telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
ma. t/m vr : 09:00 - 18:00 uur zaterdag : 10:00 - 16:00 uur
Naar 'mijn reis' omgeving

Excursiereis 15 dagen Rondreis Geheimen van de Balkan

  • Vervoer per luxe Comfort Class touringcar
  • Verblijf in 3* hotels o.b.v. Halfpension (ontbijt en diner)
  • Incl. vijf stadswandelingen
  • Ontdek de Balkanlanden Montenegro, Macedonië én Albanië
  • Bezoek de steden Mostar, Dubrovnik, Kotor, Tirana en Ohrid
  • Krka-watervallen, Neretvakloof, Baai van Kotor en Nat. Park Mavrovo
Uw reisgezelschap
Kies uw gewenste vertrekdatum
*Onder voorbehoud van annuleringen.

Let op: voor deze reis dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart, welke nog 3 maanden na terugkomst in Nederland geldig is.
  • Boek veilig en vertrouwd online Wij zijn aangesloten bij het SGR & ANVR
  • Boek nu, betaal later Wel zo fijn. Betalen wanneer het u uitkomt, zonder bijkomende kosten.
  • Persoonlijke klantenservice Onze medewerkers staan u graag te woord bij vragen

Dag 1 Heenreis

Vanuit het verzamelpunt rijden we naar ons overnachtingshotel in Zuid-Duitsland. Aan het einde van de middag arriveren we bij ons hotel voor diner en overnachting.

Dag 2 Kroatië

Na een ontbijt vervolgen we onze reis richting Kroatië. We zullen hierbij door de hoge bergen van Oostenrijk en de prachtige bossen van Slovenië rijden. Aan het eind van de middag arriveren we bij het hotel in Crikvenica, waar we 1 nacht verblijven.

Dag 3 Krka-watervallen

Na het ontbijt vervolgen we onze reis in zuidelijke richting. Rond het middaguur arriveren we in de omgeving Sibenik, waar u een bezoek kunt brengen aan de Krka-watervallen. We volgen de rivier naar het oude plaatsje Sibenik, gelegen aan de Adriatische kust. Het charmante stadje kent vele bijzondere straatjes en steegjes. Bovendien kunt u een van de bekendste bezienswaardigheden van Kroatië bezoeken, de Sint Jacobuskathedraal. Aan het eind van de middag rijden we verder naar ons hotel in Sibenik, waar u kunt genieten van een diner.

Dag 4 Bosnië Herzegovina

We vervolgen onze reis vanuit Sibenik en steken de grens met Bosnië Herzegovina over. We maken een korte stop in het schilderachtige bedevaartsoord Medugorje en rijden via een prachtige route door de beroemde Neretvakloof naar Mostar. De oude stad heeft veel te lijden gehad tijdens de burgeroorlog, maar is met veel voortvarendheid gerestaureerd. De oude Turkse brug staat symbool voor de vrede en wederopbouw van het land. Na deze indrukwekkende dag rijden we naar ons hotel in Neum.

Let op: voor Mostar, Bosnië dient uw paspoort nog min. 3 maanden geldig te zijn bij terugkomst.

Dag 5 Dubrovnik

Vandaag staat een dagtocht naar Dubrovnik op het programma, ook wel bekend als ‘de parel van de Adriatische Zee’. De oude vestingstad is in zijn geheel omgeven door een stadsmuur en bezit vele monumenten, kloosters en kerken. U kunt deelnemen aan de stadswandeling o.l.v. een gids. Halverwege de middag trekken we verder naar het toeristische plaatsje Budva, gelegen in Montenegro. De lange zandstranden gecombineerd met de schitterende architectuur en de kleurrijke gebouwen maken van Budva een prachtige plek om te vertoeven. U zult de komende 3 nachten aan de kust van Montenegro overnachten.

De stadswandeling Dubrovnik dient bij boeking te worden doorgegeven.

Dag 6 Cetinje, Njegusi en Kotor

Vandaag is een rustdag voor de chauffeur. We bezoeken vandaag, met een lokale bus, het stadje Cetinje. Cetinje ligt aan de voet van de berg Lovćen, dat voor vele bewoners heilig is. Aansluitend rijden we vanaf Cetinje door het Nationaal Park Lovćen naar het authentieke bergdorpje Njegusi. In dit plaatsje is de beroemde prins Petar II Petrović-Njegoš geboren. Vanuit deze plaats maken we een indrukwekkende rit naar de oude havenstad Kotor. Hier heeft u kort de tijd om de stad te bezichtigen of een boottocht te maken door de enige fjord van Zuid-Europa naar Perast.

Dag 7 Skutari meer

Vandaag is een rustdag voor de chauffeur, Na het ontbijt vertrekken we, met een lokale bus, naar Podgorica, de hoofdstad van Montenegro. De turbulente geschiedenis van de stad heeft gezorgd voor diverse stijlen in architectuur. U zult tijdens de stadsrondrit langs alle mooie bezienswaardigheden van de stad komen. Tegen de middag vertrekken we richting het Skutari meer. Hierbij rijden we door een prachtig natuurgebied. Het Skutari meer ligt deels in Montenegro en deels in Albanië. U kunt hier een boottocht over het bijzondere meer maken.

Dag 8 Shkodër en Kruja

We verlaten Montenegro en rijden naar de stad Shkodër. Deze stad ligt aan de Albanese kant van het Skutari meer. O.l.v. een gids maken we een rondleiding door de stad waarbij we eindigen bij het Rozafa kasteel. Dit imposante kasteel staat op een rotsachtige berg aan de rand van het centrum. Dan rijden we verder voor een bezoek aan het toeristische stadje Kruja. Aan het begin van de avond bereiken we ons hotel in Durres.

Dag 9 Berat en Tirana

We vervolgen onze rondreis naar het zuiden en bezoeken Berat, ‘de stad met 1.000 vensters’. Blikvanger is de wijk Kalaja met steegjes, witgeschilderde huisjes, kerken en moskeeën. Na de middag maken we een korte stadsrondrit door Tirana, de hoofdstad van Albanië. Op het Skanderplein zult u veel overheidsgebouwen zien zoals het Nationaal Historisch Museum of het Nationaal Theater voor Opera en Ballet. Vervolgens rijden we naar het hotel in Ohrid waar we de komende 2 nachten zullen verblijven.

Dag 10 Meer van Ohrid

Na het ontbijt kunt u een boottocht maken over het meer van Ohrid. U vaart over het schitterende blauwe meer naar het mooiste punt, de kerk van St. John van Kaneo. Deze kerk staat boven op een rots met uitzicht over het meer. Een prachtige locatie om foto’s te schieten! Vanaf hier kunt u te voet weer terug naar het oude Ohrid. U vindt hier tal van eeuwenoude bezienswaardigheden, zoals het fort van Tsaar Samuel of de kathedraal van St. Sofia. In de middag bezoeken we het klooster in Sveti Naum. Dit is een van de meest bezochte plaatsen van Macedonië. Het klooster is gesticht door de Heilige Naum, die nog steeds begraven ligt in het klooster.

Dag 11 Mavrovo en Skopje

Nationaal Park Mavrovo is een schitterend natuurgebied met talrijke bergtoppen, hoger dan 2.000 meter. Aan de zuidoever van het Mavrovo-­meer vindt u de beroemde kerk in het water. We brengen ook een bezoek aan het St. Jovan Bigorski klooster. In de middag rijden we verder naar Skopje waar u o.l.v. een gids een stadstour kunt maken. De stad kent een roerige geschiedenis, die haar sporen zichtbaar hebben achtergelaten. Het avondeten in een restaurant nabij het hotel in Skopje bestaat uit een typisch Macedonisch diner met muzikale omlijsting.

Dag 12 Nis

Na het ontbijt steken we de Servische grens over. We rijden naar de stad Nis. Nis is één van de oudste steden van de Balkan en is door de strategische ligging uitgegroeid tot een industriële-, universiteits-, en handelsstad. Daarna rijden we verder naar Belgrado voor een diner en overnachting.

Dag 13 Belgrado

In de ochtend kunt u deelnemen aan de stadsrondrit door Belgrado. Belgrado is ondanks de bombardementen in 1999 een aantrekkelijke stad. Bezienswaardigheden die u tegen zult komen zijn onder andere het Nationaal Museum, het Studentenplein, de Tempel van de Heilige Sava en het Oude Paleis. Daarna rijden we verder naar Kroatië, waar we overnachten in de omgeving van Zagreb.

De stadsrondrit Belgrado dient bij boeking te worden doorgegeven.

Dag 14 Vertrek Kroatie

Na het ontbijt verlaten we Kroatie en beginnen aan onze terugreis. Aan het eind van de middag arriveren we bij ons overnachtingshotel in Zuid-Duitsland.

Dag 15 Terugreis

De laatste dag van deze indrukwekkende reis. We vervolgen de terugreis naar Nederland. Op het verzamelpunt kunt u deelnemen aan het afscheidsdiner. Daarna wordt u met de servicelijn naar uw opstapplaats gebracht.

​N.B. in voorkomende omstandigheden kunnen er wijzigingen optreden in het dag-tot-dag programma.

Diverse hotels in de Balkan

Tijdens deze reis overnacht u in verschillende hotels. De kamers in alle hotels beschikken over een eigen douche en toilet. Alle hotels beschikken over een lift, m.u.v. het hotel in Crikvenica en eventueel de overnachtingshotels in Duitsland. In de reispapieren worden de adresgegevens van de hotels vermeld.

Balkan

  Montenegro Macedonië Albanië Kroatië Servië 
Oppervlakte: 14.026 km2 25.713 km2 28.748 km2 56.538 km2 77.474 km2
Inwoners: 657.400 2.070.000 2.831.741 4.489.460 7.276.604
Hoofdstad: Podgorica Skopje Tirana Zagreb Belgrado
Staatsvorm: Republiek Republiek Republiek Parlementaire democratie Republiek
Religie: Christendom en Islam Orthodoxie en Islam Islam, Orthodoxie, Rooms-Katholiek Rooms-Katholiek Orthodoxie
Valuta: Euro Denar (MKD) Albanese Lek (ALL) Kuna (HRK) Servische Dinar (CSD)
Elektriciteit: 220V / 230V, stekkers type C en F, geen verloopstekker nodig
Taal: Montenegrijns Macedonisch Albanees Kroatisch Servisch

Tijdzone:

UTC +1, dezelfde tijdzone als Nederland


Reisdocumenten
U bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor een geldig reisdocument. Voor deze landen dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart, welke nog 3 maanden na terugkomst in Nederland geldig is. Wij adviseren een paspoort mee te nemen, dit kan de grenscontrole aanzienlijk bespoedigen.

Eten en drinken
Montenegro
De Montenegrijnse keuken kent invloeden van andere keukens, maar wordt vooral ook beïnvloed door de geografische regio’s van het land: de kust, het centrale deel en de bergen in het Noorden. Er wordt veel vlees en vis gegeten. Montenegrijnse specialiteiten zijn Ćevapcici (schotel met gegrild gehakt), Goulash, Tulumba (dessert van ongerezen deeg), Kačamak (schotel van maïsmeel), Njeguška pršuta (lucht gedroogde ham) en Sutlijaš (rijstpap).

Macedonië
De Macedonische keuken kent veel groentes als ingrediënten. Enkele specialiteiten zijn Tava Oriz (rijstgerecht), Turlitava (gemengde groenten), Pindzur (gemalen gebakken paprika en tomaten, aubergine en knoflook), Pastrmajlija (pizza met gedroogd vlees).

Albanië
De keuken van Albanië kent invloeden van de Turkse keuken, maar ook van de Griekse keuken. Turkse lekkernijen als baklava en byrek worden veel gegeten, evenals feta en olijven uit Griekenland. De lunch en het avondeten bestaan veelal uit een vleesgerecht met een Griekse salade. De groente okra is populair, dit is een langwerpige boon. Albanese yoghurt, Kos, is een heerlijk dessert. Bij de maaltijd wordt vaak bier of wijn gedronken.

Kroatië
Kroatië kent een aantal traditionele gerechten die u geproefd moet hebben. Aanraders zijn: kalkoen met macaroni of mie, Dalmatisch gerookte ham, salami met paprika en brodet en paticada. Laatstgenoemde, een heerlijke visschotel, is de meest bekende. Kroatië wordt niet bij uitstek gezien als een wijnland, maar biedt wel erg goede wijnen. Rode wijnen vindt u vooral aan de kust. Verder landinwaarts treft u meer witte wijnen aan.

Servië
De Servische keuken kent als basis vaak een groot stuk vlees of vis, bereid op allerlei manieren. Daarbij worden vaak biologische groenten en fruit genuttigd. Typisch Servische gerechten zijn Cevapcici, Feta, Japrak, Raznjici, Sarma en Pljeskavica. Populaire dranken zijn bier, wijn, sterke dranken als Slivovic en koffie.
 
Flora en Fauna
Montenegro
Vooral in de lente en zomer is in Montenegro een grote variatie aan bloemen en planten te vinden. Tevens kent Montenegro veel groene boomsoorten en kleine grijzige heesters. In de hoger gelegen gebieden komen bruine beren, wolven, Balkan-lynxen, jakhalzen en gemzen voor. Montenegro biedt een thuis aan een grote verscheidenheid aan vogels.

Macedonië
De flora en fauna van Macedonië is zeer gevarieerd. Er leven bruine beren, lynxen, jakhalzen, wolven en giftige diersoorten als de ‘poskog’, een springslang en verschillende spinnensoorten. Verder leven er zo’n 330 inheemse vogelsoorten en 100 trekvogelsoorten. In Macedonië komen ongeveer 3500 plantensoorten voor.

Albanië
Met name vanwege de verschillende landschappen, kent Albanië een gevarieerde flora en fauna. Albanië staat letterlijk voor ‘Het land van de witte bergen’, het landschap bestaat voor ongeveer 70% uit bergen. Het kustgebied is vrij vlak en vruchtbaar.

Kroatië
Wat betreft de plantenwereld is Kroatië zeer kleurrijk. In de bergen zijn onbeschrijflijk veel soorten bomen en planten. Dankzij de vele verschillende dieren die in Kroatië leven, is het land populair bij jagers uit buurlanden. In de binnenlanden leven nog wolven in het wild.

Servië
De dierenwereld van Servië bevat onder andere vele soorten broedvogels, trekvogels en een aantal erg zeldzaam zoogdieren. In de nationale parken komen de mooiste en zeldzaamste dieren voor. Servië kent samen met Montenegro ongeveer 4300 soorten planten.
 
Geschiedenis
Montenegro
Montenegro vormde vanaf 2003 een confederatie met Servië, onder de naam Servië en Montenegro. In 2006 bleek een meerderheid van de bevolking voor een onafhankelijk Montenegro te zijn. Op 3 juni 2006 leidde dit het uitroepen van de onafhankelijkheid door het Montenegrijnse parlement.

Macedonië
Macedonië was één van de deelrepublieken van het voormalige Joegoslavië. Sinds het begin van de jaren ’90, op 8 september 1991 om precies te zijn, werd de republiek Macedonië onafhankelijk na een referendum. Macedonië werd toen tevens lid van de Verenigde Naties. Inmiddels is Macedonië kandidaat-lid voor de Europese Unie (EU).

Albanië
Van 1944 tot 1989 was dictator Enver Hoxha aan de macht in Albanië. Hij streefde een volledig isolement van Albanië na. Tot drie jaar na zijn dood bleef het communistische regime gelden. De economie in Albanië groeit flink, maar het land blijft behoren tot de zwakkere landen van Europa.

Kroatië
Vanaf het einde van WO I vormt Kroatië samen met Servië en Slovenië de Joegoslavische Republiek. Josip Tito leidde tijdens WO II het communistische verzet. Bijna zonder hulp versloegen ze de Duitsers. Tot aan zijn dood in 1980 was Tito leider van Joegoslavië. Kroatië wordt onafhankelijk op 25 juni 1991. Dit leverde nog wel eens onrust op, want er leven nog veel Serven in Kroatië. In 1995 wordt de vrede getekend, maar deze periode heeft in heel Kroatië diepe sporen achtergelaten.

Servië
Servië maakte deel uit van het voormalige Joegoslavië. In 2003 besluiten Servië en Montenegro een confederatie te vormen, Servië en Montenegro genoemd. Op 3 juni 2006 werd Montenegro na een referendum onafhankelijk, waardoor Servië ook onafhankelijk werd. De onafhankelijkheid van Servië werd officieel getekend op 5 juni 2006.

Prijsniveau
In Montenegro, Macedonië en Servië liggen de prijzen lager dan in Nederland. Het prijsniveau van Albanië en Kroatië is vergelijkbaar met dat van Nederland.

Opstapplaatsen

Effeweg.nl heeft meer dan 60 opstapplaatsen door heel Nederland. Vanaf uw opstapplaats wordt u per touringcar naar ons verzamelpunt gebracht.

Voor deze reis is het verzamelpunt Nieuw-Dijk (Didam):
Restaurant Juffrouw Tok | Tolweg 9 | 6942 HX Didam

Klik hier voor een overzicht van alle opstapplaatsen voor deze reis

Tijdens het maken van de boeking kunt u een keuze maken uit de opstapplaatsen welke op uw vertrekdatum van toepassing zijn. De definitieve opstaptijd die bij de gekozen opstapplaats hoort ontvangt u in uw reisbescheiden, welke u circa een week voor vertrek ontvangt. Wij adviseren u een kwartier voor de opstaptijd aanwezig te zijn.

Telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
Openingstijden
ma. t/m vr. uur
zaterdag uur
Gedetailleerde gegevens
Postadres
Effe Weg B.V.
Den Hulst 134
7711 GT Nieuwleusen
E-mail info@effeweg.nl
Tel. +31 (0)88 10 30 800
KvK 05077081
BTW nr. NL814069538B01
IBAN NL71 RABO 0325 6913 12
19:18:45 | 0,41 | effeweg | NMT-WEB-118 TourWeb © NetMatch