Excursiereis 12 dagen Rondreis Roemenië

  • Vervoer per luxe Comfort Class touringcar
  • Verblijf in diverse hotels o.b.v. halfpension (ontbijt en diner)
  • Inclusief Nederlandssprekende gids in Roemenië
  • Bezoek Boekarest
  • Bezoek Bucovina gebied
  • Excursie Brasov
Wij begrijpen dat u graag vooraf wilt weten of uw reis doorgaat. Dit is altijd afhankelijk van het aantal deelnemers en daardoor moeilijk te voorspellen. Toch is er een aantal vertrekdata waarvan wij op basis van onze ervaring van voorgaande jaren met enige zekerheid kunnen aangeven, dat deze door zullen gaan. Bij deze vertrekdata vindt u het begrip ‘vertrekgarantie’.
Uw reisgezelschap
Kies uw gewenste vertrekdatum
Prijzen zijn exclusief € 40,- kosten per boeking o.b.v. 2 personen. Deze kosten worden in de kassabon naast de prijzen gespecificeerd. Getoonde prijzen zijn per persoon en op basis van bezetting in een 2-persoonskamer.
Uitzonderingen zijn er (helaas) altijd: de annulering van een grote groep of onvoorziene omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat een annulering onvermijdelijk is. Wij proberen u dan altijd een alternatief aan te bieden. Wilt u dat niet, dan krijgt u uiteraard de betaalde reissom terug.
  • Boek veilig en vertrouwd online Wij zijn aangesloten bij het SGR & ANVR
  • Boek nu, betaal later Wel zo fijn. Betalen wanneer het u uitkomt, zonder bijkomende kosten.
  • Persoonlijke klantenservice Onze medewerkers staan u graag te woord bij vragen

Maandag: Heenreis

Via één van onze servicelijnen reist u naar ons centrale overstappunt, waar u wordt ontvangen met een kopje koffie of thee. Aansluitend rijden we via de Duitse snelwegen naar ons overnachtingshotel in Zuid-Duitsland voor diner en overnachting.

Dinsdag: Aankomst omgeving Boedapest

Na het passeren van de Oostenrijkse grens rijden we door het mooie Wienerwald naar de Hongaarse grens. Via Györ komen we aan het eind van de middag aan bij ons hotel in de omgeving van Boedapest.

Woensdag: Timisoara en Arad

We rijden door het landelijke zuiden van Hongarije naar de Hongaars-Roemeense grens. Na het vervullen van de grensformaliteiten rijden we naar Timisoara. Hier maken we kennis met onze lokale gids en gebruiken we de lunch (voordeelpakket). Timisoara heeft vanaf de 18e-eeuw de bijnaam 'klein Wenen' gekregen. De stad is ook bekend als het punt waar in december 1989 via de gereformeerde pastoor Laszlo Tokes de revolutie tegen Ceausescu is begonnen. Tijdens een stadswandeling zal de gids niet alleen over de mooie gebouwen vertellen maar zeker ook over de vreselijke dagen van december 1989. Vervolgens rijden we naar Arad voor een korte stadsrondrit en waar we voor het eerst overnachten in Roemenië.

Donderdag: Sibiu

We vertrekken uit de stad Arad en rijden langs de Mures rivier in oostelijke richting naar Sibiu, één van de oudste steden van Roemenië. Tijdens de stadstour ziet u de Kleine Ring, de drie centrale pleinen met hun gotische en Weense barokke patriciërshuizen, de ijzeren Leugenbrug en het Bisschoppelijke Paleis. We brengen een bezoek aan de Orthodoxe Metropolietenkerk en de rooms-katholieke Heilige Drie-eenheidskerk op Piata Mare (voordeelpakket). Het is een prachtige barokkerk met indrukwekkende vitralia ramen.  Vervolgens rijden we langs de Oostkarpaten naar het 4* Hotel in Predeal, waar we 3 nachten zullen verblijven.

Vrijdag: Boekarest

Vandaag brengen we een bezoek aan de hoofdstad van Roemenië, Boekarest. Deze stad werd ooit het 'Parijs van het Oosten' genoemd. Tijdens het bewind van Ceausescu onderging de stad een gedaantewisseling. De dictator veranderde het stadsbeeld dramatisch. Kerken en pittoreske wijken moesten plaatsmaken voor grote boulevards en protserige overheidsgebouwen. Sinds 1989 is men druk bezig de stad te renoveren. Tijdens de stadsrondrit ziet u onder meer de Arcul de Triumf, het Çasa Presei Libere, het Plein van de Revolutie en het Çasa Poporului. U kunt het Parlementsgebouw gaan bezichtigen, het grootste gebouw van Europa of het 'Primavera Paleis' waar Ceausescu woonde (voordeelpakket). Deze bezoeken zijn van het parlement programma afhankelijk. In de namiddag rijden we terug naar ons hotel in Predeal.

Zaterdag: Vrije dag of Brașov

U heeft vandaag een vrije dag. Als u het voordeelpakket hebt geboekt, reist u mee met de trein vanaf Predeal naar Brașov. Vanaf het station rijden we met lokaal vervoer naar het oude centrum. We bezoeken de stad met zijn oude stadhuis en Zwarte Kerk. Deze grootste gotische kerk tussen Venetië en Istanbul dankt zijn naam aan de grote stadsbrand op 21 april 1689 en is nog steeds in gebruik als Lutherse kerk. Een bezoek aan deze Zwarte Kerk geeft u een indruk van het rijke leven in die tijd, want de kerk bezit een kostbare tapijtenverzameling. Rijke handelaren en gilden gaven de kerk de tapijten cadeau. Na een buitenlandse missie dankten zij op deze manier God voor hun behouden thuiskomst. Na de bezichtiging heeft u nog even tijd om Brașov op eigen gelegenheid te bezichtigen, voor we per trein teruggaan naar ons hotel.

Zondag: Bran en Miercurea Ciuc

Na het ontbijt vertrekken we uit Predeal en rijden in zuidelijke richting, naar de burcht Bran (voordeelpakket). In deze imposante burcht op de grens van Transsylvanië en Walachije, heeft waarschijnlijk korte tijd Vlad Tepes gewoond. Deze Vlad Tepes is het figuur waaruit later de romanfiguur Dracula is ontstaan. Na het bezoek aan deze burcht heeft u tijd om de markt in de omgeving te bezoeken. In de omgeving zullen we ook de lunch gebruiken (voordeelpakket). Vervolgens brengen we een bezoek aan de vesting van Harman. Vanaf de 13e-eeuw hebben de ridders hier de voormalige katholieke kerk met wallen voorzien. Vlak voor Sfântu Gheorghe bereiken we het Szeklerland. Dit is het meest oostelijke gebied in Transsylvanië. De bewoners hadden de plicht deze oostgrens met Hongarije te bewaken. Het gebied behoorde tot het einde van de Eerste Wereldoorlog tot Hongarije. We vervolgen de route via Miercurea Ciuc tot Lacu Rosu waar we de volgende 2 nachten zullen verblijven.

Maandag: De kloosters van Moldavië

Na het ontbijt verlaten we Transsylvanië en rijden naar de Bicaz-kloof. Hier ziet u hoe de rivier in het kalksteen een diepe kloof heeft uitgesleten. Vervolgens rijden we langs de Bicaz rivier tot het klooster van Pangarati. De eerste bekende stichter van het klooster was de vrome Simeon, van wie wordt gezegd dat hij de eerste priester van de vorst Stefanus de Grote was. Als gevolg hiervan bouwde de heerser in 1461 de eerste houten kerk hier. Vandaag leven hier ruim 35 orthodoxe monniken. Het volgende klooster is Bistrita. Het Klooster van Bistrita is een Roemeens - Orthodoxe klooster. Het werd gewijd in 1402, met als oorspronkelijke stichter de Moldavische vorst Alexandru cel Bun waarvan de resten hier zijn begraven. De kerk is historisch en archeologisch waardevol. Het toont kenmerken van Byzantijnse architectuur, is rijkelijk versierd met een 15e-eeuws toegangsdeur van fijne vakmanschap en gedetailleerde fresco's. We vervolgen onze weg naar Piatra Neamt waar wij gaan lunchen (voordeelpakket). Na de Lunch heeft u vrije tijd om de stad te verkennen. Daarna vervolgens we onze weg naar ons hotel in Lacu Rosu.

Dinsdag: Bistrita

We verlaten ons hotel in Lacu Rosu en rijden in oostelijke richting naar Bistrita. Het oudste monument van de stad is de huidige orthodoxe kerk op het Piaţa Unirii, die uit 1280 dateert en oorspronkelijk van de Minorieten was. Het monument, in vroeg gotische stijl gebouwt, onderging verschillende reparaties en verbouwingen, waarvan de eerste in 1494 werd opgetekend. Tussen 1518 en 1520 werd het monument onder leiding van meester Sigismund verbouwd in laatgotische stijl en later werden er barokke toevoegingen aan gedaan. Na 1541, toen de Minorieten de stad verlieten, deed het gebouw een tijdlang dienst als schuur en wijnkelder. Terwijl het interieur van het monument in de 18e eeuw werd aangepast aan de gotische stijl, werd het na 1895 gekocht door de Roemenen. In 1988 werden de muren van de kerk bedekt met een neo-Byzantijnse muurschildering (fresco) om deze te gebruiken als een orthodoxe kerk (voordeelpakket). Vervolgens rijden wij via Dej naar Satu Mare voor onze laatste overnachting in Roemenië.

Woensdag: Vertrek Roemenië

Vandaag nemen we afscheid van Roemenië en onze Roemeense gids en rijden we naar ons hotel in de omgeving van Boedapest voor diner en overnachting.

Donderdag: Vertrek Hongarije

We vervolgen onze reis na het ontbijt en rijden Oostenrijk binnen. Via Wenen en Passau rijden we naar ons hotel in Zuid-Duitsland voor de laatste overnachting.

Vrijdag: Terugreis

De laatste dag alweer van deze schitterende Roemenië-rondreis. Via de Duitse snelwegen rijden we naar ons centrale overstappunt in Nederland. Hier krijgt u een goed verzorgd afscheidsbuffet aangeboden, alvorens u weer via één van onze servicelijnen huiswaarts keert.

Landkaart: Rondreis Roemenië

N.B. in voorkomende omstandigheden kunnen er wijzigingen optreden in het dag-tot-dag-programma.

Donderdag: Nederland - Zuid-Duitsland

Met één van onze servicelijnen reist u naar ons centrale overstappunt, waar u wordt ontvangen met een kopje koffie of thee. Aansluitend rijden we via de Duitse snelwegen naar ons overnachtingshotel in Zuid-Duitsland voor diner en overnachting.

Vrijdag: Zuid-Duitsland - omgeving Boedapest

Na het passeren van de Oostenrijkse grens rijden we door het mooie Wienerwald naar de Hongaarse grens. Via Györ komen we aan het eind van de middag aan bij ons hotel in de omgeving van Boedapest.

Zaterdag: Omgeving Boedapest - Satu Mare - Arad (zie Bolderman Pluspakket)

In de ochtend heeft u de mogelijkheid om een mooie rondrit door Boedapest te maken. 's Middags vervolgen we onze reis naar de Roemeense grens. Na het vervullen van de grensformaliteiten rijden we naar Satu Mare, waar we kennis maken met onze lokale gids. In de late namiddag komen wij aan bij ons hotel in Satu Mare voor de overnachting. Zaterdag is een bijzonder dag voor de Roemenen, omdat de Orthodoxe kerk deze dag graag als bruiloftdag aanwijst. Roemeense bruiloften worden groots gevierd met wel honderden gasten. Misschien zien wij dit vandaag in de stad.

Zondag: Satu Mare - Târrgu Mures - Lacu Rosu

Vandaag gaan wij Transsylvanië beter leren kennen, met alle nationaliteiten die hier sinds eeuwen samenleven. De Hongaarse minderheid is de belangrijkste bevolkingsgroep in dit gebied, dat tot het einde van de Eerste Wereldoorlog deel van het Hongaarse Koninkrijk was. We vervolgen onze weg naar Târgu Mureș, een stad met ca. 130.000 inwoners en de hoofdstad van het district Mureș. Het langgerekte Rozenplein vormt de kern van het centrum, met aan de zuidzijde het Cultuurhuis en het Paleis van Justitie, een parel van de stad en zeker een foto waard. De noordzijde van het Rozenplein heeft als monument de Roemeens Orthodoxe kathedraal, die wij gaan bezoeken (Voordeelpakket). Dit is één van de weinige kerken in Roemenië waarvoor de communisten een bouwvergunning hebben uitgegeven. Aansluitend rijden we verder langs Sovata en Gheorgheni naar Lacu Rosu, waar wij de volgende 2 nachten verblijven.

Maandag: De kloosters van Moldavië

Na het ontbijt verlaten we Transsylvanië en rijden naar de Bicaz-kloof. Hier ziet u hoe de rivier in het kalksteen een diepe kloof heeft uitgesleten. Vervolgens rijden we langs de Bicaz rivier naar het klooster van Pangarati (Voordeelpakket). De eerste bekende stichter van het klooster was de vrome Simeon, van wie wordt gezegd dat hij de eerste priester van vorst Stefanus de Grote was. Daarom bouwde de heerser in 1461 hier de eerste houten kerk. Vandaag leven hier ruim 35 orthodoxe monniken. Het volgende klooster is Bistrita (Voordeelpakket). Het Klooster van Bistrita is een Roemeens-Orthodox klooster. Het werd gewijd in 1402, met als oorspronkelijke stichter de Moldavische vorst Alexander de Goede, waarvan de resten hier zijn begraven. De kerk is historisch en archeologisch waardevol. Het toont kenmerken van Byzantijnse architectuur, is rijkelijk versierd met een 15e-eeuwse toegangsdeur van fijne vakmanschap en gedetailleerde fresco's. We vervolgen onze weg naar Piatra Neamt, waar wij gaan lunchen (Voordeelpakket). Na de lunch heeft u vrije tijd om de stad te verkennen. Daarna rijden we terug naar ons hotel in Lacu Rosu.

Dinsdag: Lacu Rosu - Harman - Bran - Predeal

We verlaten ons hotel in Lacu Rosu en rijden in zuidelijke richting naar Harman. We vervolgen de route via Miercurea Ciuc door het Szeklerland. Dit is het meest oostelijke gebied in Transsylvanië. De bewoners hadden de plicht deze oostgrens met Hongarije te bewaken. In Harman zullen we de lunch gebruiken (Voordeelpakket). Hier kunt u ook de vesting Harman bekijken (Voordeelpakket). Vanaf de 13e eeuw hebben de ridders de voormalige katholieke kerk van wallen voorzien. Hierna rijden wij verder naar Bran. In de gelijknamige imposante burcht op de grens van Transsylvanië en Walachije heeft waarschijnlijk korte tijd Vlad Tepes gewoond. Vlad Tepes is de figuur waaruit later de romanfiguur Dracula is ontstaan. Na het bezoek aan deze burcht (Voordeelpakket) heeft u tijd om de markt in Bran te bezoeken. Vervolgens rijden we naar ons 4* hotel in Predeal, waar we drie nachten zullen verblijven.

Woensdag: Boekarest

Vandaag brengen we een bezoek aan de hoofdstad van Roemenië, Boekarest. Deze stad werd ooit het 'Parijs van het Oosten' genoemd. Tijdens het bewind van Ceaușescu onderging de stad een gedaantewisseling. De dictator veranderde het stadsbeeld dramatisch. Kerken en pittoreske wijken moesten plaatsmaken voor grote boulevards en protserige overheidsgebouwen. Sinds 1989 is men druk bezig de stad te renoveren. Tijdens de stadsrondrit ziet u onder meer de Arcul de Triumf, het Çasa Presei Libere, het Plein van de Revolutie en het Çasa Poporului. U kunt het 'Primavera Paleis' waar Ceaușescu woonde (Voordeelpakket) of het Parlementsgebouw, het grootste gebouw van Europa, bezoeken. Deze bezoeken zijn afhankelijk van het parlementprogramma. In de namiddag rijden we terug naar ons hotel in Predeal.

Donderdag: Vrije dag of Brașov

U heeft vandaag een vrije dag. Als u het Voordeelpakket heeft geboekt, reist u mee met de trein vanaf Predeal naar Brașov. Vanaf het station rijden we met het openbaar vervoer naar het oude centrum. We bezoeken de stad met zijn oude stadhuis en Zwarte Kerk. Deze grootste gotische kerk tussen Venetië en Istanbul dankt zijn naam aan de grote stadsbrand op 21 april 1689 en is nog steeds in gebruik als Lutherse kerk. Een bezoek aan deze Zwarte Kerk geeft u een indruk van het rijke leven in die tijd, want de kerk bezit een kostbare tapijtenverzameling. Rijke handelaren en gilden gaven de kerk de tapijten cadeau. Na een buitenlandse missie dankten zij op deze manier God voor hun behouden thuiskomst. Na de bezichtiging heeft u nog even tijd om Brașov op eigen gelegenheid te bezichtigen, voor we per trein teruggaan naar ons hotel.

Vrijdag: Predeal - Sibiu - Timisoara

Na het ontbijt vertrekken we uit Predeal en rijden langs de Olt rivier in westelijke richting naar Sibiu, één van de oudste steden van Roemenië. Tijdens de stadswandeling (Voordeelpakket) ziet u de Kleine Ring, de drie centrale pleinen met hun gotische en Weense barokke patriciërshuizen, de ijzeren Leugenbrug en het Bisschoppelijke Paleis. Ook bezoeken we de Orthodoxe Metropolietenkerk en de Rooms-Katholieke Heilige Drie-eenheidskerk op Piata Mare. Dit is een prachtige barokkerk met indrukwekkende vitralia (glas-in-lood) ramen. Vervolgens rijden we langs de Zuidkarpaten en de Mures rivier naar ons hotel in Timisoara, waar wij de laatste nacht in Roemenië zullen verblijven.

Zaterdag: Timisoara - Arad - Omgeving Boedapest

Vandaag rijden we naar het centrum van Timisoara. Timisoara heeft vanaf de 18e eeuw de bijnaam 'klein Wenen' gekregen. De stad is ook bekend als het punt waar in december 1989 via de gereformeerde pastoor László Tőkés de revolutie tegen Nicolae Ceaușescu is begonnen. Tijdens een stadswandeling zal onze gids u hier alles over vertellen. Natuurlijk krijgt u ook informatie over de prachtige gebouwen van deze stad en bezoeken we het Plein van de Revolutie (Voordeelpakket) en de Orthodoxe Metropolietenkerk (Voordeelpakket). Na de stadstour gebruiken we de lunch (Voordeelpakket) en rijden we aansluitend naar Arad. Met degene die het Pluspakket hebben geboekt, maken we een korte stadsrondrit door “de stad van de Jugendstil”. Hierna nemen we afscheid van onze gids en vervolgen we onze reis naar de Hongaars-Roemeense grens. Na de afwikkeling van de grensformaliteiten rijden we naar ons hotel in de omgeving van Boedapest.

Zondag: Omgeving Boedapest - Zuid-Duitsland

We vervolgen onze reis na het ontbijt en rijden Oostenrijk binnen. Via Wenen en Passau rijden we naar ons hotel in Zuid-Duitsland voor de laatste overnachting van deze reis.

Maandag: Zuid-Duitsland - Nederland

De laatste dag alweer van deze schitterende Roemenië-rondreis. Via de Duitse snelwegen rijden we naar ons centrale overstappunt in Nederland. Hier krijgt u een goed verzorgd afscheidsbuffet aangeboden, alvorens u weer via één van onze servicelijnen huiswaarts keert.

Landkaart: Rondreis Roemenië

N.B. In voorkomende omstandigheden kunnen er wijzigingen optreden in het reisplan.

Diverse hotels

Tijdens deze reis overnacht u in verschillende hotels. De kamers in alle hotels beschikken over een eigen douche en toilet. In de reispapieren worden de adresgegevens van de hotels vermeld. Niet alle hotels beschikken over een lift. 

Roemenië

Oppervlakte: 238.391 km²
Inwoners: 21.904.551
Hoofdstad: Boekarest
Regeringsvorm: Parlementaire Republiek
Religie: Romeens-orthodox
Valuta: Roemeense leu (RON)
Elektriciteit: 220V, stekkers type C & F, geen verloopstekker nodig
Taal: Roemeens
Tijdzone: UTC +2, 1 uur later dan in Nederland
Reisdocumenten: Paspoort of identiteitsbewijs geldig tot terugkomst Nederland
 
Eten en drinken
In de Roemeense keuken zijn Hongaarse, Oostenrijkse, Slavische, Turkse en Griekse invloeden te herkennen. Vlees is vaak het belangrijkste onderdeel van de maaltijd. Schapen- en varkensvlees wordt veel gegeten, maar iedere regio heeft ook zijn eigen specialiteiten. Typisch Roemeense gerechten zijn Mititei (van gekruid gehakt gemaakte, scherpe saucijsjes), Ciorba (zure soep), Piftea (vlees in gelatine), Sarmale met Smântãnã (met gehakt, kruiden en rijst gevulde koolrolletjes), Mãmãligã (een soort maïsbrij) en pastrami (vaak van schapenvlees). De meest populaire, traditionele drank is þuicã (pruimenjenever). Daarnaast wordt wijn en bier ook veel gedronken. Echte Roemeense wijn is een witte wijn, maar ook nu heeft elke streek zijn eigen wijnsoort.

Flora en Fauna
De plantenwereld van Roemenië kent heel veel verschillende soorten planten: zo’n 600 soorten cultuurplanten en meer dan 3100 soorten wilde planten. Qua bebossing zijn er vooral beukenbossen te vinden, welke bijzonder zijn voor Europa. Dankzij de pure natuur kent de dierenwereld van Roemenië diersoorten waarvan er maar weinig zijn in Europa. Bruine beren, gemzen, wolven, marters, lynxen en steenarenden leven in de Karpaten. Op het platteland zijn vaak broedende ooievaars te zien. De zeldzame zwarte ooievaar leeft ook in Roemenië. Verder zijn er veel dassen te vinden en leven zowel forellen, otters als ijsvogeltjes in de bergriviertjes.

Geschiedenis
In de prehistorie bewoonden de eerste bewoners Roemenië. De oudste vondsten van menselijke overblijfselen zijn zo’n 34.000 jaar oud. Er hebben veel verschillende stammen in Roemenië gewoond. Vanaf 1881 was het land een koninkrijk. Aan het eind van het koninkrijk stond Ceaucescu aan het hoofd van Roemenië. Samen met zijn vrouw leefden zij zeer luxe. Hij wilde Roemenië industrialiseren, maar slaagde hier niet in. In 1989 verloor hij de macht. De banden met het westen werden beter en Roemenië verwesterde langzaam. In 1992 werden uiteindelijk de eerste vrije verkiezingen gehouden. Roemenië kreeg een president en werd een republiek.

Prijsniveau
De prijzen in Roemenië liggen lager dan in Nederland.

Leuke feitjes
  • Het gerucht gaat dat graaf Dracula jaren in burcht Bran heeft gewoond. Dit kasteel is gebouwd in 1377 en staat op de grens van Transsylvanië en Walachije. Het is echter niet zeker of dit gerucht waar is. Historici vermoeden dat Dracula er hooguit een paar dagen gevangen heeft gezeten. 
  • Het is de gewoonte in Roemenië om aan het einde van de maaltijd wat eten op het bord te laten liggen. Dit is het teken dat u genoeg gehad heeft. Als u uw bord leeg eet, wordt gedacht dat u nog honger heeft.
Telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
Openingstijden
ma. t/m vr. uur
zaterdag uur
Gedetailleerde gegevens
Postadres
Effe Weg
Vendelier 61-B
3905 PD Veenendaal
E-mail info@effeweg.nl
Tel. +31 (0)88 10 30 800
KvK 30060880
BTW NL 826428782 B01
IBAN NL71 RABO 0325 6913 12
08:15:43 | 0,44 | effeweg | GCP-NMT-WEB-101 TourWeb © NetMatch