telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
ma. t/m vr : 09:00 - 18:00 uur zaterdag : 10:00 - 16:00 uur
Naar 'mijn reis' omgeving

Excursiereis 10 dagen Zwitserland en Lago Maggiore

 • Halfpension
 • Vervoer per Comfort Class touringcar
 • Verblijf in diverse 3* hotels
 • Ontdek Zwitserland en Italië
 • Reis per trein, boot en kabelbaan
 • Bekijk prachtige gletsjers
 • Mont Blanc Express voordelig bij te boeken
Uw reisgezelschap
Kies uw gewenste vertrekdatum
*Onder voorbehoud van annuleringen.
 • Boek veilig en vertrouwd online Wij zijn aangesloten bij het SGR & ANVR
 • Boek nu, betaal later Wel zo fijn. Betalen wanneer het u uitkomt, zonder bijkomende kosten.
 • Persoonlijke klantenservice Onze medewerkers staan u graag te woord bij vragen

Dag 1 Heenreis

Vanaf ons verzamelpunt rijden we naar ons overnachtingshotel in Zuid-Duitsland voor diner en overnachting.

Dag 2 Montreux en aankomst Brig

Via Basel rijden we richting de Zwitserse Alpen. We bezoeken onderweg Montreux. Het is schitterend gelegen aan het meer van Genève met een prachtig uitzicht op de met sneeuw bedekte Alpen. De stad heeft een mooie boulevard, een haven waar de nostalgische stoomraderboten aanmeren en talrijke cafés en terrasjes. Aan het einde van de middag arriveren we in Brig waar we de komende 4 nachten verblijven. ’s Avonds maakt u met de Simplon Express een korte stadsrondrit door het centrum van Brig.

Dag 3 Täsch, Zermatt en Gornergrat

Na het ontbijt kunt u de Matterhorn en de Gornergrat bezoeken. Tijdens deze tocht maakt u kennis met de indrukwekkende schoonheid van de eeuwig besneeuwde berg Matterhorn, met een hoogte van bijna 4.500 meter. In de loop van de ochtend rijden we via een indrukwekkende route met prachtige uitzichten op de besneeuwde toppen naar Täsch. De laatste kilometers gaan we verder met een treintje. In het autovrije Zermatt met typische houten huizen kunt u winkelen, genieten van prachtige uitzichten of met een tandradbaan naar de 3.089 meter hoge Gornergrat gaan.

Dag 4 Treinrit Mont Blanc Express en Chamonix

Vandaag kunt u deelnemen aan een bijzondere treinrit. De unieke Mont Blanc Express start in Martigny. De adembenemende tocht voert u door een ruig alpenlandschap, schaduwrijke bossen en gemoedelijke dorpjes. U geniet daarbij van een grandioos uitzicht op de reusachtige gletsjer van de Mont Blanc. Vanuit Le Châtelard rijden we met de bus naar Chamonix in Frankrijk. U kunt ervoor kiezen met de beroemdste kabelbaan ter wereld via een adembenemende tocht naar Aiguille du Midi te gaan, op een hoogte van ruim 3.800 meter. U heeft hier een uniek uitzicht over het gehele Mont Blanc massief. Een bezoek aan de grootste gletsjer van Frankrijk, Mer de Glace, met zijn ijsgrot is ook zeer de moeite waard. Het centrum van Chamonix is gezellig met zijn vele winkeltjes en cafeetjes.

De excursie "Mont Blanc Express" dient bij boeking te worden doorgegeven.

Dag 5 Aletschgletsjer, Grimselpass en Rhônegletsjer

Een indrukwekkend uitzicht op een reusachtige gletsjer. Dat is wat u kunt verwachten van de excursie naar de Aletschgletsjer. Deze gletsjer, zijn omgeving en de achterliggende bergen zijn door UNESCO aangemerkt als wereldnatuurerfgoed. Met de bus rijden we naar het bergdorpje Fiesch. Van hieruit kunt u met een gondellift naar de Fischeralp en vervolgens met een cabinelift naar de Eggishorn. Vanaf circa 3.000 meter heeft u een fantastisch uitzicht op de gletsjer. Via een mooie route, waarbij we de Rhône volgen, rijden we naar de Grimselpass. Hier heeft u een prachtig uitzicht op de Rhônegletsjer, de oorsprong van de Rhône.

Dag 6 Aankomst Lago Maggiore

Na het ontbijt nemen we afscheid van Zwitserland en vervolgen we onze reis naar Italië. In de loop van de middag komen we aan bij het Lago Maggiore. Uiteraard maken we een stop voor een eerste kennismaking. Lago Maggiore biedt zo ongeveer alles wat een vakantie tot een droom maakt: een afwisselend landschap met bergen, meren en diepe valleien, kleine dorpjes van zeer idyllisch tot toeristisch en prachtige monumenten en bezienswaardigheden. Ons hotel ligt ligt in de omgeving van het Lago Maggiore. Voorzien van alle comfort een prima plek voor een ontspannen vakantie.

Dag 7 Isola Bella

Isola Bella is het beroemdste van de drie Borromeïsche eilanden in het Lago Maggiore. Per veerboot bereiken we het eiland, waar u met een gids een bezoek brengt aan het paleis. Bijzondere hoogtepunten van het paleis zijn de koepelvormige Salone delle Feste, de Sala da Ballo (balzaal) en de Sala della Musica vol waardevolle muziekinstrumenten. Na een bezoek aan het paleis zijn de spectaculaire barokke tuinen een must, verspreid over tien terrassen met prachtig bloeiende planten, fonteinen, watervallen en beelden. Op het hoogste punt van de tuin vindt u een grote eenhoorn; het symbool van de familie Borromeo.

De dagtocht Isola Bella incl. boot, entree kasteel en gids dient bij boeking te worden doorgegeven.

Dag 8 Treinrit Centovalli en Locarno

Vandaag kunt u ervoor kiezen om de reis per touringcar te vervolgen of aan boord te stappen van de toeristische Centovallitrein. Vanaf Domodossola kunt u een prachtige treinrit door het dal van de honderd valleien maken. Onderweg wordt u getrakteerd op snelstromende watervallen, wijngaarden, kastanjebossen en door de tijd vergeten dorpjes. We eindigen in Locarno, de zonnigste stad van Zwitserland. U kunt deelnemen aan een stadswandeling onder leiding van een gids. Het mooie Piazza Grande vormt het hart van Locarno, het grote plein met cafés, winkels en restaurants zorgt voor een sfeervol en levendig centrum van de stad. Onder de arcades en in de omliggende straatjes kunt u heerlijk winkelen! In de zomer worden openluchtconcerten gegeven. De bedevaartskerk Madonna del Sasso is de belangrijkste bezienswaardigheid van Locarno. Langs het meer rijden we via het doprje Canobbio met zijn schilderachtige haven terug naar het hotel.

De treinrit Centovalli dient bij boeking te worden doorgegeven.

Dag 9 Vertrek Lago Maggiore

Na het ontbijt nemen we afscheid van ons hotel en rijden via Noord-Italië naar Zuid-Duitsland voor de overnachting.

Dag 10 Terugreis

Na het ontbijt vertrekken we richting Nederland. Bij het verzamelpunt heeft u de mogelijkheid om deel te nemen aan het afscheidsdiner. Vervolgens wordt u met onze servicelijn naar uw opstapplaats gebracht.

Zwitserland

Oppervlakte: 41.284 km²
Inwoners: 7.604.467
Hoofdstad: Bern
Regeringsvorm: Parlementaire Bondsstaat
Religie: Christendom en Katholiek
Valuta: Zwitserse Frank
Elektriciteit: 220V, stekkers type J, platte stekkers van het type C kunnen hier gebruikt worden, voor andere stekkers hebt u een verloopstekker nodig
Taal: Duits, Frans, Italiaans
Tijdzone: UTC+1, zelfde tijd als in Nederland
Reisdocumenten: Paspoort of identiteitsbewijs geldig tot terugkomst Nederland
 
Eten en drinken
Er is geen duidelijke Zwitserse keuken te beschrijven. Kaasgerechten staan in het hele land veel op het menu, verder zijn er veel verschillen tussen regionale gebieden. Deze verschillen zijn veroorzaakt door invloeden uit buurlanden. De restaurants serveren hun lokale specialiteiten en streekgebonden gerechten, maar daarnaast maken ze ook altijd internationaal bekende gerechten. Bekende Zwitserse gerechten zijn rösti en kaasfondue of kaasraclette. Ook de chocolade uit Zwitserland is bekend. Als voorgerecht of borrelhapje wordt vaak ‘Trockenfleisch’ gegeten. Dit is flinterdun gedroogd rundvlees. ‘Geschnetzeltes’ komt u overal in Zwitserland tegen, dit is kalfsvlees in roomsaus. Rondom de meren zijn visgerechten populair. Veel Nederlanders weten niet dat Zwitserland veel eigen wijnen heeft. Deze wijnen zijn betaalbaar en ook erg goed van kwaliteit. Uit het Walliser Rhônedal, de streek langs het Meer van Genève en de meren in de Jura en uit Ticino, zijn de meeste wijnen afkomstig. Als afzakkertje na de maaltijd wordt vaak Pflümi, Kirsch of Poire Williams genuttigd.

Flora en Fauna
Op de berghellingen is veel bebossing en langs de rivieren groeien oeverbossen. In het Mittelland zijn vooral beuken en fijnsparren te vinden, met daarbij lindes, esdoorns, zomereiken en essen. Op de schuinte van de Jura wordt vooral gemengd bos aangetroffen, met beuken en esdoorns in de lagere gebieden en fijnsparren en zilversparren in de hogere regionen. Afhankelijk van het klimaat, begint de boomgrens op een hoogte tussen de 1800 en 2800 meter. Struiken, waarin de bosbes, beredruif, groene els of het alpenroosje groeien, verbinden de bebossing met de alpenweiden (matten). De matten boven de boomgrens zijn gevuld met onder andere gras, sleutelbloemen, orchideeën, anemonen, verscheidene gentiaansoorten en edelweiss. In de lente en het begin van de zomer bloeien deze bloemen, waardoor de alpenweiden in een prachtige bloemenzee veranderd. Op de nog hoger gelegen gebieden groeien korstmossen op de rotsen en kussenplanten in de rotsspleten. Door milieuverontreiniging en wintersport is erosie ontstaan en ook raakt de bodem het plantendek kwijt. Vooral de alpenweiden lopen hierdoor gevaar.

In en rondom de wateren leven veel dieren, vooral zoogdieren, vissen, amfibieën en vogels. De vlagzalm, beekforel en rivierdonderpad komen voor in snelstromende rivieren. De waterspreeuw leeft ook veel in de regio van deze rivieren. Vissen die in de stilstaande of langzaam stromende wateren leven zijn onder andere de brasem, paling, snoek en rivierbaars. In de bossen zijn veel reeën te vinden en in mindere mate edelherten. Wilde katten, vossen, dassen, wilde zwijnen en boommarters komen voor in de bossen van de Voor-Alpen en de Jura. Amfibieën die redelijk veel voorkomen zijn adders, aspisadders, esculaapslangen en smaragdhagedissen. De vogels die in de bossen leven zijn onder andere de kruisbek, verscheidene soorten spechten en uilen (waaronder de oehoe). Boven de bossen zijn roofvogels te zien, op zoek naar hun prooi. Het betreft vooral de buizerd, havik, boomvalk, sperwer en wespendief. Rondom de boomgrens leven de notenkraker, hazelhoen, auerhoen en korhoen. De Alpenmarmotten hebben ondergrondse burchten in het hooggebergte. Nog hoger, op het grensgebied van de alpenweiden en de rotshellingen, leven gemzen. Steenbokken leven in het daarboven gelegen gebied.

Geschiedenis
De eerste bewoners van Zwitserland waren de jagers in de grotten, zo’n 10.000 jaar v. Chr. Gevonden voorwerpen in de Jura bewijzen dit. In 8.000 v. Chr. zwermden de mensen uit over de afgesmolten vlaktes van de gletsjers. In ongeveer 6.000 v. Chr. kwamen volken uit het Midden-Oosten naar Zwitserland. Zij zetten eenvoudige nederzettingen op en bestonden van de landbouw. Ze kapten hiervoor bossen er bebouwden land. De belangrijke Tène-cultuur kwam op in de ijzertijd, zo’n 800 jaar v. Chr. Deze periode was belangrijk omdat toen bijvoorbeeld de eerste munten in omloop kwamen. De bevolking leefde toen in paalwoningen. De Helveten, een Keltische stam, verspreidden zich vanuit Zuid-Duitsland over Zwitserland. In 58 v. Chr. werden ze door Julius staande gehouden. De Helveten werden voorgoed ondergeschikt in 15 v. Chr. De Romeinse provincie Helvetia was gerealiseerd. Geleidelijk veranderden de legerplaatsen van de Romeinen in grote steden, bewoond door de Romeinen en Kelten. Deze volken leefden vredelievend naast elkaar tot en met de 3e eeuw. De welvaart was redelijk in die tijd. Het West-Romeinse rijk viel in de 4e en 5e eeuw, onder meer door invallen van Germaanse stammen uit het noorden. Tenslotte slaagde de Bourgondische stam erin om zich te vestigen rondom het Meer van Genève. De Bourgondiërs zetten in West-Zwitserland een koninkrijk op, met Latijn als voertaal. Een andere Germaanse stam, de Alemannen, settelde zich in het noorden en oosten van Zwitserland. De taalgrens is hiervan afkomstig.

Prijsniveau
De prijzen zijn gemiddeld iets hoger dan in Nederland.

Leuke feitjes
 • Jodelen is typisch Zwitsers en het komt dan ook veel voor in de Zwitserse volksmuziek. De landbouwers in de bergen zijn ooit begonnen met het jodelen. Ze gebruikten het om met elkaar te communiceren, van de ene naar de andere berg.
 • Zwitserland heeft het dichtste spoorwegennet ter wereld. De lengte van het spoor is in totaal ongeveer 5.000 km. Er zijn ook een aantal bergtreinen, zoals de Glacier Express. Deze behoort tot één van de mooiste treinreizen ter wereld.
 • De koffie in Zurich is de duurste ter wereld en ook Basel staat in de top 5. Daarvoor krijgt u wel een goede kwaliteit koffie.

Hotels Zwitserland en Lago Maggiore

U verblijft  2 nachten op de heen- en terugreis in een 2-persoonskamer in een overnachtingshotel in Duitsland.

Daarnaast verblijft u 3 nachten in een 2-persoonskamer nabij het Lago Maggiore. U verblijft in een hotel in één van de leuke plaatsjes aan het Lago Maggiore (westzijde). Het is een 3* hotel waar alle kamers zijn voorzien van een eigen douche en toilet. De adresgegevens van het hotel ontvangt u in uw reisbescheiden.
De definitieve hotels worden vermeld in de reisbescheiden.

In Zwitserland verblijft u 4 nachten in hotel Good Night Inn in Brig. 

Hotel Good Night Inn 3*

In het centrum van Brig bevindt zich het rustig gelegen Hotel Good Night Inn. Het hotel beschikt over een restaurant, bar, kiosk, kapsalon en een lift. De moderne kamers zijn voorzien van douche of bad, toilet en föhn, televisie, telefoon en kluisje. Op elke verdieping bevindt zich een minibar.

Opstapplaatsen en vertrektijden

Genoemde tijden zijn richttijden en kunnen wijzigen. Wanneer u een reis heeft geboekt krijgt u ongeveer een week voor vertrek de definitieve reisbescheiden. Hierin staat de definitieve opstaptijd.

Groningen > Apeldoorn
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Groningen
Assen
Hoogeveen
Meppel
Nieuwleusen
Zwolle
Heerde
Apeldoorn
Leeuwarden > Harderwijk
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Leeuwarden*
Heerenveen*
Emmeloord
Lelystad
Harderwijk*
Goes > Oss
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Goes*
Roosendaal
Breda
Tilburg
Den Bosch
Oss
Maastricht > Nijmegen
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Maastricht*
Sittard*
Roermond
Venlo
Boxmeer
Nijmegen
Weert > Uden
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Weert
Eindhoven
Helmond
Veghel
Uden
Delft > Bodegraven
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Delft
Den Haag
Leiden
Alphen aan den Rijn
Bodegraven
Vlaardingen > Arnhem
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Vlaardingen
Rotterdam Capelse Brug
Dordrecht
Gorinchem
Tiel
Arnhem
Enschede > Doetinchem
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Enschede
Hengelo
Almelo
Deventer
Zutphen
Doetinchem
Alkmaar > Veenendaal
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Alkmaar*
Beverwijk*
Haarlem
Utrecht
Veenendaal
Hoorn > Ede
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Hoorn*
Purmerend*
Zaandam
Amsterdam Zuid
Almere
Hilversum
Amersfoort
Ede
Verzamelpunt
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Nieuw-Dijk / Didam
Telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
Openingstijden
ma. t/m vr. uur
zaterdag uur
Gedetailleerde gegevens
Postadres
Effe Weg B.V.
Den Hulst 134
7711 GT Nieuwleusen
E-mail info@effeweg.nl
Tel. +31 (0)88 10 30 800
KvK 05077081
BTW nr. NL814069538B01
IBAN NL71 RABO 0325 6913 12
22:47:27 | 0,4 | effeweg | NMT-WEB-119 TourWeb © NetMatch