telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
ma. t/m vr : 09:00 - 18:00 uur zaterdag : 10:00 - 16:00 uur
Naar 'mijn reis' omgeving

Excursiereis 22 dagen Het beste van Portugal en Spanje

 • Halfpension
 • Vervoer per Comfort Class touringcar
 • Inclusief 6 gidsen!
 • Gibraltar Rock Tour
 • Lissabon
 • Alhambra in Granada
Uw reisgezelschap
Kies uw gewenste vertrekdatum
*Onder voorbehoud van annuleringen.
 • Boek veilig en vertrouwd online Wij zijn aangesloten bij het SGR & ANVR
 • Boek nu, betaal later Wel zo fijn. Betalen wanneer het u uitkomt, zonder bijkomende kosten.
 • Persoonlijke klantenservice Onze medewerkers staan u graag te woord bij vragen

Dag 1 Heenreis

Vanaf onze verzamelplaats rijden we via Luxemburg naar ons overnachtingshotel in Frankrijk. Onderweg worden er diverse korte stops gemaakt. ’s Avonds arriveren we in ons hotel waar u gebruik kunt maken van een Frans diner.

Dag 2 Tours en Bordeaux

Na het ontbijt rijden we via Orléans en Tours naar de omgeving van Bordeaux voor de overnachting. Indien de tijd het toelaat brengen we een bezoek aan Tours, een levendige studentenstad met karakteristieke vakwerkhuizen.

Dag 3 Burgos

We verlaten Bordeaux en rijden via het Baskenland naar Burgos, waar we in de middag arriveren. We maken onder leiding van een gids een stadswandeling door het oude centrum. De stad is rijk aan bezienswaardigheden. De fameuze Santa Maria kathedraal is een mengelmoes van bouwstijlen. We overnachten in de omgeving van Burgos.

Dag 4 Salamanca en Castelo de Vide

Via Valladolid rijden we naar Salamanca waar we een korte stop maken. De oude universiteitstad staat bekend om zijn paleizen, kloosters, kathedralen en universiteiten. Het Plaza Mayor wordt door velen beschouwd als het mooiste plein van Spanje. Na dit bezoek rijden we verder naar hotel Castelo de Vide waar we 6 nachten verblijven. Het hotel heeft een voortreffelijke locatie in het gelijknamige dorp en biedt panoramische vergezichten op de bergketen São Mamede in de streek Alentejo.

Dag 5 Castelo de Vide en Marvão

De ochtend heeft u vrij om Castelo de Vide te bekijken. Het wordt ook wel het best bewaarde middeleeuwse vestingstadje van Portugal genoemd. U kunt het kasteel en de Joodse wijk met synagoge bezichtigen. Een wandeling door de schilderachtige straten is tevens een aanrader. ‘s Middags bezoeken we Marvão, prachtig gelegen op 859 meter hoogte op een granietwand. Het is volledig ommuurd, staat vol met kenmerkende witte huizen, heeft een burcht en een bijzonder klooster en biedt een buitengewoon panorama over de vlakte en het gebergte.

Dag 6 Lissabon

Lissabon behoort door zijn ligging tot één van de mooiste Europese steden. Onder leiding van een gids bekijken we de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de toren van Belém, het Jerónimos klooster, het São Jorge kasteel en het 100 meter hoge Christusmonument. De middag kunt u zelf invullen. Erg leuk is de wijk Alfama met zijn smalle straatjes, kleurige gevels en romantische pleintjes. Een opvallend bouwwerk is de metalen lift die de benedenstad met de bovenstad verbindt.

Dag 7 Tomar en Bedevaartsoord Fatima

Allereerst bezoeken we Tomar dat in een glooiend rivierlandschap ligt. Het plaatsje biedt vele historische monumenten en een enorme burcht en staat op de Wererlderfgoedlijst van UNESCO. Fatima is één van de belangrijkste Mariabedevaartplaatsen in de katholieke wereld en wordt jaarlijks door ruim anderhalf miljoen pelgrims bezocht. U kunt onder andere een bezoek brengen aan de basiliek en de kapel van de verschijningen.

Dag 8 Estremoz en Évora

Vandaag maakt u kennis met de streek Alentejo. Kenmerkend zijn de uitgestrekte graanvelden onderbroken door groepjes kurkeiken, vijgen- en olijfbomen. In de omgeving treft u steencirkels, menhirs, ruïnes en prachtige middeleeuwse kastelen aan. We bezoeken de sfeervolle stadjes Estremoz en Évora. Het historisch centrum van Évora staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De schilderachtige huizen met prachtige versieringen geven de stad een Moors uiterlijk. Tot de bezienswaardigheden behoren verder een Romeins aquaduct en de beroemde Diana tempel. In Évora kunt u een wijnboerderij bezoeken en traditionele producten zoals gerookte ham en kaas proeven.

Dag 9 Natuurtocht Serra de São Mamede

We maken een mooie tocht door het gebergte van het natuurpark Serra de São Mamede. De top is 1.025 meter hoog. De oorspronkelijke mediterrane vegetatie van Portugese amandelbomen, eucalyptussen en steeneiken wordt afgewisseld met aardbeienstruiken, brem of hei. We maken een stop in Portalegre. De strategische stad met drie kasteeltorens heeft een rijke barokarchitectuur. In de oude stadskern kunt u heerlijk wandelen, het klooster of het tapijtmuseum bezoeken. We rijden terug naar het hotel voor een wijn- en kaasproeverij.

Dag 10 Sevilla

We nemen afscheid van Castelo de Vide en rijden via de Spaanse grensstad Badajoz naar Sevilla. Onder leiding van een Nederlands sprekende gids bezoeken we de belangrijkste bezienswaardigheden. De kathedraal is de grootste gotische kerk ter wereld. Naast de kathedraal staat de beroemde klokkentoren, de Giralda. Vervolgens kunt u het Alcázar bezoeken. Dit sprookjesachtig mooie paleis is in de 14de eeuw helemaal in Arabische stijl gebouwd en heeft een prachtige tuin. We overnachten in de omgeving van Sevilla.

Dag 11 Gibraltar en Gibraltar Rock Tour

We verlaten Sevilla en rijden naar het belastingvrije Gibraltar. Gibraltar valt sinds 1713 onder Groot-Brittannië. We rijden tot de grens. Het is circa 15 minuten lopen naar Main Street waar u belastingvrij kunt winkelen. Indien u deelneemt aan de excursie ‘Gibraltar Rock Tour’ brengt u een boeiend bezoek aan het natuurreservaat Upper Rock. Vanaf de grens rijden we met minibussen naar boven. We bezoeken een druipsteengrot, verdedigingswerken uit de 18de eeuw en de rots waar de beroemde apen, de Magots, van Gibraltar leven. Vervolgens rijden we naar ons 4-sterren hotel in Cala de Mijas aan de Costa de Sol, waar we 4 nachten verblijven. De excursie ‘Gibraltar Rock Tour’ dient bij boeking te worden doorgegeven.

Dag 12 Vrije dag of excursie Mijas Pueblo

Vandaag bepaalt u zelf uw programma. ’s Ochtends kunt u een strandwandeling maken of genieten van de faciliteiten van het hotel. La Cala de Mijas is één van de weinige vissersdorpjes dat zijn karakter heeft weten te behouden. In de middag kunt u deelnemen aan een excursie met een lokale busmaatschappij naar Mijas Pueblo, gelegen in het berglandschap van de Costa del Sol. Onder leiding van een gids bezoeken we de bekende badplaats Benalmadena en stoppen we kort bij een Buddha Tempel om vervolgens in Mijas Pueblo te arriveren. Het dorp bevindt zich op een rotsplateau waaromheen de botanische rondweg slingert met palmen, bomen en planten uit de hele wereld.

De excursie ‘Mijas Pueblo’ dient bij boeking te worden doorgegeven.

Dag 13 Ronda

Net voorbij Marbella begint de bizarre bergwereld van Andalusië. We brengen onder leiding van een Nederlands sprekende gids een bezoek aan één van de mooiste en oudste stadjes van Spanje. Ronda is spectaculair gelegen op een 165 meter hoog rotsplateau en wordt in tweeën gespleten door een diepe kloof. De brug Puente Nuevo verbindt het oude en nieuwe gedeelte. Bezienswaardig zijn de stadspaleizen, het Arabische badcomplex, de stierenvechtersarena en de kerk aan het mooie plein met palmen en laurierbomen.

Dag 14 Córdoba

Onder leiding van een Nederlands sprekende gids bezoeken we Córdoba. We maken een wandeling door de oude Joodse wijk met zijn smalle straatjes en met bloemen versierde witgekalkte huizen. U kunt een bezoek brengen aan de Mezquita, de kathedraal van Córdoba die meer dan 1000 jaar geleden gebouwd werd als moskee. Het is een sprookjesachtig gebedshuis met een schitterende zuilenzaal. In de middag heeft u vrije tijd om de stad op eigen gelegenheid te verkennen.

Dag 15 Granada

We rijden naar Granada, aan de voet van de Sierra Nevada. U kunt de dag naar eigen inzicht indelen of een optionele excursie maken naar het Alhambra, de residentie van de vroegere Moorse vorsten. Onder leiding van een gids bezoeken we dit enorme paleizencomplex met schitterende tuinen. U bezoekt het paleis van Carlos V, het Generalife paleis en het Alcazar fort. Het Alhambra is het drukst bezochte monument van Spanje. Vervolgens heeft u tijd om de prachtige kathedraal te bezoeken of de Moorse Wijk Albaicín met vele smalle straatjes, witte huizen, weelderige tuinen en pleintjes met gezellige terrassen. Deze dag behoort ongetwijfeld tot één van de hoogtepunten van deze reis. De overnachting vindt plaats in de omgeving van Murcia.

De excursie ‘Alhambra’ dient bij boeking te worden doorgegeven.
Het Alhambra is minder geschikt voor reizigers die slecht ter been zijn.

Dag 16 Valencia

Het centrum van Valencia is één groot openluchtmuseum. Het meest unieke gebouw is de Zijde Beurs dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is geplaatst. Het paleisgebouw en de kathedraal vindt u aan een mooi plein. Deze historische pareltjes vormen een groot contrast met de eveneens prachtige, maar futuristische gebouwen van de Ciudad de las Artes y Ciencias. We vervolgen onze weg naar de kustplaats Alcossebre waar we 3 nachten verblijven. Er is elke avond live muziek in het hotel.

Dag 17 Vrije dag in Alcossebre

Deze dag kunt u helemaal zelf indelen. In Alcossebre aan de Costa Azahar of Oranjebloesemkust vindt u mooie stranden, winkels en gezellige terrasjes. Het hotel organiseert dagelijks een animatieprogramma en u kunt 30 minuten gratis gebruik maken van de Spa faciliteiten.

Dag 18 Vall d’ Uixó

Vandaag maken we een uitstapje naar het dal van de Uixó. De grot van San José is één van de langste grottencomplexen ter wereld. Meer dan 15.000 jaar geleden bewoonden mensen deze grotten. In kleine bootjes kunt u een rondvaart maken door de grot met druipsteenformaties en een klein meer. We rijden naar de oude Romeinse stad Sagunto voor een kort bezoek. In de stad Benicassim bezoeken we een klooster waar heerlijke likeurtjes worden gemaakt. Na de likeurproeverij rijden we terug naar ons hotel.

Dag 19 Santa Susanna

Via het Spaanse binnenland rijden we naar de badplaats Santa Susanna waar we aan het begin van de middag arriveren. De middag is vrij om te slenteren over de boulevard, de historische gebouwen te bezichtigen of te genieten van de faciliteiten van het hotel. We verblijven 2 nachten in Santa Susanna.

Dag 20 Barcelona

Onder leiding van een Nederlands sprekende gids maken we uitgebreid kennis met Barcelona. U ziet de beroemde Sagrada Familia en het Olympisch stadion. We rijden over de bekende boulevard de Ramblas naar de berg Montjuïc. Op de top, bereikbaar per kabelbaan of te voet, ligt het kasteel van Montjuic. ’s Middags heeft u nog volop de tijd om de stad op eigen gelegenheid te verkennen.

Dag 21 Vertrek Santa Susanna

We verlaten het Iberische schiereiland en rijden naar ons overnachtingshotel in Frankrijk.

Dag 22 Terugreis

De laatste dag van een onvergetelijke reis door Portugal en Spanje. We rijden naar ons verzamelpunt waar u deel kunt nemen aan een afscheidsdiner, voordat u met de servicelijn naar uw opstapplaats wordt gebracht.

Spanje en Portugal

  Spanje   Portugal
Oppervlakte: 505.992 km2   92.212 km²
Inwoners: 46.754.784   10.833.816
Hoofdstad: Madrid   Lissabon
Regeringsvorm: Parlementaire monarchie   Republiek
Religie: Rooms-Katholiek   Rooms-katholiek
Valuta: Euro   Euro (€)
Elektriciteit: 220V, stekkers C en F, geen verloopstekker nodig   220V, stekkers C & F, geen verloopstekker nodig
Taal: Spaans (Castellano)   Portugees
Tijdzone: UTC +1, net als in Nederland   UTC 0, één uur vroeger dan in Nederland

Eten en drinken
Spanje kent een uitgebreide keuken, met per streek verschillende specialiteiten. Allerlei soorten peulvruchten, kazen en worsten (zoals chorizo en jámon serrano) worden in de Spaanse keuken veel gebruikt. Een beroemd Spaans gerecht is tapas. Zoals iedereen weet, zijn dit kleine, simpele verse hapjes. Een bekende Spaanse drank is sangria. Deze rode wijn met vruchten is gewild bij buitenlandse toeristen. Daarnaast worden er verscheidene soorten wijnen geschonken.
 
Eten is een belangrijke sociale aangelegenheid in Portugal. Portugezen eten dan ook uitgebreid, vooral in de minder toeristische regio’s. De porties zijn hierop berekend, want deze zijn erg groot. Voor de ‘normale’ trek kunt u beter een half portie bestellen of met 2 personen een hele portie. Naast het bestelde eten worden er vaak hapjes geserveerd. Bent u in Portugal, dan kunt u het proeven van een glaasje port niet overslaan. Deze Portugese drank is over de hele wereld bekend en wordt in Porto geproduceerd. Daarnaast zijn de wijnen uit Portugal ook zeer goed.

Flora en Fauna
De Spaanse flora is typisch mediterraans. Door de grote afwisseling in het klimaat, de hoogte en bodemeigenschappen kent de flora met zo’n 8.000 soorten veel variëteit. De fauna is Zuid-Europees-mediterraans met een aantal Afrikaanse diersoorten, zoals de kameleon, genetkat en mangoeste.
 
De flora in het noorden en zuiden van Portugal verschilt. In het noorden geldt een redelijk nat klimaat, wat voor veel groen zorgt. Hoe zuidelijker u komt, hoe minder groen het wordt. De dierenwereld van Portugal vertoond een mix van Europese en Noord-Afrikaanse dieren. Trekvogels zijn veel te zien, deze trekken over Portugal.

Geschiedenis
Spanje was rond de Middeleeuwen een sterk land, met veel macht. In de 16e en 17e eeuw nam deze machtige positie af, doordat Spanje de controle over de koloniën verloor. Het land werd in 1931 een republiek. Tijdens WO II bleef Spanje neutraal. De economie in Spanje bloeide snel weer op, dankzij de snelle economische vooruitgang, het massatoerisme en de modernisatie. In 1986 werd Spanje lid van de Europese Unie.
 
De geschiedenis van Portugal loopt ver terug. De Portugezen behoren tot Europa’s oudste volken. Portugal werd in de 12e eeuw zelfstandig. De Portugezen staan er vooral bekend om dat ze in de 14e, 15e en 16e eeuw als eerste Europeanen naar Afrika, Zuid-Amerika en het Verre Oosten gevaren hebben. In 1640 werd Portugal, na een periode in de macht van Spanje te zijn geweest, opnieuw zelfstandig. De Portugese monarchie werd in de 19e eeuw onder druk gezet. Als gevolg hiervan werd Portugal in 1910 een republiek.

Prijsniveau
De prijzen in Spanje zijn vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. De prijzen in Portugal zijn over het algemeen iets lager.

Leuke feitjes
 • Volgens de World Health Organisations heeft Spanje het meest gezonde klimaat van de wereld. Vooral de droge lucht geeft een aangenaam gevoel en heeft een positieve invloed op uw gezondheid.
 • In Spanje kun je volop kiezen uit mooie stranden. Het land heeft een kustlijn van maar liefst 4964 kilometer. 
 • Portugal is niet alleen één van de oudste landen ter wereld, maar de hoofdstad Lissabon is zelfs de oudste Europese stad na Athene. Er wordt gezegd dat deze stad ouder is dan het Romeinse Rijk en dat de oprichting plaats vond 400 jaar voor het Romeinse tijdperk.
 • Het oorspronkelijke Portugese alfabet kent 23 letters. Dit alfabet is hetzelfde als in Nederland, maar mist de letters K, W en Y.

Diverse hotels in Portugal en Spanje

Tijdens deze reis overnacht u in verschillende hotels. De kamers in alle hotels beschikken over een eigen douche en toilet. In de reispapieren worden de adresgegevens van de hotels vermeld. Niet alle hotels beschikken over een lift. 

U verblijft 6 nachten in Hotel Castelo de Vide in de gelijknamige plaats en 4 nachten in het Hotel Royal Costa 4*.

 

Hotel Castelo de Vide 3*

Hotel Castelo de Vide biedt adembenemende panoramische vergezichten op de bergketen São Mamede. Het hotel beschikt over een restaurant, bar, terras, een lift en een buitenzwembad. De kamers zijn voorzien van douche en toilet, tv, telefoon, airco en een balkon.

Hotel Royal Costa Torremolinos 3*

Hotel Royal Costa 4* ligt op een rustige locatie op ongeveer 15 minuten wandelen van het strand. Het hotel beschikt over een restaurant, bar, buitenzwembad en lift. De kamers zijn voorzien van telefoon, televisie, airconditioning en badkamer met douche en toilet.

Opstapplaatsen en vertrektijden

Genoemde tijden zijn richttijden en kunnen wijzigen. Wanneer u een reis heeft geboekt krijgt u ongeveer een week voor vertrek de definitieve reisbescheiden. Hierin staat de definitieve opstaptijd.

Groningen > Apeldoorn
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Groningen
Assen
Hoogeveen
Meppel
Nieuwleusen
Zwolle
Heerde
Apeldoorn
Leeuwarden > Harderwijk
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Leeuwarden*
Heerenveen*
Emmeloord
Lelystad
Harderwijk*
Goes > Oss
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Goes*
Roosendaal
Breda
Tilburg
Den Bosch
Oss
Maastricht > Nijmegen
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Maastricht*
Sittard*
Roermond
Venlo
Boxmeer
Nijmegen
Weert > Uden
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Weert
Eindhoven
Helmond
Veghel
Uden
Delft > Bodegraven
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Delft
Den Haag
Leiden
Alphen aan den Rijn
Bodegraven
Vlaardingen > Arnhem
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Vlaardingen
Rotterdam Capelse Brug
Dordrecht
Gorinchem
Tiel
Arnhem
Enschede > Doetinchem
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Enschede
Hengelo
Almelo
Deventer
Zutphen
Doetinchem
Alkmaar > Veenendaal
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Alkmaar*
Beverwijk*
Haarlem
Utrecht
Veenendaal
Hoorn > Ede
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Hoorn*
Purmerend*
Zaandam
Amsterdam Zuid
Almere
Hilversum
Amersfoort
Ede
Verzamelpunt
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Nieuw-Dijk / Didam
Telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
Openingstijden
ma. t/m vr. uur
zaterdag uur
Gedetailleerde gegevens
Postadres
Effe Weg B.V.
Den Hulst 134
7711 GT Nieuwleusen
E-mail info@effeweg.nl
Tel. +31 (0)88 10 30 800
KvK 05077081
BTW nr. NL814069538B01
IBAN NL71 RABO 0325 6913 12
06:52:33 | 1,11 | effeweg | NMT-WEB-118 TourWeb © NetMatch