telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
ma. t/m vr : 09:00 - 18:00 uur zaterdag : 10:00 - 16:00 uur
Naar 'mijn reis' omgeving

Fietsreis 8 dagen Altmühltal

 • Vervoer per luxe Comfort Class touringcar
 • Verblijf in een prima 3* hotel o.b.v. Halfpension (ontbijt en diner)
 • Nederlandse fietsbegeleider tijdens gehele reis
 • Mogelijkheid tot huren (elektrische) fiets
 • Prachtige fietsroutes door het dal van Altmühl
 • Routes langs indrukwekkende rotsformaties en sfeervolle dorpen
 • Typische Duitse stadjes Pappenheim, Eichstätt en Beilgries
 • Dagtocht historisch Regensburg
Uw reisgezelschap
Kies uw gewenste vertrekdatum
*Onder voorbehoud van annuleringen.
 • Boek veilig en vertrouwd online Wij zijn aangesloten bij het SGR & ANVR
 • Boek nu, betaal later Wel zo fijn. Betalen wanneer het u uitkomt, zonder bijkomende kosten.
 • Persoonlijke klantenservice Onze medewerkers staan u graag te woord bij vragen

Dag 1 Heenreis

Via een korte ophaalroute rijden we allereerst naar Restaurant Juffrouw Tok waar u een kopje koffie kunt drinken. Daarna vervolgen we onze reis naar hotel Heckl in Enkering waar we aan het eind van de middag arriveren. Enkering ligt in een zijdal van het Altmühltal in het hart van Beieren. Het is een ideaal uitgangspunt voor de fietstochten tijdens deze reis.

Dag 2 Gunzenhausen - Pappenheim (ca. 40 km)

Uw eerste fietstocht start vandaag ten noorden van het natuurgebied aan de Altmühlsee. U fietst via het centrum van Gunzenhausen, met Frankische vakwerkgebouwen en prachtige barokke huizen, naar het meer van de Altmühl. Na dit bezoek rijdt u via de Altmühlradweg in zuidelijke richting. We komen door leuke plaatsjes met bonte kerktorens. Het dal van de Altmühl is hier breed en geeft mooie vergezichten. In de stad Treuchtlingen kunt u het stadsslot bewonderen en komt u langs kuuroord Altmühltherme. Het eindpunt van vandaag is de stad Pappenheim. U kunt hier de burcht bewonderen. Met de touringcar rijdt u terug naar het hotel.

Dag 3 Pappenheim - Eichstätt (ca. 36 km)

’s Ochtends brengt de touringcar u naar Pappenheim. Hier start uw fietsroute naar Eichstätt. Tijdens de reis wordt uitgelegd waar het gezegde 'je Pappenheimers kennen' vandaan komt. Nadat u de mooie gevels van de oude gebouwen heeft bewonderd, fietst u via het park met de opmerkelijke 'Weidenkirche' richting Solnhofen, de wereldberoemde vindplaats voor fossiel verzamelaars. Bekende vondsten zijn de uiterst zeldzame skeletten van de Archeopteryxen, 'oervogels' die in originele staat te bewonderen zijn in musea in Solnhofen en Eichstätt. Onderweg fietst u langs de 12 apostelen, een indrukwekkende formatie van machtige dolomietrotsen. In het stadje Dollstein staan de authentieke stadsmuur en zijn enig overgebleven poort nog. Als u de stad Eichstätt binnenfietst, ziet u de Willibaldsburg waar het Juramuseum is ondergebracht.

Dag 4 Eichstätt - Enkering (ca. 34 km)

Vanmorgen brengt de touringcar u naar de bisschop- en studentenstad Eichstätt. In het centrum vindt u fraaie kerken en kloosters. Via Pfünz fietst u vervolgens de stad uit richting het hotel. Misschien moet u vandaag enkele ‘colletjes’ even wandelend nemen, maar voor deze prestatie wordt u ruimschoots beloond met een oogverblindend uitzicht. Via prima fietspaden schieten de kilometers snel onder u door. Een innerlijke rust zal zich snel meester van u maken op deze route. Het dal laat zich zien van één van zijn mooiste kanten.

Dag 5 Vrije dag of bezoek Regensburg

Vandaag bepaalt u zelf het programma. Met de bus brengen we een bezoek aan Regensburg, één van de beter bewaarde middeleeuwse steden in Duitsland. De stad ligt prachtig aan de rivier de Donau. Het stadsbeeld wordt bepaald door kerken, torens en stadhuizen uit de 12e tot de 14e eeuw. De veelheid aan kunst en cultuur gaat hand in hand met echte Beierse gezelligheid. U kunt er uitgebreid winkelen en genieten in de vele cafés, restaurants en wijnlokalen. Natuurlijk is het ook mogelijk om te gaan fietsen vanuit het hotel. Het romantische Anlauterdal staat bekend als één van de mooiste zijdalen van het Altmühltal. De afstand van uw fietstocht bepaalt u zelf. De afstand naar het plaatsje Titting bedraagt heen en terug circa 31 km, tot Burgsalach ca. 60 km en wilt u een bezoek brengen aan de schitterende Romeinse stad Weissenburg dan bedraagt de totale afstand 80 km. Uw begeleider zal u graag adviseren.

Dag 6 Enkering - Beilngries - Riedenburg (ca. 42 km)

Na het ontbijt fietst u vanaf het hotel richting Beilngries. In het vestingstadje ontdekt u direct de middeleeuwse sfeer die hier hangt. Het wemelt er van de kleine steegjes en pleintjes. Schloss Hirschberg was ooit het zomerverblijf van de vorstbisschoppen. Na het bezoek aan de meest karakteristieke plekjes en een welverdiende koffiepauze wordt de reis voortgezet. In Dietfurt staat het historische gemeentehuis uit 1479. U bent nu bijna ongemerkt aan het Main-Donau kanaal gekomen. Vlak voor Riedenburg fietst u over de sluis en zal het grote verval in het Main-Donau kanaal u verbazen. De fietstocht eindigt vandaag in Riedenburg waar de touringcar op u wacht.

Dag 7 Riedenburg - Essing - Kelheim (ca. 38 km)

Helaas alweer de laatste fietstocht. U wordt met de touringcar naar Riedenburg gebracht. De goed bewaard gebleven ridderburcht Schloss Prunn ziet u na enkele kilometers al snel tegen de heuvel liggen. Aangekomen in Essing bewondert u de langste houten wandelbrug van Europa. In het stadje proeft u nog de sfeer uit het verleden en er zijn mooie druipsteengrotten! U fietst nu verder richting de monding van het Altmühltal. In de stad Kelheim kunt u een schitterende rondvaart maken op de Donau naar Duitsland's mooiste natuurverschijnsel de Donaudoorbraak, een smalle en indrukwekkende kloof. Het klooster Weltenburg ligt direct onder de rotsen van de Donaudoorbraak. Vervolgens kunt u de Altstadt van Kelheim bezichtigen. Een bezoek aan het hoog gelegen monument ter nagedachtenis aan de oorlog met Napoleon is ook een mogelijkheid en een schitterend uitzicht is gegarandeerd. U stapt in Kelheim in de touringcar en we rijden via Riedenburg terug naar het hotel.

Dag 8 Terugreis

De fietsen gaan vandaag in de aanhanger voor de terugreis naar Nederland. Bij het verzamelpunt heeft u nog de mogelijkheid om deel te nemen aan het afscheidsdiner. Vervolgens brengt de touringcar u terug naar uw opstapplaats.

N.B. in voorkomende omstandigheden kunnen er wijzigingen optreden in het dag-tot-dag programma.

Hotel Heckl 3*

Het hotel ligt in Enkering in een zijdal van het Altmühltal. Een ideale ligging voor de fietstochten tijdens deze reis. Het hotel beschikt over een restaurant, bar en wijnkelder. Daarnaast beschikt het hotel over een lift. Het hotel biedt bagageservice aan bij aankomst en vertrek (kosteloos). De kamers zijn voorzien van televisie en een badkamer met douche, toilet en een föhn.

Duitsland

Oppervlakte: 357.121 km²
Inwoners: 80.854.408
Hoofdstad Berlijn
Regeringsvorm: Parlementaire republiek
Religie: Katholiek / Protestants
Valuta: Euro (€)
Elektriciteit: 220V, stekkers type C & F, geen verloopstekker nodig
Taal: Duits
Tijdzone: UTC+1, zelfde als Nederland


  

Eten en drinken
Duitsland is het walhalla voor bierliefhebbers. In het land zijn meer dan 1.300 bierbrouwerijen gevestigd, wat neer komt op maar liefst 40% van alle bierbrouwers ter wereld. Jaarlijks wordt in Duitsland zo’n 100 miljoen hectoliter (10.000.000.000 liter) bier gebrouwen. Naast de bieren zijn ook de Duitse wijnen, en dan vooral de witte wijnen, bekend. In het zuiden en zuidwesten van het land, uitgezonderd Saale-Unstrut en Saksen, liggen de meeste wijngebieden. Wie naar Duitsland gaat, kan niet om de Wurst heen. Elke regio heeft een eigen worst. Daarnaast zijn de bekende Kaiserbrötchen (harde broodjes) erg gewild.

Flora en fauna
Duitsland bestond aan het begin van de jaartelling voor maar liefst 80% uit bos. Bebossing is erg belangrijk voor het Duitse landschap. De hoeveelheid bossen liep echter snel terug, rond 1800 bestond nog maar 20% van het land uit bebossing. Inmiddels gaat het weer de goede kant op. Hedendaags nemen bossen zo’n 30% van de totale oppervlakte in. De dierenwereld in het noorden en westen is te vergelijken met die van Nederland. In het oosten en zuiden leven ook andere dieren, zoals wolven, die in Nederland niet te vinden zijn.

Prijsniveau
Winkelen in Duitsland is meestal voordeliger dan in Nederland. Dat komt door het 2% lagere Btw-tarief en de grotere Duitse afzetmarkt, waardoor goedkoper geproduceerd kan worden.

Leuke feitjes:
 • Duitsland ligt in het hart van Europa en grenst aan maar liefst 9 landen. Het is daarmee het Europese land met de meeste buurlanden.
 • In 1916, tijdens WO I, voerde Duitsland als eerste de zomertijd in. Dit werd vooral gedaan om het steenkoolgebruik te verminderen, omdat ze steenkool hard nodig hadden voor de oorlog.

Opstapplaatsen

Effeweg.nl heeft meer dan 60 opstapplaatsen door heel Nederland. Vanaf uw opstapplaats wordt u per touringcar naar ons verzamelpunt gebracht.

Voor deze reis is het verzamelpunt Nieuw-Dijk (Didam):
Restaurant Juffrouw Tok | Tolweg 9 | 6942 HX Didam

Klik hier voor een overzicht van alle opstapplaatsen voor deze reis

Tijdens het maken van de boeking kunt u een keuze maken uit de opstapplaatsen welke op uw vertrekdatum van toepassing zijn. De definitieve opstaptijd die bij de gekozen opstapplaats hoort ontvangt u in uw reisbescheiden, welke u circa een week voor vertrek ontvangt. Wij adviseren u een kwartier voor de opstaptijd aanwezig te zijn.

Opties

Transport eigen fiets (opstappen in Nieuw-Dijk) € 15,-
Niets fietst zo fijn als uw eigen fiets! Effeweg.nl beschikt over een speciale touringcar met fietsaanhanger, waardoor u uw eigen fiets mee kunt nemen. Indien u uw eigen fiets mee wilt nemen tijdens de reis dient u op te stappen bij ons verzamelpunt in Nieuw-Dijk/Didam. De kosten voor het transport van uw eigen fiets bedragen € 15,-.
 

Huur elektrische fiets € 85,-
Elektrische damesfiets Batavus of vergelijkbaar A-merk
Voor een beetje extra hulp onderweg!

Eigenschappen
 • Lichtgewicht elektrische fiets
 • Afneembare batterij
 • Handige computer aan het stuur voor aflezen van snelheid, afstand en accu-capaciteit
 • Hoge accu-capaciteit
 • 21 versnellingen
 • Zadel makkelijk verstelbaar met snelsluiter
 • Voorzien van verlichting en een veiligheidslot
 
Huur Hybride fiets Dames € 60,-
Hybride damesfiets Gazelle Fuente of Batavus Siouxs

Eigenschappen
 • Gewicht 18,4 kg
 • 24 Shimano Acera/Alivio versnellingen
 • Remmen V-brakes
 • Onderhoudsarme, lichtlopende en geluidloze naafdynamo.
 • Stand van het stuur en de handvatten eenvoudig handmatig te verstellen.
 • Lage, ruime instap op het damesmodel
 • Zadel makkelijk verstelbaar met snelsluiter
 • Voorzien van verlichting en een veiligheidsslot
 
Huur Hybride fiets Heren € 60,-
Hybride herenfiets Gazelle Fuente of Batavus Siouxs

Eigenschappen
 • Gewicht 18,4 kg
 • 24 Shimano Acera/Alivio versnellingen
 • Remmen V-brakes
 • Onderhoudsarme, lichtlopende en geluidloze naafdynamo
 • Stand van het stuur en de handvatten eenvoudig handmatig te verstellen
 • Zadel makkelijk verstelbaar met snelsluiter
 • Voorzien van verlichting en een veiligheidsslot
 
Telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
Openingstijden
ma. t/m vr. uur
zaterdag uur
Gedetailleerde gegevens
Postadres
Effe Weg B.V.
Den Hulst 134
7711 GT Nieuwleusen
E-mail info@effeweg.nl
Tel. +31 (0)88 10 30 800
KvK 05077081
BTW nr. NL814069538B01
IBAN NL71 RABO 0325 6913 12
01:44:36 | 0,34 | effeweg | NMT-WEB-118 TourWeb © NetMatch