmarkt, waardoor goedkoper geproduceerd kan worden.

Leuke feitjes:
 • Duitsland ligt in het hart van Europa en grenst aan maar liefst 9 landen. Het is daarmee het Europese land met de meeste buurlanden.
 • In 1916, tijdens WO I, voerde Duitsland als eerste de zomertijd in. Dit werd vooral gedaan om het steenkoolgebruik te verminderen, omdat ze steenkool hard nodig hadden voor de oorlog.

Opstapplaatsen

Effeweg.nl heeft meer dan 60 opstapplaatsen door heel Nederland. Vanaf uw opstapplaats wordt u per touringcar naar ons verzamelpunt gebracht.

Voor deze reis is het verzamelpunt Nieuw-Dijk (Didam):
Restaurant Juffrouw Tok | Tolweg 9 | 6942 HX Didam

Klik hier voor een overzicht van alle opstapplaatsen voor deze reis

Tijdens het maken van de boeking kunt u een keuze maken uit de opstapplaatsen welke op uw vertrekdatum van toepassing zijn. De definitieve opstaptijd die bij de gekozen opstapplaats hoort ontvangt u in uw reisbescheiden, welke u circa een week voor vertrek ontvangt. Wij adviseren u een kwartier voor de opstaptijd aanwezig te zijn.

Opties

Transport eigen fiets (opstappen in Nieuw-Dijk) € 15,-
Niets fietst zo fijn als uw eigen fiets! Effeweg.nl beschikt over een speciale touringcar met fietsaanhanger, waardoor u uw eigen fiets mee kunt nemen. Indien u uw eigen fiets mee wilt nemen tijdens de reis dient u op te stappen bij ons verzamelpunt in Nieuw-Dijk/Didam. De kosten voor het transport van uw eigen fiets bedragen € 15,-.
 

Huur elektrische fiets € 85,-
Elektrische damesfiets Batavus of vergelijkbaar A-merk
Voor een beetje extra hulp onderweg!

Eigenschappen
 • Lichtgewicht elektrische fiets
 • Afneembare batterij
 • Handige computer aan het stuur voor aflezen van snelheid, afstand en accu-capaciteit
 • Hoge accu-capaciteit
 • 21 versnellingen
 • Zadel makkelijk verstelbaar met snelsluiter
 • Voorzien van verlichting en een veiligheidslot
 
Huur Hybride fiets Dames € 60,-
Hybride damesfiets Gazelle Fuente of Batavus Siouxs

Eigenschappen
 • Gewicht 18,4 kg
 • 24 Shimano Acera/Alivio versnellingen
 • Remmen V-brakes
 • Onderhoudsarme, lichtlopende en geluidloze naafdynamo.
 • Stand van het stuur en de handvatten eenvoudig handmatig te verstellen.
 • Lage, ruime instap op het damesmodel
 • Zadel makkelijk verstelbaar met snelsluiter
 • Voorzien van verlichting en een veiligheidsslot
 
Huur Hybride fiets Heren € 60,-
Hybride herenfiets Gazelle Fuente of Batavus Siouxs

Eigenschappen
 • Gewicht 18,4 kg
 • 24 Shimano Acera/Alivio versnellingen
 • Remmen V-brakes
 • Onderhoudsarme, lichtlopende en geluidloze naafdynamo
 • Stand van het stuur en de handvatten eenvoudig handmatig te verstellen
 • Zadel makkelijk verstelbaar met snelsluiter
 • Voorzien van verlichting en een veiligheidsslot
 

Tijdens de fietsreizen wordt het dragen van een helm dringend geadviseerd. Er zijn genoeg helmen beschikbaar op de locatie.
Telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
Openingstijden
ma. t/m vr. uur
zaterdag uur
Gedetailleerde gegevens
Postadres
Effe Weg B.V.
Den Hulst 134
7711 GT Nieuwleusen
E-mail info@effeweg.nl
Tel. +31 (0)88 10 30 800
KvK 05077081
BTW nr. NL814069538B01
IBAN NL71 RABO 0325 6913 12
21:15:05 | 0,49 | effeweg | NMT-WEB-118 TourWeb © NetMatch