Excursiereis 8 dagen Zwitserse Alpen - Glacier Express en Mont Blanc Express

 • UNIEK inclusief 2 treinreizen: Mont Blanc Express en Täsch - Zermatt
 • Treinreis Glacier Express optioneel
 • Vervoer per luxe Comfort Class touringcar
 • 3* hotel in Brig o.b.v. halfpension (ontbijt en diner)
 • Inclusief stadsrondrit Brig met Simplon Express
Uw reisgezelschap
Kies uw gewenste vertrekdatum
Prijzen zijn exclusief € 40,- kosten per boeking o.b.v. 2 personen. Deze kosten worden in de kassabon naast de prijzen gespecificeerd. Getoonde prijzen zijn per persoon en op basis van bezetting in een 2-persoonskamer.

* Onder voorbehoud van annuleringen en wijzigingen.

 • Boek veilig en vertrouwd online Wij zijn aangesloten bij het SGR & ANVR
 • Boek nu, betaal later Wel zo fijn. Betalen wanneer het u uitkomt, zonder bijkomende kosten.
 • Persoonlijke klantenservice Onze medewerkers staan u graag te woord bij vragen

Zaterdag: Heenreis

Vanaf ons verzamelpunt rijden we naar ons overnachtingshotel in Mulhouse voor diner en overnachting.

Zondag: Brig

We vervolgen onze reis richting de Zwitserse Alpen. Rond de middag arriveren we in Brig waar we de komende 5 nachten zullen verblijven. De stad Brig ligt in het mooie kanton Oberwallis. ’s Avonds maakt u met de Simplon Express een korte stadsrondrit door het centrum van Brig.

Maandag: Aletschgletsjer

Na het heerlijke ontbijt kunt u kennismaken met de enorme 'Modeleisenbahn' welke de hotelier heeft opgebouwd in het hotel. U wordt vast verrast door de omvang en de details. In de middag rijden we naar het dorpje Fiesch van waaruit u met de gondellift naar de Fischeralp kunt en daarna met een cabinelift naar de Eggishorn. Hier aangekomen heeft u verbluffend uitzicht over de beroemde Aletschgletsjer en de omliggende Alpenwereld.

Dinsdag: Simplonpas

Brig is gelegen aan het eind van het Rhônedal en aan de voet van de Simplonpass, één van de belangrijkste verbindingen tussen Zwitserland en Italië. In de middag maken we een tocht over de Simplonpass, met het hoogste punt op meer dan 2.000 meter. Tijdens deze rit wordt u getrakteerd op talloze vergezichten over de Alpen! Voordat we terugkeren naar ons hotel in Brig, maken we nog een korte stop bij de Felsenkirche in Raron. Deze kerk is geheel in de rotsen uitgehouwen.

Woensdag: Treinrit Mont-Blanc Express

Vandaag staat de volgende bijzondere treinrit op het programma. De unieke Mont-Blanc Express start in Martigny. De adembenemende tocht voert u door een ruig alpenlandschap, schaduwrijke bossen en gemoedelijke dorpjes. Geniet van grandioze uitzichten en maak de mooiste foto's! Vanuit Le Châtelard rijden we met de bus naar Chamonix in Frankrijk. .

Donderdag: Treintje Täsch-Zermatt en Matterhorn

U maakt kennis met de schoonheid van de eeuwig besneeuwde berg Matterhorn, met een hoogte van bijna 4.500 meter. We rijden via een indrukwekkende route met prachtige uitzichten op de besneeuwde toppen naar Täsch. De laatste kilometers gaan we verder met een treintje. In het autovrije Zermatt met typische houten huizen kunt u winkelen, genieten van prachtige uitzichten of met een tandradbaan naar de 3.089 meter hoge Gornergrat gaan.

Vrijdag: Treinrit Glacier Express

Vandaag kunt u deelnemen aan de unieke treinreis met de Glacier Express vanuit Brig (zie voordeelpakket). Vanuit een wagon kunt u genieten van het Zwitserse Alpenlandschap. De trein slingert langs steile rotsen en klimt over de ruim 2.000 meter hoge Oberalppas. We passeren Andermatt, ook wel het dak van Europa genoemd, indrukwekkende bergmassieven, tunnels en ontelbare viaducten. Na circa 4 uur arriveren we in Chur, waar de bus klaarstaat om u naar het overnachtingshotel te brengen. Indien u geen reservering maakt voor de treinrit, rijdt u per bus van Brig naar Chur.

Zaterdag: Terugreis

Alweer de laatste dag van een fantastische reis. Op het verzamelpunt heeft u gelegenheid om een afscheidsdiner te gebruiken. Vervolgens reist u met de servicelijnen naar uw opstapplaats.

Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen bepaalde liften of passen gesloten zijn en programmadagen worden gewisseld.

Landkaart: Zwitserse Alpen met bus en trein

N.B. in voorkomende omstandigheden kunnen er wijzigingen optreden in het dag-tot-dag programma. Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen bepaalde passen of liften gesloten zijn.

NB: op de reisdata in november en december 2023 is een bezoek aan de Aletschgletsjer niet mogelijk. De chauffeur zal tijdens deze reizen een middagtocht naar de indrukwekkende Simplonpass organiseren.

 

Hotel Good Night Inn 3*

In het centrum van Brig bevindt zich het rustig gelegen Hotel Good Night Inn. Het hotel beschikt over een restaurant, bar, kiosk, kapsalon en een lift. De moderne kamers zijn voorzien van douche of bad, toilet en föhn, televisie, telefoon en kluisje. Op elke verdieping bevindt zich een minibar.

Zwitserland

Oppervlakte: 41.284 km²
Inwoners: 7.604.467
Hoofdstad: Bern
Regeringsvorm: Parlementaire Bondsstaat
Religie: Christendom en Katholiek
Valuta: Zwitserse Frank
Elektriciteit: 220V, stekkers type J, platte stekkers van het type C kunnen hier gebruikt worden, voor andere stekkers hebt u een verloopstekker nodig
Taal: Duits, Frans, Italiaans
Tijdzone: UTC+1, zelfde tijd als in Nederland
Reisdocumenten: Paspoort of identiteitsbewijs geldig tot terugkomst Nederland
 
Eten en drinken
Er is geen duidelijke Zwitserse keuken te beschrijven. Kaasgerechten staan in het hele land veel op het menu, verder zijn er veel verschillen tussen regionale gebieden. Deze verschillen zijn veroorzaakt door invloeden uit buurlanden. De restaurants serveren hun lokale specialiteiten en streekgebonden gerechten, maar daarnaast maken ze ook altijd internationaal bekende gerechten. Bekende Zwitserse gerechten zijn rösti en kaasfondue of kaasraclette. Ook de chocolade uit Zwitserland is bekend. Als voorgerecht of borrelhapje wordt vaak ‘Trockenfleisch’ gegeten. Dit is flinterdun gedroogd rundvlees. ‘Geschnetzeltes’ komt u overal in Zwitserland tegen, dit is kalfsvlees in roomsaus. Rondom de meren zijn visgerechten populair. Veel Nederlanders weten niet dat Zwitserland veel eigen wijnen heeft. Deze wijnen zijn betaalbaar en ook erg goed van kwaliteit. Uit het Walliser Rhônedal, de streek langs het Meer van Genève en de meren in de Jura en uit Ticino, zijn de meeste wijnen afkomstig. Als afzakkertje na de maaltijd wordt vaak Pflümi, Kirsch of Poire Williams genuttigd.

Flora en Fauna
Op de berghellingen is veel bebossing en langs de rivieren groeien oeverbossen. In het Mittelland zijn vooral beuken en fijnsparren te vinden, met daarbij lindes, esdoorns, zomereiken en essen. Op de schuinte van de Jura wordt vooral gemengd bos aangetroffen, met beuken en esdoorns in de lagere gebieden en fijnsparren en zilversparren in de hogere regionen. Afhankelijk van het klimaat, begint de boomgrens op een hoogte tussen de 1800 en 2800 meter. Struiken, waarin de bosbes, beredruif, groene els of het alpenroosje groeien, verbinden de bebossing met de alpenweiden (matten). De matten boven de boomgrens zijn gevuld met onder andere gras, sleutelbloemen, orchideeën, anemonen, verscheidene gentiaansoorten en edelweiss. In de lente en het begin van de zomer bloeien deze bloemen, waardoor de alpenweiden in een prachtige bloemenzee veranderd. Op de nog hoger gelegen gebieden groeien korstmossen op de rotsen en kussenplanten in de rotsspleten. Door milieuverontreiniging en wintersport is erosie ontstaan en ook raakt de bodem het plantendek kwijt. Vooral de alpenweiden lopen hierdoor gevaar.

In en rondom de wateren leven veel dieren, vooral zoogdieren, vissen, amfibieën en vogels. De vlagzalm, beekforel en rivierdonderpad komen voor in snelstromende rivieren. De waterspreeuw leeft ook veel in de regio van deze rivieren. Vissen die in de stilstaande of langzaam stromende wateren leven zijn onder andere de brasem, paling, snoek en rivierbaars. In de bossen zijn veel reeën te vinden en in mindere mate edelherten. Wilde katten, vossen, dassen, wilde zwijnen en boommarters komen voor in de bossen van de Voor-Alpen en de Jura. Amfibieën die redelijk veel voorkomen zijn adders, aspisadders, esculaapslangen en smaragdhagedissen. De vogels die in de bossen leven zijn onder andere de kruisbek, verscheidene soorten spechten en uilen (waaronder de oehoe). Boven de bossen zijn roofvogels te zien, op zoek naar hun prooi. Het betreft vooral de buizerd, havik, boomvalk, sperwer en wespendief. Rondom de boomgrens leven de notenkraker, hazelhoen, auerhoen en korhoen. De Alpenmarmotten hebben ondergrondse burchten in het hooggebergte. Nog hoger, op het grensgebied van de alpenweiden en de rotshellingen, leven gemzen. Steenbokken leven in het daarboven gelegen gebied.

Geschiedenis
De eerste bewoners van Zwitserland waren de jagers in de grotten, zo’n 10.000 jaar v. Chr. Gevonden voorwerpen in de Jura bewijzen dit. In 8.000 v. Chr. zwermden de mensen uit over de afgesmolten vlaktes van de gletsjers. In ongeveer 6.000 v. Chr. kwamen volken uit het Midden-Oosten naar Zwitserland. Zij zetten eenvoudige nederzettingen op en bestonden van de landbouw. Ze kapten hiervoor bossen er bebouwden land. De belangrijke Tène-cultuur kwam op in de ijzertijd, zo’n 800 jaar v. Chr. Deze periode was belangrijk omdat toen bijvoorbeeld de eerste munten in omloop kwamen. De bevolking leefde toen in paalwoningen. De Helveten, een Keltische stam, verspreidden zich vanuit Zuid-Duitsland over Zwitserland. In 58 v. Chr. werden ze door Julius staande gehouden. De Helveten werden voorgoed ondergeschikt in 15 v. Chr. De Romeinse provincie Helvetia was gerealiseerd. Geleidelijk veranderden de legerplaatsen van de Romeinen in grote steden, bewoond door de Romeinen en Kelten. Deze volken leefden vredelievend naast elkaar tot en met de 3e eeuw. De welvaart was redelijk in die tijd. Het West-Romeinse rijk viel in de 4e en 5e eeuw, onder meer door invallen van Germaanse stammen uit het noorden. Tenslotte slaagde de Bourgondische stam erin om zich te vestigen rondom het Meer van Genève. De Bourgondiërs zetten in West-Zwitserland een koninkrijk op, met Latijn als voertaal. Een andere Germaanse stam, de Alemannen, settelde zich in het noorden en oosten van Zwitserland. De taalgrens is hiervan afkomstig.

Prijsniveau
De prijzen zijn gemiddeld iets hoger dan in Nederland.

Leuke feitjes
 • Jodelen is typisch Zwitsers en het komt dan ook veel voor in de Zwitserse volksmuziek. De landbouwers in de bergen zijn ooit begonnen met het jodelen. Ze gebruikten het om met elkaar te communiceren, van de ene naar de andere berg.
 • Zwitserland heeft het dichtste spoorwegennet ter wereld. De lengte van het spoor is in totaal ongeveer 5.000 km. Er zijn ook een aantal bergtreinen, zoals de Glacier Express. Deze behoort tot één van de mooiste treinreizen ter wereld.
 • De koffie in Zurich is de duurste ter wereld en ook Basel staat in de top 5. Daarvoor krijgt u wel een goede kwaliteit koffie.

Reisverhaal Jel

8 dagen Zwitserland.brig.

Reisverhaal Fam. Kronenburg

Geweldige busreis naar de Zwitserse Alpen met uitstekende chauffeur!

Ik wil graag mijn enthousiasme delen over de geweldige busreis die wij hebben gemaakt naar de prachtige Zwitserse Alpen. Het was werkelijk een onvergetelijke ervaring, mede dankzij de goede organisatie en de zeer goede chauffeur Gerlof, die samen met zijn vrouw Joke, onze reis perfect maakte.

Vanaf het moment dat we instapten in de comfortabele touringcar, wisten we dat we een spectaculaire reis tegemoet gingen. De rit begon soepel en onze chauffeur bleek al snel een waardevolle bron van informatie over de plaatsen die we zouden bezoeken en de bezienswaardigheden onderweg.

Het programma was goed doordacht en stelde ons in staat om enkele van de meest adembenemende uitzichten in de Zwitserse Alpen te bewonderen. Met name de treinreis naar de Gornergrat en de reis met de Glacier Express waren hoogtepunten. Elk moment van de reis bood een nieuwe verrassing en we waren voortdurend gefascineerd door de overweldigende schoonheid van de natuur.

Wat deze reis nog specialer maakte, was dat onze chauffeur Gerlof het programma aanpaste aan de weersomstandigheden. Hierdoor konden wij op een prachtige heldere dag naar de Gornergrat waar het uitzicht overweldigend was. Zelfs organiseerde hij op de heenreis nog even een vaartochtje op het meer van Genève. Verder was zijn rijstijl dusdanig professioneel dat we ons veilig en op ons gemak voelden tijdens de hele reis en met name in de bergen.

De accommodatie in Zwitserland, het Good Night Inn hotel, was van uitstekende kwaliteit. De twee overnachtingshotels onderweg in Frankrijk, met name de laatste, waren wat minder, maar voor één nacht mag dat geen punt zijn.

Kortom, deze busreis naar de Zwitserse Alpen was absoluut geweldig, en ik kan het niet genoeg aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar een avontuurlijke reiservaring. De adembenemende schoonheid van de Zwitserse natuur gecombineerd met de expertise van onze chauffeur Gerlof met zijn vrouw heeft deze reis tot een onvergetelijke reis gemaakt. Ik wil het hele team dat deze reis heeft georganiseerd en vooral onze geweldige chauffeur bedanken voor het creëren van zo'n prachtige ervaring.

Telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
Openingstijden
ma. t/m vr. uur
zaterdag uur
Gedetailleerde gegevens
Postadres
Effe Weg
Vendelier 61-B
3905 PD Veenendaal
E-mail info@effeweg.nl
Tel. +31 (0)88 10 30 800
KvK 30060880
BTW NL 826428782 B01
IBAN NL71 RABO 0325 6913 12
20:35:46 | 0,25 | effeweg | GCP-NMT-WEB-102 TourWeb © NetMatch