telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
ma. t/m vr : 08:00 - 20:00 uur zaterdag : 08:30 - 17:00 uur
Naar 'mijn reis' omgeving

Excursiereis 8 dagen Op jacht naar het Noorderlicht met Hurtigruten!

vanaf € 1.149,-
vertrekdata en prijzen
 • 2 nachten op het schip Hurtigruten voor een indrukwekkende cruise langs de Noorse fjordenkust
 • Halfpension in de hotels
 • Incl. treintickets Oslo-Bergen, via de Hardangervidda
 • Incl. treintickets van Trondheim naar Oslo, door het ‘dal der dalen’
 • Incl. gidsen voor stadstours Oslo, Bergen en Trondheim
 • Veel data vertrekgarantie!

Dag 1 Heenreis

Vanaf ons verzamelpunt vertrekken we vroeg in de morgen via Noord-Duitsland richting Denemarken. Via een korte overtocht arriveert u in de namiddag in de omgeving van Kopenhagen.

Dag 2 Aankomst Noorwegen

Na het ontbijt vervolgen we onze reis. Via een korte overtocht bereiken we Zweden en rijden langs de westkust richting Noorwegen. Het glooiende landschap, dat gekenmerkt wordt door akkers en weilanden, verandert in een bosrijke en rotsachtige omgeving naarmate we de Noorse grens naderen. Aan het einde van de middag arriveren we in ons hotel in de omgeving van Oslo.

Dag 3 Oslo en treinreis naar Bergen

In de ochtend brengen we een bezoek aan de Noorse hoofdstad Oslo, prachtig gelegen op de beboste hellingen aan de gelijknamige fjord. Tijdens de stadsrondrit onder leiding van een gids ziet u het kasteel Åkershus, het koninklijk paleis en het raadhuis, dat jaarlijks het decor vormt voor de uitreiking van de Nobelprijs voor de vrede. Een bezoek aan het immense beeldenpark van Gustav Vigeland zal niet ontbreken! De stadstour eindigt bij het Centraal Station, waar we rond het middaguur de trein nemen die ons in ongeveer 7 uur naar Bergen, aan de kust, zal brengen. Het traject Oslo – Bergen wordt tot de mooiste treinreizen ter wereld gerekend. U doorkruist Noorwegen van oost naar west door een adembenemend landschap. Vooral het gedeelte over het hoogste punt, de Hardangervidda, zal een onuitwisbare indruk op u achterlaten. Aan het begin van de avond arriveren we op het station in Bergen, waar een lokale touringcar klaarstaat om ons naar ons hotel te brengen.

Dag 4 Bergen

Na het ontbijt worden we naar de haven van Bergen gebracht, waar u uw bagage achter kunt laten in de kluisjes. Vervolgens zullen we Bergen te voet gaan verkennen. Een gids neemt ons mee door deze tweede stad van Noorwegen. Het centrum van de stad ademt een gezellige sfeer met het kenmerkende Bryggen, de gekleurde Hanzehandelshuisjes aan de haven. Bergen is schitterend gelegen in een omgeving van fjorden en bergen. Een tocht met het treintje de Fløibanen naar het panoramaterras op de Fløiberg is een absolute aanrader! Vanaf hier heeft u een verbluffend uitzicht over de stad en omgeving. Aan het begin van de avond verzamelen we bij de ferryterminal en gaan we aan boord van de wereldberoemde Hurtigruten.

Dag 5 Hurtigruten en Ålesund

De Hurtigruten werd eind 19e eeuw opgericht als veer- en transportdienst tussen kustplaatsen langs de gehele Noorse kust. Voor sommige steden de enige verbinding met de buitenwereld. In totaal doet de Hurtigruten 34 havens aan tussen Bergen en Kirkenes, voorbij de Noordkaap aan de Russische grens. Doordat de Hurtigruten zich een weg baant langs de indrukwekkende Noorse fjordenkust wordt het ook wel de mooiste cruise ter wereld genoemd! Wij maken een gedeelte van deze indrukwekkende cruise mee. Tijdens de gehele vaart kunt u genieten van de adembenemende uitzichten op de kust. En wellicht spot u onderweg nog wel een walvis! Rond het middaguur legt het schip enkele uren aan in Ålesund, wat u de gelegenheid geeft dit stadje te ontdekken. Het centrum Ålesund staat bekend om haar Art-Nouveau-architectuur en haar fabelachtige ligging op een eiland midden in de bergen en fjorden.

Dag 6 Trondheim

In de ochtend arriveren we in de voormalig Noorse hoofdstad Trondheim. In deze oude Domstad worden de Noorse koningen gekroond, tevens liggen hier negen Noorse Koningen begraven. Tijdens de korte stadstour zien we onder andere de Nidaros-kathedraal en de oude kleurrijke pakhuizen.
Vanuit Trondheim nemen we de trein naar Oslo. Het traject voert ons door de schitterende landschappen van het ruige Dovrefjell en het Gudbrandsdal, wat ook wel het ‘dal der dalen’, of ‘Noorwegen in het klein’ wordt genoemd. Aan het eind van de middag arriveren we op het Centraal Station van Oslo, vanwaar we met een lokale bus naar ons hotel worden gebracht.

Dag 7 Vertrek Noorwegen

Via de grensovergang Svinesund komen we aan in Zweden. Langs de kust rijden we verder naar het zuiden. Vanaf Helsingborg maken we de korte oversteek naar Denemarken. De overnachting vindt plaats in de omgeving van Kopenhagen.

Dag 8 Terugreis

Na een vroeg ontbijt nemen we afscheid van Scandinavië. We verlaten Denemarken met de veerboot van Rødby naar Puttgarden. Via Hamburg zetten we koers richting Nederland, waar u de gelegenheid heeft deel te nemen aan het afscheidsdiner. Vervolgens wordt u met de servicelijn naar uw opstapplaats gebracht.

Noorwegen

Oppervlakte: 385.155 km²
Inwoners: 4.801.100
Hoofdstad: Oslo
Regeringsvorm: Constitutionele monarchie
Religie: Noorse staatskerk
Valuta: Noorse Kroon (NOC)
Elektriciteit: 220V, stekkers type C en F, u bent geen verloopstekker nodig
Taal: Noors
Tijdzone: UTC +1, dezelfde tijdzone als Nederland (in de zomer +2)
 
Eten en drinken
Vanwege de hoge prijs van uit eten gaan, eten de Noren meestal gewoon thuis. Er zijn wel kleine eettentjes (konditori of gatekjokken). Deze zijn goedkoper en er worden broodjes en plaatselijke
lekkernijen verkocht. Specialiteiten van de Noorse keuken zijn laks (gegrilde of gerookte zalm), geitost (zoete geitenkaas), torks (kabeljauw en Reker (gekookte garnalen). Alcoholische dranken zijn in Noorwegen ook erg duur, door hoge belastingen. De kwaliteit is wel goed, maar u moet er wat voor over hebben.

Flora en Fauna
De natuur van Noorwegen is zeer indrukwekkend. Het land heeft de laagste bevolkingsdichtheid van Europa, waardoor er veel ruimte is voor de natuur. De fjorden zijn het meest bekend. Deze diepe inhammen in de bergachtige kusten en steil oplopende rotsen, uitgesleten door gletsjerwerking, behoren tot de meest populaire bezienswaardigheden van Noorwegen. Daarnaast zijn in Noorwegen ook de grootste hoogvlaktes van Europa te vinden. Door uit te kijken over de uitgestrekte vlaktes bezorgd u zichzelf een verbazingwekkend gevoel van vrijheid. Een ander bewonderenswaardig uitzicht heeft u vanaf de vele bergtoppen. De afwisseling van de natuur in Noorwegen in prachtig. In een uur kunt u zee, bergen en zelfs een skigebied bewonderen. Wat ook bijzonder is, is dat het in het hoge Noorden van Noorwegen, dichtbij de poolcirkel, niet donker wordt in de zomer. Het zal hoogstens een aantal uren schemerig zijn, maar echt donker wordt het niet. Als klap op de vuurpijl is in Noorwegen één van de mooiste natuurverschijnselen te zien, namelijk het noorderlicht. In de winter kleurt de lucht in de meest uiteenlopende kleuren. Met een beetje geluk is dit in heel Noorwegen zichtbaar.

De lage bevolkingsdichtheid zorgt ook voor veel ruimte voor de fauna. Dieren die veel voorkomen zijn wolven, herten, rendieren, elanden, lynxen, beren, bevers, otters en lemmingen. Noorwegen is een walhalla voor vogelspotters. Op sommige eilanden komen meer dan 200 verschillende vogelsoorten voor. De papegaaiduiker is de meest opvallende soort.

Geschiedenis
Onderzoek wijst uit dat het huidige Noorwegen vlak na de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden al bevolkt was. Germaanse stammen worden echter als de eerste echte bewoners van het land gezien. Dit volk kwam zo’n 4.000 jaar geleden naar Scandinavië. De Vikingen zijn de meest bekende inwoners van Noorwegen. Hun naam komt van het Noorse vikingr, wat piraat betekend. Heel Europa vreesde voor hen. De Vikingen hebben eigenlijk Amerika ontdekt, omdat ze als eerste Europeanen over de Atlantische Oceaan zijn gevaren en op Amerika aangekomen zijn. In 1397 trad de koning van Noorwegen en Zweden (dat was toen één land) in het huwelijk met de Deense koningin. Als gevolg hiervan vormden Noorwegen, Zweden en Denemarken één unie, waarover Denemarken de macht had. Zweden verliet de unie in de 16e eeuw, Noorwegen en Denemarken bleven wel verbonden met elkaar. In 1814 scheidde Napoleon deze twee landen. De Denen waren voorstander van het Napoleontische stelsel, omdat het handel met Engeland verbood. Engeland was de grootste concurrent van Denemarken op de graanmarkt. Noorwegen was geen voorstander van het stelsel, omdat het land juist veel handelde met Engeland.

Prijsniveau
Het prijsniveau van Noorwegen is een stuk hoger dan in Nederland. Prijzen van levensmiddelen liggen zo’n 30% tot 75% hoger dan in Nederland.

Leuke feitjes
 • De fjorden van Noorwegen hebben wereldwijd diverse prijzen gewonnen. Deze prijzen zijn te danken aan de schoonheid van de fjorden.
 • Tussen de plaatsen Aurland en Lærdal in het Sognefjordgebied, lig een autotunnel van 24,5 km lang. Dit is de langste autotunnel ter wereld.

Diverse hotels Noorwegen

Tijdens deze reis overnacht u in verschillende hotels. De kamers in alle hotels beschikken over een eigen douche en toilet. Ook slaapt u twee nachten aan boord van het schip Hurtigruten. In de reispapieren worden de adresgegevens van de hotels vermeld. 

Opstapplaatsen en vertrektijden

Genoemde tijden zijn richttijden en kunnen wijzigen. Wanneer u een reis heeft geboekt krijgt u ongeveer een week voor vertrek de definitieve reisbescheiden. Hierin staat de definitieve opstaptijd.

Groningen > Apeldoorn
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Groningen
Assen
Hoogeveen
Meppel
Nieuwleusen
Zwolle
Heerde
Apeldoorn
Leeuwarden > Harderwijk
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Leeuwarden*
Heerenveen*
Lemmer*
Emmeloord*
Lelystad*
Harderwijk*
Vlissingen > Oss
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Vlissingen*
Middelburg*
Goes*
Bergen op Zoom
Roosendaal
Breda
Tilburg
Den Bosch
Oss
Heerlen > Boxmeer
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Heerlen*
Maastricht*
Sittard*
Roermond
Reuver
Venlo
Venray
Boxmeer
Weert > Nijmegen
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Weert
Eindhoven
Helmond
Veghel
Uden
Nijmegen
Delft > Bodegraven
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Delft
Den Haag
Leiden
Alphen aan den Rijn
Bodegraven
Vlaardingen > Arnhem
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Vlaardingen
Rotterdam Capelse Brug
Dordrecht
Gorinchem
Tiel
Arnhem
Enschede > Zutphen
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Enschede
Hengelo
Almelo
Deventer
Zutphen
Haaksbergen > Doetinchem
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Haaksbergen*
Eibergen*
Winterswijk*
Aalten*
Doetinchem*
Winkel > Veenendaal
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Winkel*
Schagen*
Alkmaar*
Beverwijk*
Haarlem
Utrecht
Veenendaal
Hoorn > Ede
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Hoorn*
Purmerend*
Zaandam*
Amsterdam
Almere
Hilversum
Amersfoort
Ede
Verzamelpunt
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Nieuw-Dijk / Didam
Uw reisgezelschap
Kies uw gewenste vertrekdatum
 • Boek nu voordelig Als u nu uw reis online boekt, bent u zeker van een lage prijs.
 • Boek nu en betaal later U kunt nu boeken en op een later moment betalen
 • Geen verplichte aanbetaling Bij ons hoeft u geen aanbetaling te doen voor uw geboekte reis.
Telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
Openingstijden
ma. t/m vr. uur
zaterdag uur
Gedetailleerde gegevens
Postadres
Effe Weg B.V.
Den Hulst 134
7711 GT Nieuwleusen
E-mail info@effeweg.nl
Tel. +31 (0)88 10 30 800
KvK 05077081
BTW nr. NL814069538B01
IBAN NL71 RABO 0325 6913 12
19:14:46 | 0,34 | effeweg | NMT-WEB-119 TourWeb © NetMatch