Excursiereis 10 dagen Ierland, de wildernis van Donegal
✔ Geld-terug-garantie ✔ Geen aanbetaling ✔ Laagste prijsgarantie ✔ SGR & ANVR garantieGaat u mee naar het schitterende Donegal, een streek van romantiek en mysterie? Op deze reis maakt u kennis met een gevarieerd landschap, de mooiste steden en natuurlijk de Ierse cultuur. Het ruige schiereiland Inishowen steekt uit in de Atlantische Oceaan, gevormd door de ijstijd en uitgesleten door de oceaan. Dit is een plek van rotsachtige eilanden, stenige groene heuvels en een landschap dat bezaaid is met vervallen rietgedekte cottages, oude ringforten en traditionele, met vuur verwarmde pubs. In het schitterende Glenveagh National Park en Gortin Glen Forest Park begeven we ons in 'the wilderness' van Donegal. Dompelt u zich onder in de Ierse cultuur, bezoek een traditionele schapenboerderij en leer meer over de hongersnood van Ierland in Doagh Famine Village, waar u de sterke Ierse aardappelwhiskey kunt proeven. Natuurlijk komt ook de emigratie-geschiedenis van Ierland aan bod tijdens deze reis en gaan we naar de adembenemende Mamore Gap en de steden Omagh, Enniskillen, Derry en Belfast.
Uitzonderingen zijn er (helaas) altijd: annulering van een grote groep of onvoorziene omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat een annulering van een bovenstaande vertrekdatum onvermijdelijk is. Wij proberen u dan altijd een alternatief aan te bieden. Wilt u dat niet, dan krijgt u uiteraard de betaalde reissom terug.
Donderdag: Nederland - Midden-Engeland
Vrijdag: Midden-Engeland - omgeving Dungannon
Zaterdag: Omgeving Dungannon - Gortin Glen Forest Park - Enniskillen - Mullaghmore
Zondag: Grange, Streedagh Strand, Drumcliffe en Creevykeel Tomb
Maandag: Mullaghmore - Ballyshannon - Donegal - Glenveagh NP - Letterkenny - Ballyliffin
Dinsdag: Derry, Inishowen Peninsula en Mamore Gap
Woensdag: Vrije dag of Doagh Famine Village en Malin Head (zie Voordeelpakket)
Donderdag: Ballyliffin - Belfast - Prestwick
Vrijdag: Prestwick - Gretna Green - Hadrian's Wall - Newcastle
Zaterdag: Newcastle - Nederland
Landkaart: Ierland, de wildernis van Donegal
Schotland
Oppervlakte: | 78.772 km² (ca. 2x Nederland) |
Inwoners: | 5.313.600 |
Hoofdstad: | Edinburgh |
Regeringsvorm: | Constitutionele monarchie |
Religie: | Protestants, Rooms-Katholiek |
Valuta: | Britse pond sterling (GBP) |
Elektriciteit: | 240V, stekkers type G, u heeft een verloopstekker nodig wanneer u Nederlandse stekkers wilt gebruiken in Schotland |
Taal: | Schots / Engels |
Tijdzone: | UTC 0, één uur eerder dan in Nederland |
Reisdocumenten: | Voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk heeft u vanaf 2 april 2025 een visum nodig, genaamd ETA (Electronic Travel Authorisation). U kunt deze aanvragen vanaf 5 maart 2025. Daarnaast heeft u een geldig paspoort nodig, uw paspoort dient geldig te zijn tot terugkomst in Nederland. Belangrijk: Het paspoort dat u gebruikt voor de aanvraag van uw ETA moet hetzelfde zijn als het paspoort dat u meeneemt op reis. Controleer daarom goed de vervaldatum van uw paspoort. U bent zelf verantwoordelijk voor het correct invullen, aanvragen en meenemen van de juiste reisdocumenten. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar onze pagina reizen naar het Verenigd Koninkrijk > |
Eten en drinken
Evenals in Engeland, wordt in Schotland stevig ontbeten. Schotten beginnen de dag vaak met havermoutpap en vruchtensap, gevolgd door spiegeleieren, spek en worstjes. Hierbij worden vaak tomaten, bonen en champignons opgediend. Een typisch Schots gerecht is haggis. Dat is een schapenmaag, met een vulling van orgaanvlees van het schaap, granen, ui en peper. Dit zal u misschien niet als een delicatesse in de oren klinken, maar indien goed bereid, zult u zeker verwonderd zijn door de smaak. Het is zeker de moeite waard om dit gerecht te proeven. Andere Schotse specialiteiten zijn pheasant (fazant) en Aberdeen angus (rundvlees). Ook op het gebied van thee lijkt Schotland op Engeland. Overal komt u tearooms tegen. Maar Schotland staat meer bekend om een andere drank, namelijk de whisky. De lekkerste whisky’s komen uit Schotland.
Flora en fauna
De natuur in Schotland is met een afwisseling van berggebieden, grote meren, graslanden en rotswanden, zeer gevarieerd. Ook biedt het land een hele lange kuststrook met zandstranden. Qua bebossing zijn het voornamelijk loofbossen in Schotland. Het Meer van Loch Ness is waarschijnlijk de meest bekende bezienswaardigheid. Al jaren gaan er verhalen rond over het Monster van Loch Ness, wat al door meerdere mensen gezien zou zijn.
Het meest opvallende dier dat in Schotland leeft is de steenarend, tevens het nationale symbool van Schotland. Dankzij de uitgestrekte kuststrook, leven er ook veel zeevogels. Verder zijn er op de vlaktes veel schapen te vinden, gemiddeld zelfs meer dan dat er mensen wonen. In de wateren rond het noorden van Schotland zwemmen zeehonden, dolfijnen en bruinvissen
Geschiedenis
Uit archeologische vondsten blijkt dat het huidige Schotland ongeveer 8.000 jaar geleden al bewoond was. De Romeinen probeerden vanaf het jaar 43 Brittannia te bemachtigen. Ze hadden Wales en Engeland al in hun macht, maar Schotland veroveren lukte maar niet. Hadrianus, de Romeinse keizer, was zelfs bang voor een aanval vanuit Schotland. Hij bouwde de bekende Hadrian’s Wall, om zich hiertegen te beschermen.
De strijd tegen Engeland komt steeds weer terug in de historie van Schotland. Nog altijd is de competitie tussen de Engelsen en Schotten voelbaar, al leven ze nu in vrede met elkaar. Veel Schotten zijn in de loop der jaren naar het buitenland getrokken, bijvoorbeeld naar Amerika, Canada en Australië. Daardoor is de Schotse cultuur wereldwijd bekend.
Prijsniveau
De prijzen in Schotland liggen iets hoger dan in Nederland.
Leuke feitjes:
- Edinburgh is niet alleen de indrukwekkende hoofdstad van Schotland, het is ook een bron van inspiratie en creativiteit. De stad staat nu namelijk bekend als inspiratiebron voor de schrijfster J.K. Rowling bekend van de Harry Potter boeken.
- Wie kent Nessie niet? Het monster van Loch Ness. Maar veel minder mensen kennen zijn ‘broertje’, Morag. Dit monster zou in Loch Morar leven, het diepste meer van Schotland met een maximale diepte van ruim 300 meter.
- De regenjas, de telefoon, de televisie en golf zijn uitvindingen uit Schotland. De doedelzak komt daarentegen juist weer niet uit Schotland, maar uit het Midden-Oosten.