Excursiereis 8 dagen Oostenrijk: tussen Donaudal en Alpen

 • Vervoer per luxe Comfort Class touringcar
 • Verblijf in idyllisch Hotel Moser 3*
 • Halfpension (ontbijt en diner)
 • Stift Melk en Wachaudal
 • Trein Mariazellerbahn
 • Ybbstaler Alpen
 • Optioneel dagtocht Wenen
Uw reisgezelschap
Kies uw gewenste vertrekdatum
Prijzen zijn exclusief € 40,- kosten per boeking o.b.v. 2 personen. Deze kosten worden in de kassabon naast de prijzen gespecificeerd. Getoonde prijzen zijn per persoon en op basis van bezetting in een 2-persoonskamer.
* Onder voorbehoud van annuleringen en wijzigingen.
 • Boek veilig en vertrouwd online Wij zijn aangesloten bij het SGR & ANVR
 • Boek nu, betaal later Wel zo fijn. Betalen wanneer het u uitkomt, zonder bijkomende kosten.
 • Persoonlijke klantenservice Onze medewerkers staan u graag te woord bij vragen

Zaterdag: Heenreis

Met één van onze servicelijnen reist u naar ons centrale overstappunt. Na een kopje koffie of thee vertrekken we naar ons overnachtingshotel in Zuid-Duitsland.

Zondag: Bezoek Passau en Engelhartszell

We vervolgen onze reis en maken een korte stop in Passau, de driestromenstad waar de Inn, de Ilz en de Donau samenkomen. Hier hebt u de mogelijkheid het grootste kerkorgel ter wereld te bezoeken in de kathedraal. Vervolgens rijden we langs de Donau-oever, die hier tevens de grens met Oostenrijk vormt. We stoppen even bij het trappistenkloster in Engelhartszell. Met name de abdijkerk is een bezoek meer dan waard. Het interieur in Rococo-stijl is verbluffend! Even verderop maakt de Donau een bocht van 180 graden maakt, de zogenaamde Schlögener Schlinge. Vanaf de heuvel heeft u een prachtig uitzicht! Na deze laatste stop rijden we naar ons hotel in Pöchlarn, waar we de komende 5 nachten zullen verblijven.

Maandag: Melk en Wachau-dal

Vandaag volgen we de loop van de Donau. Al snel doemt een imposant bouwwerk voor ons op: het benedictijnenstift van Melk. Deze schitterende barokabdij was vele eeuwen een belangrijk religieus en cultureel centrum. Melk vormt de toegangspoort tot het tot Werelderfgoed benoemde Wachau-dal, volgens velen het mooiste stukje Donaudal van Oostenrijk. De Donau baant zich hier een weg tussen de steile rotswanden en met wijnranken begroeide hellingen. Her en der doemen kasteelruïnes op, die herinneren aan het rijke verleden van de streek. U heeft de mogelijkheid een boottocht te maken door het Wachau-dal (niet inbegrepen). Aan het eind van het Wachau-dal ligt Krems, een schitterend oud stadje. Aan het eind van de middag rijden we terug naar het hotel.

Dinsdag: Vrije dag of dagtocht Wenen

U kunt vandaag de dag naar eigen inzicht besteden, of een reservering maken voor een dagtocht Wenen. We rijden vanmorgen met een lokale touringcar naar het centrum van Wenen, waar u deze dag geheel naar eigen inzicht besteden. Een wandeling door het oude centrum, een bezoek aan de gotische Stephansdom, of de Spaanse rijschool? De keuze is aan u. Het majestueuze Wenen biedt voor ieder wat wils. De straten rond de Dom vormen het levendige centrum van Wenen met terrassen, koffiehuizen en talloze winkels. Geniet van één van de vele terrasjes, bestel een ‘Torte’ bij hotel Sacher of bezoek één van de vele musea die Wenen rijk is.

Woensdag: Sankt Pölten en het Mostviertel

Na het ontbijt nemen we u mee op ontdekkingstocht door het Mostviertel. Daar waar ‘genieten’ met hoofdletters wordt geschreven. We maken allereerst een stop in St. Pölten, hoofstad van Neder-Oostenrijk en vooral bekend om haar barokke Altstadt. Na dit bezoek rijden we naar Schloss Schallaburg, die we al van verre zien liggen op een heuveltop. Het geldt als één van de mooiste Renaissancekastelen van Oostenrijk. In de middag dompelen we ons onder in de Oostenrijkse gastvrijheid en lekkerijen. Het Mostviertel is vruchtbaar en ontleent haar naam aan de Most: het nog niet vergiste sap van druiven en andere vruchten. We brengen een bezoek aan één van de vele boerderijen, waar het Most op traditionele wijze wordt geproduceerd. De wijnboer zal u alles uitleggen over de productie van dit lokale product en uiteraard zal er ook geproefd worden! Na deze heerlijke, typisch Oostenrijkse dag, rijden we terug naar ons hotel.

Donderdag: Mariazell en de Ybbstaler Alpen

Deze dag staat een prachtige tocht naar de meest noordelijke uitlopers van de Alpen op het programma. We rijden naar Laubenbachmühle, waar u op de Mariazellerbahn kunt stappen voor een onvergetelijke tocht door de ‘Grand Canyon’ van Oostenrijk: de Ötschergräben, een diepe kloof met steile rotswanden. De trein brengt ons naar Mariazell, de belangrijkste bedevaartsplaats van Oostenrijk. Brengt u hier vooral een bezoek aan de basiliek. In de middag rijden we een schitterende route door de Ybbstaler Alpen, met toppen tot meer dan 1.500 meter hoog. Vooral rondom de Lunzer See is de omgeving adembenemend mooi! Via Waidhofen rijden we weer terug naar ons hotel, waar het diner voor u klaar staat.

Vrijdag: Grein

Helaas onze laatste dag in Oostenrijk. We rijden langs de Donau en houden nog even een pauze in het gezellige stadje Grein, dat vooral vanwege de mooie ligging een populaire bestemming is. Via Linz en Passau rijden we vervolgens naar ons overnachtingshotel in het zuiden van Duitsland.

Zaterdag: Terugreis

Na het ontbijt vervolgen we onze terugreis naar Nederland. Op ons verzamelpunt kunt u genieten van een goed verzorgd afscheidsbuffet, alvorens u met één van onze servicelijnen naar uw opstapplaats wordt gebracht.

Landkaart: Oostenrijk: tussen Donaudal en Alpen

N.B. in voorkomende omstandigheden kunnen er wijzigingen optreden in het dag-tot-dag programma.

Hotel Moser

Hotel Moser ligt in het centrum van Pöchlarn, op loopafstand van de oevers van de Donau. Het hotel beschikt over een restaurant, bar, terras, en wifi. Alle kamers zijn uitgerust met een badkamer met douche en toilet en tv.

Oostenrijk

Oppervlakte: 83.871 km²
Inwoners: 8.711.770
Hoofdstad: Wenen
Regeringsvorm: Federale Republiek
Religie: Katholiek
Valuta: Euro (€)
Elektriciteit: 220V, stekkers type C & F, geen verloopstekker nodig
Taal: Duits
Tijdzone: UTC+1, zelfde tijd als in Nederland
Reisdocumenten: Paspoort of identiteitsbewijs geldig tot terugkomst Nederland
 
Eten en drinken
In Oostenrijk wordt vaak simpel gegeten. Meestal wordt gestart met soep, gevolgd door een stuk vlees en een eenvoudige salade. Het meest bekende gerecht uit de Oostenrijkse keuken is natuurlijk de schnitzel. Ook typisch Oostenrijkse gerechten zijn de Wiener Kaffee met Apfelstrüdel of Sachertorte. Wijn is ook populair in Oostenrijk. Er worden niet alleen internationale wijnen gemaakt, maar ook wijnen van eigen druiven.

Flora en Fauna
Oostenrijk behoort tot de meest bosrijke landen van Europa. De oppervlakte bestaat voor ongeveer 38% uit bebossing. De verschillen in hoogtes zorgen voor veel verschillende soorten begroeiing. Tot 800 meter hoogte zijn er vooral veel akkers en weiden. Op grotere hoogte, vanaf 800 meter, zijn voornamelijk loofbomen (in de lagere gebieden) en naaldbomen (in de hoger gelegen gebieden) te vinden. Vanaf 1.800 meter hoogte beginnen de alpenweiden, welke in de winter bedekt worden door een dikke laag sneeuw. In de lente ziet het er juist kleurrijk uit, want dan bloeien de felgekleurde bloemen.

In de Oostenrijkse bossen leven veel herten, zwijnen, reeën en dassen. Heel sporadisch wordt er een beer gezien, maar dat komt zelden voor. Op grotere hoogte leven steenbokken, gemzen, Alpenmarmotten en sneeuwhazen. De lammergier, Europa’s grootste roofvogel, leeft ook in dit gebied.

Geschiedenis
Gedurende de historie van Oostenrijk werd het land bewoond door een heel aantal verschillende volken, zoals de Romeinen, Hummen, Lombarden en Franken. In 1806 werd het Keizerrijk Oostenrijk opgezet, nadat het Roomse Rijk werd afgeschaft. Vanaf 1867 vormde Oostenrijk een dubbelmonarchie met Hongarije, welke bleef bestaan tot het eind van WO I. Toen werden Hongarije en Oostenrijk weer gescheiden. Na hun volk te hebben geraadpleegd sloten Vorarlberg, Burgenland en Karinthië zich aan bij Oostenrijk. Het huidige Oostenrijk was hiermee ontstaan. Oostenrijk verenigde zich in 1938 in het Derde Rijk. Nadat de Nazi’s zich overgaven, kwam Oostenrijk in handen van de geallieerden. Oostenrijk werd in 1955 weer een opzichzelfstaand land, voorwaarde hiervoor was dat het land in het vervolg neutraal bleef.

Prijsniveau
De prijzen zijn vergelijkbaar met die in Nederland.

Leuke feitjes
 • Oostenrijk is twee keer zo groot als Nederland, maar heeft de helft van het aantal inwoners.
 • Oostenrijk heeft meer dan 800 bergen hoger dan 3000 meter. Van de oppervlakte van het land ligt slechts een derde deel lager dan 500 meter.
Telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
Openingstijden
ma. t/m vr. uur
zaterdag uur
Gedetailleerde gegevens
Postadres
Effe Weg
Vendelier 61-B
3905 PD Veenendaal
E-mail info@effeweg.nl
Tel. +31 (0)88 10 30 800
KvK 30060880
BTW NL 826428782 B01
IBAN NL71 RABO 0325 6913 12
23:22:00 | 0,2 | effeweg | GCP-NMT-WEB-101 TourWeb © NetMatch