telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
ma. t/m vr : 08:00 - 20:00 uur zaterdag : 08:30 - 17:00 uur

Excursiereis 15 dagen Rondreis Schotland en Ierland

vanaf € 1.179,-
vertrekdata en prijzen
 • Halfpension
 • Vervoer per Comfort Class touringcar
 • Verblijf in 3* hotels
 • Edinburgh
 • Loch Ness
 • Nu €100,- korting p.p.!*
 • Gebruik actiecode ACTIE18 in stap 3 van uw boeking

Dag 1 Heenreis en Brugge

Vanuit de verschillende opstapplaatsen rijden we via Antwerpen naar Brugge, waar we aan het begin van de middag zullen arriveren. De historische binnenstad van Brugge is één groot openluchtmuseum en verkent u het beste te voet of per bootje door de kenmerkende grachten. Aan het eind van de middag rijden we naar Zeebrugge, waar we aan boord gaan van de nachtboot, die ons naar het Engelse Hull zal brengen.

Dag 2 York en Schotland

Terwijl u geniet van het ontbijt aan boord, varen we de haven van Hull binnen. We vervolgen onze reis naar het beroemde York. U kunt hier deelnemen aan een uitgebreide stadstour. Blikvanger van de stad is de imposante Minster, één van de grootste middeleeuwse kathedralen van Noord-Europa. In het ommuurde stadscentrum vindt u schilderachtige straatjes, musea en pubs. Aan het begin van de middag zetten we definitief koers richting Schotland. Aan het begin van de avond komen we bij het hotel in de omgeving van Blairgowrie. Hier zullen we de komende 4 nachten verblijven.

De stadstour York dient bij boeking te worden doorgegeven.

Dag 3 Scone Palace en Pitlochry

In de ochtend bezoeken we Scone Palace, even buiten Perth. Het kasteel heeft prachtige kamers, porselein en de Stone of Scone, de steen waarop 42 Schotse koningen zijn gekroond. ’s Middags rijden we naar het gezellige Pitlochry. U kunt bij de ‘zalmtrap’ zien hoe de zalm over de dam zijn weg vindt naar het meer. Vanaf Queens View heeft u een schitterend uitzicht over Loch Tummel en we maken een fotostop bij het sprookjesachtige witte Blair Castle. We brengen een bezoek aan één van de vele distilleerderijen. U kunt zien hoe de whisky gemaakt wordt en natuurlijk kunt u een glaasje proeven.

Dag 4 Grampian Mountains, Whisky-trail en Balmoral Castle

Wie Schotland zegt, zegt whisky. In de regio ten noorden van Blaigowrie vinden we de Malt-Whisky-Trail: een route door de mooiste gebieden van Schotland en langs talloze Whisky-distilleerderijen. Indien gewenst, maken we een stop bij The Glenlivet Distillery, één van de beroemdste distilleerderijen van Schotland. In de middag maken we een stop nabij Breamer, bij Balmoral Castle. Dit bijna 700 jaar oude kasteel is vooral bekend als zomerresidentie van het Britse Koninklijk Huis. Vervolgens rijden we terug ons hotel in Blairgowrie. Een afstand van slechts 70 km, maar een ware belevenis! De enige weg in deze regio slingert zich boven de boomgrens langs kale, indrukwekkende bergwanden van de Grampian Mountains. Uiteraard zullen tijdens deze rit voldoende stops gemaakt worden. U zult het idee hebben alsof u zich op ‘het dak van de wereld’ begeeft.

Dag 5 Edinburgh

We verlaten Perth en rijden naar Edinburgh, de indrukwekkende hoofdstad van Schotland. U kunt deelnemen aan een uitgebreide stadstour onder leiding van een gids. In de bekende straten van Royal Mile kunt u winkelen of één van de vele restaurants en cafés bezoeken. Het Royal Yacht Britannia, het schip van de koninklijke familie, ligt nu als museum in de havens van Leith. Aan het eind van de middag rijden we terug naar ons hotel.

De stadstour Edinburgh dient bij boeking te worden doorgegeven.

Dag 6 Loch Lomond en Trossachs

Op onze laatste dag in Schotland maken we een mooie rondrit door het gebied waar de Lowlands de Highlands op de meest fotogenieke manier ontmoeten. Loch Lomond grenst aan het natuurpark Trossachs, een heuvelachtig en bosrijk gebied. U kunt een bezoek brengen aan het pittoreske plaatsje Luss of een boottocht maken over het meer. Aan het eind van de middag rijden we naar ons hotel in omgeving Glasgow, waar we vannacht verblijven.

Dag 7 Belfast

Na het ontbijt zetten we koers richting het uiterste zuidwesten van Schotland, vanwaar we de korte oversteek maken naar de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. Deze stad heeft het negatieve imago van zich afgeschud en is tegenwoordig een moderne en gezellige stad. U kunt deelnemen aan een stadstour waarbij we onder andere de City Hall te zien krijgen en de scheepswerf waar de Titanic werd gebouwd. Uiteraard staan we ook stil bij de bewogen geschiedenis van Belfast. Muurschilderingen en vlaggen herinneren ons aan de gewelddadige kloof tussen katholieken en protestanten. Aan het eind van de middag komen we bij het hotel in de omgeving van Belfast, waar we één nacht verblijven.

De stadstour Belfast dient bij boeking te worden doorgegeven.

Dag 8 Kustroute en Giant’s Causeway

Vandaag maken we prachtige tocht langs de kust van Noord-Ierland. We arriveren in Ballintoy, waar we een stop maken bij de spectaculaire Carrick-a-Rede Rope Bridge. Deze 20-meter lange touwbrug hangt tientallen meters boven de rotsen. We vervolgen onze route naar het wereldberoemde Giant’s Causeway. Deze tienduizenden, natuurlijk gevormde basaltblokken bieden een onwerkelijke aanblik. We passeren Dunluce Castle, een 14e eeuws kasteel, en Mussenden Temple. Aan het eind van de middag arriveren we bij ons hotel in Letterkenny.

Dag 9 Donegal en Connemara

Na het ontbijt rijden we verder de Ierse Republiek in door de provincie Donegal. U voelt zich hier echt aan de rand van Europa door de ruige, onberoerde natuur. Via Sligo rijden we verder zuidwaarts door de regio Connemara. Het landschap gaat naadloos in elkaar over en de natuur is ook hier overweldigend! Vrijwel overal zijn de Twelve Bens te zien; een bergketen van 12 toppen. We maken een korte stop in het levendige Galway, alvorens we na deze lange, maar indrukwekkende tocht in ons hotel in de omgeving van Kinvara zullen arriveren.

Dag 10 Cliffs of Moher en the Burren

Vanochtend bezoeken we één van de beroemdste natuurverschijnselen van Ierland: De Cliffs of Moher. Deze spectaculaire klippen rijzen 120 meter omhoog uit de Atlantische Oceaan. Vervolgens rijden we naar the Burren, in het Iers ‘Boireann’. Een uniek, ruig rotslandschap, dat doorsneden wordt door kronkelende stroompjes, een wirwar van grotten en onverwachte meren. Opvallend genoeg is het rotsige landschap zeer vruchtbaar en komen er veel planten en dieren voor. Aan het eind van de middag arriveren we bij ons hotel in het gezellige Killarney, waar we de komende 3 nachten zullen verblijven.

Dag 11 Killarney

Na de afgelopen reisdagen kunt u vandaag de dag naar eigen inzicht besteden. Killarney is het toeristische centrum van de regio en de toegangspoort naar het Killarney National Park. Paard en wagen domineren nog altijd het stadsbeeld in dit pittoreske stadje. Het Killarney National Park nodigt uit voor schitterende wandelingen of fi etstochten (fi etsverhuur in Killarney) langs de Killarney Lakes, Landgoed Muckross House en de Meeting of the Waters. Wie liever een stevige wandeling wenst, kan een bezoek brengen aan de Gap of Dunloe.

Dag 12 Ring of Kerry

Vandaag maken we een tocht over de beroemde ’Ring of Kerry‘; een spectaculaire rondrit door groene dalen en langs indrukwekkende bergen om het schiereiland Iveragh in de County Kerry. We brengen een bezoek aan Waterville, dat prachtig gelegen is op een lagune tussen het Lough Currane en de Atlantische Oceaan. Via Castlecove met het imposante ’Staigue Fort‘ uit 500 jr. voor Christus rijden we naar het schilderachtige Sneem met bontbeschilderde huisjes.

De dagtocht “Ring of Kerry“ dient bij boeking te worden doorgegeven

Dag 13 Tipperary

Na het ontbijt rijden we door het Ierse binnenland richting Dublin. Onderweg brengen we een bezoek aan het graafschap Tipperary, welbekend vanwege het soldatenliedje. Middenin het vlakke landschap valt de 60 meter hoge kalksteenrots ’Rock of Cashel’ u direct op. Op deze rots is een omvangrijk middeleeuws complex gebouwd met een kasteel, kathedraal en de ronde toren.

Dag 14 Van Dublin naar Londen

Na een vroeg ontbijt nemen we afscheid van de Ierse gastvrijheid en rijden naar de haven van Dublin. Na een overtocht arriveren we in Holyhead, waarna we koers zetten richting Londen.

Dag 15 Terugreis

Na het ontbijt vertrekken we richting Dover voor de overtocht naar Calais. Via Frankrijk en België rijden we naar Nederland, waar u in Noord-Brabant de gelegenheid krijgt voor het afscheidsdiner alvorens u met de servicelijn wordt terug gebracht naar uw opstapplaats. De reizigers die in Breda uitstappen worden nog voor het afscheidsdiner teruggebracht naar Breda.

*Bekijk hier de actievoorwaarden >>

Schotland en Ierland

Oppervlakte: 78.772 km² (ca. 2x Nederland
Inwoners: 5.313.600
Inwoners per km²: 65
Hoofdstad Edinburgh
Regeringsvorm: Constiutionele monarchie
Religie: Protestants, Rooms-Katholiek
Valuta: Britse pond sterling (GBP)
Elektriciteit: 240V, stekkers type G, u bent een verloopstekker nodig wanneer u Nederlandse stekkers wilt gebruiken in Schotland
Taal: Schots | Engels
Tijdzone: UTC 0, één uur later dan in Nederland
Continent: Europa
Aangrenzende landen: Engeland
Reisdocumenten: Paspoort of ID-kaart geldig tot terugkomst in Nederland
Eten en drinken
Evenals in Engeland, wordt in Schotland stevig ontbeten. Schotten beginnen de dag vaak met havermoutpap en vruchtensap, gevolgd door spiegeleieren, spek en worstjes. Hierbij worden vaak tomaten, bonen en champignons opgediend. Een typisch Schots gerecht is haggis. Dat is een schapenmaag, met een vulling van orgaanvlees van het schaap, granen, ui en peper. Dit zal u misschien niet als een delicatesse in de oren klinken, maar indien goed bereid, zult u zeker verwonderd zijn door de smaak. Het is zeker de moeite waard om dit gerecht te proeven. Andere Schotse specialiteiten zijn pheasant (fazant) en Aberdeen angus (rundvlees). Ook op het gebied van thee lijkt Schotland op Engeland. Overal komt u tearooms tegen. Maar Schotland staat meer bekend om een andere drank, namelijk de whisky. De lekkerste whisky’s komen uit Schotland.

Flora en fauna
De natuur in Schotland is met een afwisseling van berggebieden, grote meren, graslanden en rotswanden, zeer gevarieerd. Ook biedt het land een hele lange kuststrook met zandstranden. Qua bebossing zijn het voornamelijk loofbossen in Schotland. Het Meer van Loch Ness is waarschijnlijk de meest bekende bezienswaardigheid. Al jaren gaan er verhalen rond over het Monster van Loch Ness, wat al door meerdere mensen gezien zou zijn.
Het meest opvallende dier dat in Schotland leeft is de steenarend, tevens het nationale symbool van Schotland. Dankzij de uitgestrekte kuststrook, leven er ook veel zeevogels. Verder zijn er op de vlaktes veel schapen te vinden, gemiddeld zelf meer dan dat er mensen wonen. In de wateren rond het noorden van Schotland zwemmen zeehonden, dolfijnen en bruinvissen

GeschiedenisUit archeologische vondsten blijkt dat het huidige Schotland ongeveer 8.000 jaar geleden al bewoond was. De Romeinen probeerden vanaf het jaar 43 Brittannia te bemachtigen. Ze hadden Wales en Engeland al in hun macht, maar Schotland veroveren lukte maar niet. Hadrianus, de Romeinse keizer, was zelfs bang voor een aanval vanuit Schotland. Hij bouwde de bekende Hadrian’s Wall, om zich hiertegen te beschermen.

De strijd tegen Engeland komt steeds weer terug in de historie van Schotland. Nog altijd is de competitie tussen de Engelsen en Schotten voelbaar, al leven ze nu in vrede met elkaar. Veel Schotten zijn in de loop der jaren naar het buitenland getrokken, bijvoorbeeld naar Amerika, Canada en Australië. Daardoor is de Schotse cultuur wereldwijd bekend.
 

Weersverwachting
Edinburgh

Openingstijden
Van maandag t/m zaterdag zijn de winkels geopend. In de kleinere steden zijn de winkels één middag per week gesloten, volgens de ‘early closing day’ traditie.

Prijsniveau
De prijzen in Schotland liggen iets hoger dan in Nederland.

Leuke feitjes:
 • Edinburgh is niet alleen de indrukwekkende hoofdstad van Schotland, het is ook een bron van inspiratie en creativiteit. De stad staat nu namelijk bekend als inspiratiebron voor de schrijfster J.K. Rowling bekend van de Harry Potter boeken.
 • Wie kent Nessie niet? Al jaren gaan er vele geruchten rond over dit bijzondere dier. De geschiedenis gaat zelfs terug tot in de 6e eeuw, maar in 2007 heeft een Engelsman ‘het monster’ voor het laatst gespot. Maak een boottocht over Loch Ness en wie weet spot u Nessie ook!
Oppervlakte: 70.273 km²
Inwoners: 4.892.305
Inwoners per km²: 70
Hoofdstad Dublin
Regeringsvorm: Parlementaire republiek
Religie: Rooms-Katholiek
Valuta: Euro
Elektriciteit: 220V, stekkers type G, u bent een verloopstekker nodig wanneer u Nederlandse stekkers wilt gebruiken in Ierland
Taal: Iers (Gaelic) | Engels
Tijdzone: UTC 0, één uur later dan in Nederland
Afstand NIeuw-Dijk - Dublin, 1.125 km
Continent: Europa
Aangrenzende landen: Engeland
Reisdocumenten: Paspoort of ID-kaart geldig tot terugkomst in Nederland


Eten en drinken
Veel Ierse gerechten bevatten een stuk vlees, aardappelen, twee soorten groente en veel dierlijk vet. Brood wordt er veel gegeten. Een specialiteit op het gebied van brood is het traditionele soda bread, bereid met karnemelk. Dit bruine brood wordt vers en warm gegeten en bevat soda in plaats van gist. Vooral met een dikke laag boter en gerookte zalm is het een aanrader. Andere typisch Ierse gerechten zijn black pudding (een soort bloedworst), handgemaakte bonbons en boerenkaas. Iers vlees is erg populair (zowel varken, rund als lam), dankzij de zeer goede kwaliteit. Schaaldieren als mosselen, krabbenpoten en oesters worden ook zeer smakelijk bereid in Ierland. Iedereen kent de Irish Whiskey en Irish Coffee. Het beroemdste bier uit Ierland is Guinness, een donker bier. Overige goede biermerken zijn Muprhy’s en Beamish.

Flora en fauna
In een ver verleden was het grootste deel van Ierland bebost. Door overbeweiding en het kappen van bossen in de 16e tot de 18e eeuw, liep de hoeveelheid bebossing sterk terug. Op dit moment bestaat nog maar 5% van de oppervlakte van het land uit bos. Deze bossen bevatten vooral aangeplant naaldhout. Ierland wordt gezien als het ‘groene eiland’, dankzij het vele groen dat overheerst. De dierenwereld heeft de meeste inheemse dieren verloren, door een langdurige ijsoverdekking in het verleden. Dieren die er nog wel leven zijn kleine roofdieren, zoals de vos, hermelijn, das, otter en boommarter. Edelherten leven in het zuidwesten en in het noordwesten komen reeën voor. De variatie in vogelsoorten is groter, rond en in Ierland zijn een paar honderd verschillende soorten te vinden. Daarnaast leven er veel vissen in de kust- en binnen wateren en in de rivieren.

Geschiedenis
In Ierland zijn veel ruïnes en gedenktekens, die herinneren aan de geschiedenis. Er is eeuwenlang strijd geweest tussen de Kelten, de oorspronkelijke inwoners, en volken die later kwamen, zoals de Anglo-Normandiërs, de Noormannen en vooral de Schotse protestanten. In de ijstijd werd Ierland voor het eerst bewoond. Het was toen, samen met Groot-Brittannië, nog aan Europa verbonden. De stijging van de waterspiegel, door gesmolten ijs, zorgde ervoor dat Ierland een eiland werd. In 1920 werd door het Britse parlement een wet aangenomen, waardoor Ierland in tweeën werd gedeeld. De Ieren accepteerden deze wet niet, wat tot onrust leidde. Uiteindelijk groeide dit uit tot een ware onafhankelijkheidsstrijd. In december van 1921 kwam er een verdrag. Het zuiden werd onafhankelijk, het bleef echter een band houden met Londen. Noord-Ierland werd een protestantse staat, waarin de katholieke minderheid tot tweederangs burgers werd gemaakt. De start van de nieuwe staat was moeizaam. In 1949 werd door de coalitieregering een Republiek opgezet, waarmee de laatste banden met Groot-Brittannië officieel verbroken werden.
 

Weersverwachting
Dublin

Openingstijden
Van maandag t/m zaterdag zijn de winkels geopend. Sommige winkels zijn tussen de middag gesloten i.v.m. een lunchpauze.

Prijsniveau
De prijzen in Ierland liggen hoger dan in Nederland.


Leuke feitjes:
 • Ierland is een populaire locatie voor het opnemen van films. Grote en bekende films die in Ierland zijn opgenomen, zijn: Saving Private Ryan, De graaf van Monte Cristo, King Arthur en Braveheart.
 • Ierland wordt ook wel het Eiland van Smaragd genoemd. Dit heeft het te danken aan het vele groen.
 • De nationale bier van Ierland is natuurlijk Guiness. In de hoofdstad Dublin kunt u de brouwerij bezoeken.

Diverse hotels in Schotland en Ierland

Tijdens deze reis overnacht u in verschillende hotels. De kamers in alle hotels beschikken over een eigen douche en toilet. Alle hotels beschikken over een lift. In de reispapieren worden de adresgegevens van de hotels vermeld.

Opstapplaatsen en vertrektijden

Genoemde tijden zijn richttijden en kunnen wijzigen. Wanneer u een reis heeft geboekt krijgt u ongeveer een week voor vertrek de definitieve reisbescheiden. Hierin staat de definitieve opstaptijd.

Groningen > Apeldoorn
Opstaplocatie Opstaptijd
Route E
Groningen
Assen
Hoogeveen
Meppel
Nieuwleusen
Zwolle
Apeldoorn
Leeuwarden > Harderwijk
Opstaplocatie Opstaptijd
Route E
Leeuwarden*
Heerenveen*
Lemmer*
Emmeloord*
Lelystad*
Harderwijk*
Breda > Oss
Opstaplocatie Opstaptijd
Route E
Tilburg
Den Bosch
Oss
Breda
Uden > Nijmegen
Opstaplocatie Opstaptijd
Route E
Uden
Nijmegen
Den Haag > Bodegraven
Opstaplocatie Opstaptijd
Route E
Den Haag
Leiden
Alphen aan den Rijn
Bodegraven
Rotterdam > Arnhem
Opstaplocatie Opstaptijd
Route E
Rotterdam
Dordrecht
Arnhem
Tiel
Gorinchem
Enschede > Zutphen
Opstaplocatie Opstaptijd
Route E
Enschede
Hengelo
Almelo
Deventer
Zutphen
Alkmaar > Veenendaal
Opstaplocatie Opstaptijd
Route E
Alkmaar*
Utrecht
Veenendaal
Zaandam > Ede
Opstaplocatie Opstaptijd
Route E
Zaandam*
Amsterdam
Almere
Hilversum
Amersfoort
Ede
Verzamelpunt
Opstaplocatie Opstaptijd
Route E
Nieuw-Dijk / Didam
Uw reisgezelschap
Kies uw gewenste vertrekdatum
 • Boek nu voordelig Als u nu uw reis online boekt, bent u zeker van een lage prijs.
 • Boek nu en betaal later U kunt nu boeken en op een later moment betalen
 • Geen verplichte aanbetaling Bij ons hoeft u geen aanbetaling te doen voor uw geboekte reis.
Telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
Openingstijden
Ma. t/m vr. uur
Zaterdag uur
Gedetailleerde gegevens
Postadres
Effe Weg B.V.
Den Hulst 134
7711 GT Nieuwleusen
E-mail info@effeweg.nl
Tel. +31 (0)88 10 30 800
KvK 05077081
BTW nr. NL814069538B01
IBAN NL71 RABO 0325 6913 12
10:34:06 | 0,56 | effeweg | NMT-WEB-119 TourWeb © NetMatch