telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
ma. t/m vr : 09:00 - 18:00 uur zaterdag : 10:00 - 16:00 uur
Naar 'mijn reis' omgeving

Excursiereis 15 dagen Rondreis Schotland en Ierland

 • Halfpension (ontbijt en diner)
 • Vervoer per Comfort Class touringcar
 • Verblijf in goede 3* hotels
 • Gidsenpakket York, Edinburgh en Belfast voordeling bij te boeken
 • Loch Lomond & Trossachs
 • Giant's Causeway
 • Schotse Hooglanden en Whisky Trail
 • Cliffs of Moher
 • Sfeervol Killarney
 • Optioneel: Ring of Kerry
Uw reisgezelschap
Kies uw gewenste vertrekdatum
*Onder voorbehoud van annuleringen.
 • Boek veilig en vertrouwd online Wij zijn aangesloten bij het SGR & ANVR
 • Boek nu, betaal later Wel zo fijn. Betalen wanneer het u uitkomt, zonder bijkomende kosten.
 • Persoonlijke klantenservice Onze medewerkers staan u graag te woord bij vragen

Dag 1 Heenreis

Vanuit de verschillende opstapplaatsen rijden we naar Antwerpen of Brugge, waar we aan het begin van de middag zullen arriveren. Aan het eind van de middag rijden we naar Rotterdam of Zeebrugge,­­ waar we aan boord gaan van de nachtboot, die ons naar het Engelse Hull zal brengen.

Dag 2 York en Schotland

Terwijl u geniet van het ontbijt aan boord, varen we de haven van Hull binnen. We vervolgen onze reis naar het beroemde York. U kunt hier deelnemen aan een uitgebreide stadstour. Blikvanger van de stad is de imposante Minster, één van de grootste middeleeuwse kathedralen van Noord-Europa. In het ommuurde stadscentrum vindt u schilderachtige straatjes, musea en pubs. Aan het begin van de middag zetten we definitief koers richting Schotland. Aan het begin van de avond komen we bij het hotel in de omgeving van Blairgowrie. Hier zullen we de komende 4 nachten verblijven.

De stadstour York dient bij boeking te worden doorgegeven.

Dag 3 Scone Palace en Pitlochry

In de ochtend bezoeken we Scone Palace, even buiten Perth. Het kasteel heeft prachtige kamers, porselein en de Stone of Scone, de steen waarop 42 Schotse koningen zijn gekroond. ’s Middags rijden we naar het gezellige Pitlochry. U kunt bij de zalmtrap zien hoe de zalm over de dam zijn weg vindt naar het meer. Vanaf Queens View heeft u een schitterend uitzicht over Loch Tummel en we maken een fotostop bij het sprookjesachtige witte Blair Castle.

Dag 4 Cairngorms National Park, Whisky-trail en Glen Shee

Wie Schotland zegt, zegt Highlands! Vanochtend rijden we naar het Cairngorms National Park, waar zich 5 van de 6 hoogste bergtoppen van Groot-Brittannië bevinden. Naast deze hoge bergtoppen vindt u hier enorme bossen, watervallen en een unieke fauna. U kunt per trein naar een fantastisch uitzichtpunt over het Nationaal Park! Een ander typisch Schots product is Whisky, dat vooral in deze regio gestookt wordt. We rijden een deel van de Malt-Whisky-Trail, een route langs talloze traditionele Whisky-distilleerderijen. Deze tour eindigt in Breamer, aan de voet van de Glen Shee. 'Glen' is de Schotse term voor een vallei, uitgehold door enorme gletsjers die inmiddels zijn verdwenen. De Glen Shee behoort tot één van de mooiste Glens van Schotland.

Dag 5 Edinburgh

We verlaten Blairgowrie en rijden naar Edinburgh, de indrukwekkende hoofdstad van Schotland. U kunt deelnemen aan een uitgebreide stadstour o.l.v. een gids. In de bekende straten van Royal Mile kunt u winkelen of één van de vele restaurants en cafés bezoeken. Het Royal Yacht Britannia, het schip van de koninklijke familie, ligt nu als museum in de havens van Leith.

De stadstour Edinburgh dient bij boeking te worden doorgegeven.

Dag 6 Loch Lomond en Trossachs

Op onze laatste dag in Schotland maken we een mooie rondrit door het gebied waar de Lowlands de Highlands op de meest fotogenieke manier ontmoeten. Loch Lomond grenst aan het natuurpark Trossachs, een heuvelachtig en bosrijk gebied. U kunt een bezoek brengen aan het pittoreske plaatsje Luss of een boottocht maken over het meer. Aan het eind van de middag rijden we naar ons hotel in omgeving Glasgow, waar we vannacht verblijven.

Dag 7 Belfast

Na het ontbijt zetten we koers richting het uiterste zuidwesten van Schotland, vanwaar we de korte oversteek maken naar de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. Deze stad heeft het negatieve imago van zich afgeschud en is tegenwoordig een moderne en gezellige stad. U kunt deelnemen aan een stadstour waarbij we onder andere de City Hall te zien krijgen en de scheepswerf waar de Titanic werd gebouwd. Uiteraard staan we ook stil bij de bewogen geschiedenis van Belfast. Muurschilderingen en vlaggen herinneren ons aan de gewelddadige kloof tussen katholieken en protestanten. Aan het eind van de middag komen we bij het hotel in de omgeving van Belfast, waar we één nacht verblijven.

De stadstour Belfast dient bij boeking te worden doorgegeven.

Dag 8 Kustroute en Giant’s Causeway

Vandaag maken we prachtige tocht langs de kust van Noord-Ierland. We maken een stop bij de spectaculaire Carrick-a-Rede Rope Bridge. Deze 20-meter lange touwbrug hangt tientallen meters boven de rotsen. We vervolgen onze route naar het wereldberoemde Giant’s Causeway. Deze tienduizenden, natuurlijk gevormde basaltblokken bieden een onwerkelijke aanblik. We passeren Dunluce Castle, een 14e eeuws kasteel, en Mussenden Temple. Aan het eind van de middag arriveren we bij ons hotel in Letterkenny.

Dag 9 Donegal en Connemara

Na het ontbijt rijden we verder de Ierse Republiek in door de provincie Donegal. U voelt zich hier echt aan de rand van Europa door de ruige, onberoerde natuur. Via Sligo rijden we verder zuidwaarts door de regio Connemara. Het landschap gaat naadloos in elkaar over en de natuur is ook hier overweldigend! We maken een korte stop in het levendige Galway, alvorens we na deze lange, maar indrukwekkende tocht in ons hotel in de omgeving van Galway zullen arriveren.

Dag 10 Cliffs of Moher en the Burren

Vanochtend bezoeken we één van de beroemdste natuurverschijnselen van Ierland: De Cliffs of Moher. Deze spectaculaire klippen rijzen 120 meter omhoog uit de Atlantische Oceaan. Vervolgens rijden we naar the Burren, in het Iers ‘Boireann’. Een uniek, ruig rotslandschap, dat doorsneden wordt door kronkelende stroompjes, een wirwar van grotten en onverwachte meren. Aan het eind van de middag arriveren we bij ons hotel in Tralee.

Dag 11 Ring of Kerry

Vandaag maken we een tocht over de beroemde Ring of Kerry; een spectaculaire rondrit door groene dalen en langs indrukwekkende bergen om het schiereiland Iveragh in de County Kerry. We brengen een bezoek aan Waterville, dat prachtig gelegen is op een lagune tussen het Lough Currane en de Atlantische Oceaan. Via Castlecove met het imposante Staigue Fort uit 500 jr. voor Christus rijden we naar het schilderachtige Sneem met bontbeschilderde huisjes. Aan het eind van de middag arriveren we bij ons hotel in Ballyvoruney, waar we de komende 2 nachten zullen verblijven.

De dagtocht Ring of Kerry dient bij boeking te worden doorgegeven

Dag 12 Killarney

De chauffeur brengt u naar Killarney, waar u de dag naar eigen inzicht kunt besteden. Killarney is klein, overzichtelijk en vooral typisch Iers! Het is het toeristische centrum van de regio en de toegangspoort naar het Killarney National Park. Paard en wagen domineren nog altijd het stadsbeeld in dit pittoreske stadje. Het Killarney National Park nodigt uit voor schitterende wandelingen of fietstochten (fietsverhuur in Killarney) langs de Killarney Lakes, Landgoed Muckross House en de Meeting of the Waters. Wie liever een stevige wandeling wenst, kan een bezoek brengen aan de Gap of Dunloe.

Dag 13 Tipperary

Na het ontbijt rijden we door het Ierse binnenland richting Waterford, in het zuidoosten van Ierland. Onderweg brengen we een bezoek aan het graafschap Tipperary, welbekend vanwege het soldatenliedje. Middenin het vlakke landschap valt de 60 meter hoge kalksteenrots Rock of Cashel u direct op. Op deze rots is een omvangrijk middeleeuws complex gebouwd met een kasteel, kathedraal en de ronde toren.

Dag 14 Naar Londen

Na een vroeg ontbijt nemen we afscheid van de Ierse gastvrijheid en rijden naar de haven van Rosslare. Na een overtocht arriveren we in Fishguard, waarna we koers zetten richting Londen.

Dag 15 Terugreis

Na het ontbijt vertrekken we richting Dover voor de overtocht naar Calais. Via Frankrijk en België rijden we naar Nederland, waar u in Noord-Brabant de gelegenheid krijgt voor het afscheidsdiner alvorens u met de servicelijn wordt teruggebracht naar uw opstapplaats. De reizigers die in Breda uitstappen worden nog voor het afscheidsdiner teruggebracht naar Breda.

Schotland en Ierland

  Schotland Ierland  
Oppervlakte: 78.772 km² (ca. 2x Nederland) 70.273 km²  
Inwoners: 5.313.600 4.892.305  
Hoofdstad: Edinburgh Dublin  
Regeringsvorm: Constitutionele monarchie Parlementaire republiek  
Religie: Protestants, Rooms-Katholiek Rooms-Katholiek  
Valuta: Britse pond sterling (GBP) Euro  
Elektriciteit: 240V, stekkers type G, verloopstekker nodig 220V, stekkers type G, verloopstekker nodig  
Taal: Schots / Engels Iers (Gaelic) / Engels  
Tijdzone: UTC 0, één uur eerder dan in Nederland UTC 0, één uur eerder dan in Nederland  
Reisdocumenten: Paspoort of ID-kaart geldig tot terugkomst in Nederland Paspoort of ID-kaart geldig tot terugkomst in Nederland  
Eten en drinken
Evenals in Engeland, wordt in Schotland stevig ontbeten. Schotten beginnen de dag vaak met havermoutpap en vruchtensap, gevolgd door spiegeleieren, spek en worstjes. Hierbij worden vaak tomaten, bonen en champignons opgediend. Een typisch Schots gerecht is haggis. Dat is een gevulde schapenmaag. Schotland staat ook bekend om een andere drank, namelijk de whisky. De lekkerste whisky’s komen uit Schotland.
 
Veel Ierse gerechten bevatten een stuk vlees, aardappelen, twee soorten groente en veel dierlijk vet. Brood wordt er veel gegeten. Een specialiteit op het gebied van brood is het traditionele soda bread, bereid met karnemelk. Iedereen kent de Irish Whiskey en Irish Coffee. Het beroemdste bier uit Ierland is Guinness, een donker bier. Overige goede biermerken zijn Muprhy’s en Beamish.

Flora en fauna
De natuur in Schotland is met een afwisseling van berggebieden, grote meren, graslanden en rotswanden, zeer gevarieerd. Ook biedt het land een hele lange kuststrook met zandstranden. Het meest opvallende dier dat in Schotland leeft is de steenarend, tevens het nationale symbool van Schotland. Dankzij de uitgestrekte kuststrook, leven er ook veel zeevogels. Verder zijn er op de vlaktes veel schapen te vinden, gemiddeld zelfs meer dan dat er mensen wonen. In de wateren rond het noorden van Schotland zwemmen zeehonden, dolfijnen en bruinvissen
 
In een ver verleden was het grootste deel van Ierland bebost. Door overbeweiding en het kappen van bossen in de 16e tot de 18e eeuw, liep de hoeveelheid bebossing sterk terug. Op dit moment bestaat nog maar 5% van de oppervlakte van het land uit bos. Ierland wordt gezien als het ‘groene eiland’, dankzij het vele groen dat overheerst. De dierenwereld heeft de meeste inheemse dieren verloren, door een langdurige ijsoverdekking in het verleden. Dieren die er nog wel leven zijn kleine roofdieren, zoals de vos, hermelijn, das, otter en boommarter. De variatie in vogelsoorten is groter. Daarnaast leven er veel vissen in de kust- en binnen wateren en in de rivieren.

Geschiedenis
Uit archeologische vondsten blijkt dat het huidige Schotland ongeveer 8.000 jaar geleden al bewoond was. De Romeinen probeerden vanaf het jaar 43 Brittannia te bemachtigen. Ze hadden Wales en Engeland al in hun macht, maar Schotland veroveren lukte maar niet. Hadrianus, de Romeinse keizer, was zelfs bang voor een aanval vanuit Schotland. Hij bouwde de bekende Hadrian’s Wall, om zich hiertegen te beschermen.

In Ierland zijn veel ruïnes en gedenktekens, die herinneren aan de geschiedenis. Er is eeuwenlang strijd geweest tussen de Kelten, de oorspronkelijke inwoners, en volken die later kwamen, zoals de Anglo-Normandiërs, de Noormannen en vooral de Schotse protestanten. In de ijstijd werd Ierland voor het eerst bewoond. Het was toen, samen met Groot-Brittannië, nog aan Europa verbonden. De stijging van de waterspiegel, door gesmolten ijs, zorgde ervoor dat Ierland een eiland werd. In 1920 werd door het Britse parlement een wet aangenomen, waardoor Ierland in tweeën werd gedeeld. In december van 1921 kwam er een verdrag. Het zuiden werd onafhankelijk, het bleef echter een band houden met Londen. Noord-Ierland werd een protestantse staat, waarin de katholieke minderheid tot tweederangs burgers werd gemaakt. In 1949 werd door de coalitieregering een Republiek opgezet, waarmee de laatste banden met Groot-Brittannië officieel verbroken werden.
 
Prijsniveau
De prijzen in zowel Schotland als in Ierland liggen iets hoger dan in Nederland.

Leuke feitjes:
 • Wie kent Nessie niet? Het monster van Loch Ness. Maar veel minder mensen kennen zijn ‘broertje’, Morag. Dit monster zou in Loch Morar leven, het diepste meer van Schotland met een maximale diepte van ruim 300 meter.
 • De regenjas, de telefoon, de televisie en golf zijn uitvindingen uit Schotland. De doedelzak komt daarentegen juist weer niet uit Schotland, maar uit het Midden-Oosten.
 • De gemiddelde Ier drinkt rond de 100 liter bier per jaar.
 • Men zegt dat er meer ‘Ieren’ buiten Ierland leven dan in Ierland zelf.
 • Halloween is van oorsprong een Ierse viering.

Tijdens deze reis overnacht u in verschillende hotels. De kamers in alle hotels beschikken over een eigen douche en toilet. In de reispapieren worden de adresgegevens van de hotels vermeld.

Enkele voorbeeld hotels zijn: 

Earl of Desmond Hotel 3*

De kamers in dit hotel zijn voorzien van flatscreen-tv, koffie-en thee faciliteiten en een eigen badkamer. In het hotel kunt u heerlijk ontspannen in de lounge en er is een lift en gratis wifi aanwezig. 

Holiday Inn Express Antrim 3*

Dit hotel beschikt over comfortabele kamers met badkamer voorzien van douche en toilet en een leuke zithoek. In het hotel is een bar en een restaurant aanwezig. Tevens kunt u gebruik maken van gratis wifi en een lift. 

 

Park Lodge Hotel 3*

De kamers in dit hotel zijn voorzien van televisie, telefoon, wifi, föhn en koffie- en theefaciliteiten. Er is een loungebar aanwezig waar u kunt genieten van een geweldig uitzicht. U kunt gebruik maken van gratis wifi en er is een restaurant aanwezig. 

Station House Hotel Letterkenny 3*

Dit hotel ligt in het centrum van de stad. De moderne kamers zijn voorzien van flatscreen-tv, gratis WiFi en een eigen badkamer. Er is bar aanwezig in het hotel en tevens een restaurant. Er is een lift aanwezig in het hotel. 

The Angus Hotel 3*

The Angus Hotel 3* is een modern en gezellig familiehotel. Het hotel beschikt over een bar, restaurant, lift en een binnenzwembad met sauna en bubbelbad. De kamers beschikken over tv, koffie- en theezetfaciliteiten, gratis wifi, douche en toilet. Het hotel heeft een lift, in het hotel zelf en op de etages zijn af en toe kleine trapjes met een paar treden.

Opstapplaatsen en vertrektijden

Genoemde tijden zijn richttijden en kunnen wijzigen. Wanneer u een reis heeft geboekt krijgt u ongeveer een week voor vertrek de definitieve reisbescheiden. Hierin staat de definitieve opstaptijd.

Groningen > Apeldoorn
Opstaplocatie Opstaptijd
Route D
Groningen
Assen
Hoogeveen
Meppel
Nieuwleusen
Zwolle
Apeldoorn
Leeuwarden > Harderwijk
Opstaplocatie Opstaptijd
Route D
Leeuwarden*
Heerenveen*
Emmeloord
Lelystad
Harderwijk*
Breda > Oss
Opstaplocatie Opstaptijd
Route D
Tilburg
Den Bosch
Oss
Breda
Uden > Nijmegen
Opstaplocatie Opstaptijd
Route D
Uden
Nijmegen
Den Haag > Alphen aan den Rijn
Opstaplocatie Opstaptijd
Route D
Den Haag
Leiden
Alphen aan den Rijn
Rotterdam > Arnhem
Opstaplocatie Opstaptijd
Route D
Rotterdam Capelse Brug
Dordrecht
Arnhem
Tiel
Gorinchem
Enschede > Zutphen
Opstaplocatie Opstaptijd
Route D
Enschede
Hengelo
Almelo
Deventer
Zutphen
Alkmaar > Veenendaal
Opstaplocatie Opstaptijd
Route D
Alkmaar*
Utrecht
Veenendaal
Zaandam > Ede
Opstaplocatie Opstaptijd
Route D
Zaandam
Amsterdam Zuid
Almere
Hilversum
Amersfoort
Ede
Verzamelpunt
Opstaplocatie Opstaptijd
Route D
Nieuw-Dijk / Didam
Telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
Openingstijden
ma. t/m vr. uur
zaterdag uur
Gedetailleerde gegevens
Postadres
Effe Weg B.V.
Den Hulst 134
7711 GT Nieuwleusen
E-mail info@effeweg.nl
Tel. +31 (0)88 10 30 800
KvK 05077081
BTW nr. NL814069538B01
IBAN NL71 RABO 0325 6913 12
19:23:02 | 0,7 | effeweg | NMT-WEB-119 TourWeb © NetMatch