telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
ma. t/m vr : 08:00 - 20:00 uur zaterdag : 08:30 - 17:00 uur

Excursiereis 15 dagen Rondreis Portugal en Spanje

vanaf € 699,-
vertrekdata en prijzen
 • Halfpension
 • Vervoer per Comfort Class touringcar
 • Inclusief 2 stadstours!
 • Inclusief ontbijt en diner!
 • Serra da Estrela!
 • Nu € 60,- korting p.p. op vertrekdatum 17 juli!*
 • Gebruik actiecode ACTIE18 in stap 2 van uw boeking

Dag 1 Heenreis

Vanaf ons verzamelpunt rijden we via Luxemburg naar ons overnachtingshotel in Frankrijk waar we in de avond arriveren.

Dag 2 Andorra

Dwars door de woeste en ruige bergwereld van de Pyreneeën rijden we naar het ministaatje Andorra. Het vorstendom Andorra ligt in de Pyreneeën, tussen Frankrijk en Spanje in een prachtig landschap met mooie valleien. Indien de tijd het toelaat, bezoeken we het Heiligdom van Meritxell. Daarna rijden we naar ons hotel in Andorra.

Dag 3 Burgos

We verlaten Andorra en rijden via Lleida en Zaragoza naar Burgos, waar we in de namiddag arriveren. We maken onder leiding van een gids een stadswandeling door het oude centrum. De stad is rijk aan bezienswaardigheden, waaronder de rijk versierde oude stadspoort de Santa Maria en de kathedraal. Aansluitend rijden we naar ons hotel in de omgeving van Burgos.

Dag 4 Salamanca en Viseu

Vandaag rijden we via Valladolid naar Viseu in Portugal. We maken een stop in Salamanca, één van de oudste universiteitssteden van de wereld. De stad wordt gesierd door paleizen, kloosters, twee kathedralen en verschillende universiteiten. Het gezellige Plaza Mayor wordt door velen beschouwd als het mooiste plein van Spanje. Na het bezoek aan Salamanca rijden we verder naar hotel Onix in Viseu waar we 7 nachten verblijven. Viseu is het centrum van de Dao-wijnen. De wijn uit dit gebied is voor Portugal wat de Rioja is voor Spanje. U moet tijdens uw verblijf zeker een glaasje proeven.

Dag 5 Coimbra en natuurpark Bucaco

We gaan vandaag naar het geliefde Coimbra, de geboortestad van zes koningen. De fraaie bovenstad bestaat uit nauwe straatjes, middeleeuwse muren en gewelven en vele historische gebouwen. In de middag brengen we een bezoek aan het Bucacopark waar u heerlijk kunt wandelen. Het park is een beschermd natuurgebied waar meer dan 300 uitheemse en 400 inheemse planten- en boomsoorten groeien. In een omgeving van kloosters en kapelletjes zorgt dit voor een unieke atmosfeer.

Dag 6 Porto

Porto, de tweede stad van Portugal is natuurlijk bekend om haar port. De stad ligt op beide oevers van de rivier de Douro en wordt verbonden door een markante stalen brug met twee verdiepingen. Het gehele oude centrum staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Onder leiding van een gids bezoeken we de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de kathedraal en het bisschoppelijk paleis. Daarna heeft u nog voldoende tijd om zelf iets te ondernemen. Bijvoorbeeld om een boottocht over de Douro te maken waarbij u uitzicht heeft op de prachtige bruggen. U kunt ook een bezoek brengen aan een van de vele wijnkelders in Villa Nova de Gaia. Hier kunt u zien hoe de Port in de wijnkelders in houten vaten ligt te rijpen. Uiteraard kan er geproefd worden van de port.

Dag 7 Vrije dag in Viseu

Vandaag is een rustdag voor de chauffeur. U bent vrij om te doen wat u wilt. In de zomer kunt u heerlijk zwemmen in het zwembad bij het hotel of een mooie wandeling in de omgeving maken. U kunt Viseu op eigen gelegenheid of in groepsverband bekijken. Het centrum van Viseu met zijn historische gebouwen, de kathedraal en het park zijn een bezoek zeker waard. ’s Avonds organiseert het hotel een traditionele Portugese muziekavond.

Dag 8 Natuurtocht Serra da Estrela

Ook vandaag is een rustdag voor de chauffeur. U kunt deze dag geheel naar eigen inzicht indelen of een reservering maken voor de dagtocht Serra da Estrela. Na het ontbijt maken we met een lokale busmaatschappij een mooie natuurtocht door de Serra da Estrela, de grootste bergketen van Portugal met toppen tot 2000 meter. Het is een schitterend gebied met kronkelende wegen, diepe ravijnen, met rotsblokken bezaaide hellingen, bossen, meertjes en prachtige vergezichten. Natuurliefhebbers mogen het sterrengebergte dan ook niet missen. In het park ligt de hoogstgelegen stad van Portugal, Guarda. In het centrum vindt u mooie stadspaleizen, kleine kerken en middeleeuwse huizen met de azulejos (Portugese tegels).

De dagtocht ‘Serra da Estrela’ dient bij boeking te worden doorgegeven.

Dag 9 Bedevaartsoord Fatima

Vandaag gaan we naar het bedevaartsoord Fatima. Het is een van de belangrijkste Mariabedevaartplaatsen in de katholieke wereld en wordt jaarlijks door ruim anderhalf miljoen pelgrims bezocht. U kunt onder andere een bezoek brengen aan de basiliek en de kapel van de verschijningen.

Dag 10 Aveiro

Het sfeervolle vissersplaatsje Aveiro is beroemd om zijn binnenmeer en wordt doorsneden door een aantal kanalen. Mede door de gondels wordt de stad ook wel het Venetië van Portugal genoemd. De stad staat ook bekend om het zeezout dat er gewonnen wordt. In de middag keren we terug naar ons hotel.

Dag 11 Madrid

We nemen afscheid van Portugal en rijden naar de Spaanse hoofdstad Madrid waar we in de middag arriveren. We maken onder leiding van een Nederlands sprekende gids een rondrit. U ziet onder andere de bekende Paseo del Prado waar verschillende 18e eeuwse monumenten staan zoals het Prado museum, de Koninklijke Spaanse academie en de botanische tuinen. Daarna rijden we naar het hart van het oude centrum en maken onder andere een korte stop bij het Koninklijk Paleis. We overnachten in de omgeving van Madrid.

De rondrit door Madrid dient bij boeking te worden doorgegeven.

Dag 12 Santa Susanna

Via Zaragoza rijden we naar Santa Susanna. In deze badplaats aan de Spaanse Middellandse Zee verblijven we twee nachten. ’s Avonds kunt u heerlijk wandelen langs het strand, de boulevard of de vele terrassen.

Dag 13 Vrije dag of dagtocht Barcelona

U kunt deze dag geheel naar eigen inzicht indelen of een reservering maken voor de dagtocht ‘Barcelona’. Na het ontbijt rijden we naar de schitterende hoofdstad van Catalonië. Onder leiding van een Nederlands sprekende gids maken we uitgebreid kennis met de stad Barcelona. U ziet bekende werken van Gaudí zoals de Sagrada Familia en de huizen Casa Batllo en Casa Mila. Verder ziet u het Olympisch stadion en het Pueblo Español, waar u replica’s vindt van verschillende bouwstijlen uit heel Spanje. We rijden over de beroemde boulevard de Ramblas naar de berg Montjuïc. De top is te bereiken per kabelbaan of te voet. Hier vindt u het kasteel van Montjuïc. ’s Middags heeft u nog volop tijd om de stad op eigen gelegenheid te verkennen.

De dagtocht ‘Barcelona’ dient bij boeking te worden doorgegeven.

Dag 14 Vertrek Santa Susanna

We verlaten het Iberische schiereiland en rijden naar ons overnachtingsadres in Frankrijk.

Dag 15 Terugreis

Helaas alweer de laatste dag van een indrukwekkende reis door Portugal en Spanje. Na een vroeg ontbijt rijden we terug naar Nederland waar u kunt deelnemen aan het afscheidsdiner. Daarna wordt u met de servicelijn naar uw opstapplaats gebracht.
 
*Bekijk hier de actievoorwaarden  >>

Portugal en Spanje

Portugal 

 
Oppervlakte: 92.212 km²
Inwoners: 10.833.816
Inwoners per km²: 117,5
Hoofdstad Lissabon
Regeringsvorm: Republiek
Religie: Rooms-katholiek
Valuta: Euro (€)
Elektriciteit: 220V, stekkers type C & F, geen verloopstekker nodig
Taal: Portugees
Tijdzone: UTC 0, één uur vroeger dan in Nederland
Continent: Europa
Aangrenzende landen: Spanje
Reisdocumenten: Paspoort of identiteitsbewijs geldig tot terugkomst Nederland
 
Eten en drinken

Eten is een belangrijke sociale aangelegenheid in Portugal. Portugezen eten dan ook uitgebreid, vooral in de minder toeristische regio’s. De porties zijn hierop berekend, want deze zijn erg groot. Voor de ‘normale’ trek kunt u beter een half portie bestellen of met 2 personen een hele portie. Naast het bestelde eten worden er vaak hapjes geserveerd. Vis wordt veel gebruikt in de Portugese keuken. Vooral bacalhau (kabeljauw) is populair. Dit gerecht kan op allerlei verschillende manieren bereid worden, het vaakst wordt het als een soort stamppot gegeten. Mensen die geen vis eten hebben ook genoeg keuze. Vlees, gevogelte en wild staan overal op de kaart.

Bent u in Portugal, dan kunt het proeven van een glaasje port niet overslaan. Deze Portugese drank is over de hele wereld bekend en wordt in Porto geproduceerd. Daarnaast zijn de wijnen uit Portugal ook zeer goed.
Wijn is een populaire, veel gedronken drank in Italië. De 20 wijnregio’s die het land telt, bieden elk een andere soort wijn. Met name de rode en witte Chianti’s uit Toscane staan goed aangeschreven. Ook bier wordt graag gedronken.


Flora en Fauna

e flora in het noorden en zuiden van Portugal verschilt. In het Noorden geldt een redelijk nat klimaat, wat voor veel groen zorgt. Bomen als kastanjes, eiken, berken en esdoorns komen veel voor. Hoe zuidelijker u komt, hoe minder groen het wordt. In het zuiden groeien vooral vijgen-, amandel- en carobebomen en er zijn sinaasappelplantages. Aan de kust van Algarve bloeien buitengewoon kleurrijke bloemen.

De dierenwereld van Portugal vertoond een mix van Europese en Noord-Afrikaanse dieren. Er komen wolven en lynxen voor, maar ook konijnen, geiten, everzwijnen en herten. Trekvogels zijn veel te zien, deze trekken over Portugal. En verder leven in de wateren verschillende soorten vissen en schelpdieren.


Geschiedenis

De geschiedenis van Portugal loopt ver terug. De Portugezen behoren tot Europa’s oudste volken. Het volk is een mengeling van verschillende stammen, zoals Feniciërs, Romeinen, Grieken en Moorse stammen. Portugal werd in de 12e eeuw zelfstandig. De Portugezen staan er vooral bekend om dat ze in de 14e, 15e en 16e eeuw als eerste Europeanen naar Afrika, Zuid-Amerika en het Verre Oosten gevaren hebben. In 1640 werd Portugal, na een periode in de macht van Spanje te zijn geweest, opnieuw zelfstandig. De Portugese monarchie werd in de 19e eeuw onder druk gezet. Als gevolg hiervan werd Portugal in 1910 een republiek.


Klimaat

Weersverwachting
LissabonOpeningstijden

Van maandag t/m zaterdag zijn de winkels geopend. Vanaf ongeveer 13.00 uur tot 15.00 uur zijn veel winkels gesloten i.v.m. lunchpauze.


Prijsniveau

De prijzen in Portugal zijn over het algemeen iets lager dan in Nederland.


Leuke feitjes

 • De legende van de haan van Barcelos gaat over een pelgrim op doorreis. Hij komt in Barcelos en wordt vals beschuldigd van diefstal. Hij verklaart dat hij onschuldig is, maar de rechter geeft hem de strop. De pelgrim zegt dat de gebraden haan, die de rechter aan het eten is, zal kraaien als bewijs van zijn onschuld. Op het moment dat ze de pelgrim willen ophangen, kraait de haan inderdaad en wordt hij vrijgelaten. Sindsdien staat de haan in Portugal voor ‘onvoorstelbaar geluk’.
 • Het oorspronkelijke Portugese alfabet kent 23 letters. Dit alfabet is hetzelfde als in Nederland, maar mist de letters K, W en Y.
 

Spanje

 
Oppervlakte: 505.992 km2
Inwoners: 46.754.784
Inwoners per km²: 92,4
Hoofdstad Madrid
Regeringsvorm: Parlementaire monarchie
Religie: Rooms-Katholiek
Valuta: Euro
Elektriciteit: 220V, stekkers type C en F, geen verloopstekker nodig
Taal: Spaans (Castellano)
Tijdzone: UTC +1, net als in Nederland
Afstand Nieuw-Dijk - Madrid, 1.807 km
Continent: Europa
Aangrenzende landen: Portugal, Frankrijk, Gibraltar, Andorra
Reisdocumenten: Paspoort of ID-kaart geldig tot terugkomst in Nederland


 

Eten en drinken

Spanje kent een uitgebreide keuken, met per streek verschillende specialiteiten. Allerlei soorten peulvruchten, kazen en worsten (zoals chorizo en jámon serrano) worden in de Spaanse keuken veel gebruikt. Een beroemd Spaans gerecht is tapas. Zoals iedereen weet, zijn dit kleine, simpele verse hapjes. Andere typisch Spaanse gerechten zijn paella (rijstgerecht met zeevruchten en kip), tortilla (een gevulde omelet met aardappelen), gazpacho (koude soep met kruiden en groenten) en verschillende soorten cocidos (stoofpotten). Een bekende Spaanse drank is sangria. Deze rode wijn met vruchten is gewild bij buitenlandse toeristen. Daarnaast worden er verscheidene soorten wijnen geschonken.
 

Flora en Fauna

De Spaanse flora is typisch mediterraans. Door de grote afwisseling in het klimaat, de hoogte en bodemeigenschappen, kent de flora met zo’n 8.000 soorten veel variëteit. In de lager gelegen gebieden zijn veel loofbossen te vinden. Deze bossen bestaan vooral uit eiken, kastanjes, berken, beuken en essen. In de hoger gelegen gebieden zijn ook naaldbossen. De fauna is Zuid-Europees-mediterraans met een aantal Afrikaanse diersoorten, zoals de kameleon, genetkat en mangoeste. Er leven een aantal grote zoogdieren in Spanje, zoals de bruine beer, wilde kat, lynx, wolf, damhert, edelhert, wild zwijn, ree, gems en Spaanse steenbok. Sommige van deze soorten zijn echter zeldzaam geworden. Net als in Nederland leeft de ooievaar in Spanje. Daarnaast zijn een aantal soorten grote roofvogels betrekkelijk ‘gewoon’ in het land. De meest opvallende vogelsoort is de blauwe ekster, die in Midden- en Zuid-Spanje te zien is. Verder komt deze vogelsoort enkel in Portugal en China voor. Spanje telt negen nationale parken en honderden natuurreservaten.
 

Geschiedenis

Spanje was rond de Middeleeuwen een sterk land, met veel macht. In de 16e en 17e eeuw nam deze machtige positie af, doordat Spanje de controle over de koloniën verloor. Het land werd in 1931 een republiek. Met Fransisco Franco aan het hoofd, ontstond er veel onrust. Dit resulteerde in een burgeroorlog van nationalisten van 1936 tot 1939. Franco bleef aan de macht tot hij in 1975 overleed. Tijdens WO II bleef Spanje neutraal. De economie in Spanje bloeide snel weer op, dankzij de snelle economische vooruitgang, het massatoerisme en de modernisatie. In 1986 werd Spanje lid van de Europese Unie. In 2004 werd het land opgeschrikt door aanslagen op forensentreinen. De premier Aznar zag de ETA, Baskische terreurbeweging, als verantwoordelijke. Later bleek dat Al Qaida er waarschijnlijk achter zat, omdat Spaanse militairen in Irak aanwezig waren. De onterechte beschuldiging van de ETA was één van de redenen waardoor premier Aznar de verkiezingen verloor. De huidige premier Zapatero kwam aan de macht en hij riep de troepen terug uit Irak.

 
Weersverwachting
Madrid

Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag zijn de meeste winkels van 9.00 uur tot 14.00 uur en van 17.00 uur tot 20.00 uur geopend. Tussen 14.00 en 17.00 uur wordt siësta gehouden. Op zaterdag openen de meeste winkels van 9.00 uur tot 13.30 uur hun deuren.


Prijsniveau

De prijzen in Spanje zijn vergelijkbaar met de prijzen in Nederland.


Leuke feitjes

 • Het nieuwe jaar begint in Spanje met het traditionele klokkenluiden op het Puerta del Sol plein in Madrid. Het is tijdens dit klokkenluiden de gewoonte om bij elke klokslag een druif op te eten.
 • Volgens de World Health Organisations heeft Spanje het meest gezonde klimaat van de wereld. Vooral de droge lucht geeft een aangenaam gevoel en heeft een positieve invloed op uw gezondheid.

Diverse hotels in Portugal en Spanje

Tijdens deze reis overnacht u in verschillende hotels. De kamers in alle hotels beschikken over een eigen douche en toilet. In de reispapieren worden de adresgegevens van de hotels vermeld.
Niet alle hotels beschikken over een lift.

U verblijft 7 nachten in Viseu in hotel Onix.

Hotel Onix

Het hotel beschikt over een restaurant, bar, leeszaal met tv, een lift en een mooi buitenzwembad. Het hotel organiseert tijdens uw verblijf een Portugese muziekavond. De kamers zijn voorzien van douche en toilet, tv, telefoon en airco. Vlakbij het hotel bevindt zich een bushalte vanwaar u naar het centrum van Viseu kunt.

Opstapplaatsen en vertrektijden

Genoemde tijden zijn richttijden en kunnen wijzigen. Wanneer u een reis heeft geboekt krijgt u ongeveer een week voor vertrek de definitieve reisbescheiden. Hierin staat de definitieve opstaptijd.

Groningen > Apeldoorn
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Groningen
Assen
Hoogeveen
Meppel
Nieuwleusen
Zwolle
Heerde
Apeldoorn
Leeuwarden > Harderwijk
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Leeuwarden
Heerenveen
Lemmer
Emmeloord
Lelystad
Harderwijk
Vlissingen > Oss
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Vlissingen
Middelburg
Goes
Bergen op Zoom
Roosendaal
Breda
Tilburg
Den Bosch
Oss
Heerlen > Boxmeer
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Heerlen
Maastricht
Sittard
Roermond
Reuver
Venlo
Venray
Boxmeer
Weert > Nijmegen
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Weert
Eindhoven
Helmond
Veghel
Uden
Nijmegen
Delft > Bodegraven
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Delft
Den Haag
Leiden
Alphen aan den Rijn
Bodegraven
Vlaardingen > Arnhem
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Vlaardingen
Rotterdam Capelse Brug
Dordrecht
Gorinchem
Tiel
Arnhem
Enschede > Zutphen
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Enschede
Hengelo
Almelo
Deventer
Zutphen
Haaksbergen > Doetinchem
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Haaksbergen
Eibergen
Winterswijk
Aalten
Doetinchem
Winkel > Veenendaal
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Winkel
Schagen
Alkmaar
Beverwijk
Haarlem
Utrecht
Veenendaal
Hoorn > Ede
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Hoorn
Purmerend
Zaandam
Amsterdam
Almere
Hilversum
Amersfoort
Ede
Verzamelpunt
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Nieuw-Dijk / Didam
Uw reisgezelschap
Kies uw gewenste vertrekdatum
 • Boek nu voordelig Als u nu uw reis online boekt, bent u zeker van een lage prijs.
 • Boek nu en betaal later U kunt nu boeken en op een later moment betalen
 • Geen verplichte aanbetaling Bij ons hoeft u geen aanbetaling te doen voor uw geboekte reis.
Telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
Openingstijden
Ma. t/m vr. uur
Zaterdag uur
Gedetailleerde gegevens
Postadres
Effe Weg B.V.
Den Hulst 134
7711 GT Nieuwleusen
E-mail info@effeweg.nl
Tel. +31 (0)88 10 30 800
KvK 05077081
BTW nr. NL814069538B01
IBAN NL71 RABO 0325 6913 12