telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
ma. t/m vr : 09:00 - 17:30 uur zaterdag : 10:00 - 16:00 uur
Naar 'mijn reis' omgeving

Excursiereis 10 dagen Rondreis Schotse Hooglanden en Orkney-eilanden

vanaf € 849,-
 • Vervoer per luxe Comfort Class touringcar
 • Nachtboot IJmuiden-Newcastle v.v.
 • Excursie Orkney-eilanden
 • Bezoek Edinburgh
 • Bezoek Inverness
 • Bezoek Dunnotar Castle en Aberdeen
Let op: Voor deze bestemming heeft u vanaf 1 oktober 2021 een geldig paspoort nodig (identiteitskaart is dan niet meer geldig).
Uw reisgezelschap
Kies uw gewenste vertrekdatum
* Onder voorbehoud van annuleringen en wijzigingen.
 • Boek veilig en vertrouwd online Wij zijn aangesloten bij het SGR & ANVR
 • Boek nu, betaal later Wel zo fijn. Betalen wanneer het u uitkomt, zonder bijkomende kosten.
 • Persoonlijke klantenservice Onze medewerkers staan u graag te woord bij vragen

Zaterdag: Heenreis

Met één van onze servicelijnen reist u naar ons centrale overstappunt. Na een kopje koffie of thee zal de rondreis naar Schotland beginnen. We rijden naar de terminal van DFDS in IJmuiden. Wilt u geen gebruik maken van de servicelijnen, dan kunt u ook op eigen gelegenheid naar IJmuiden reizen en uw auto in de omgeving parkeren. Vanaf 14.00 uur kunt u inchecken op de luxe ferry naar Newcastle; aan boord krijgt u een comfortabele hut toegewezen. Om 17.30 uur is de afvaart. Er is voldoende vertier aan boord, zoals een bioscoop, bars en leuke winkeltjes, om de avond door te brengen. Het diner gebruiken we in het buffetrestaurant (voordeelpakket).

Zondag: Edinburgh

Het ontbijt gebruiken we aan boord van de ferry (voordeelpakket). Na het ontschepen in de haven van Newcastle rijden we naar de hoofdstad van Schotland, Edinburgh. Bezienswaardig zijn de indrukwekkende Burcht, de Royal Mile, Princes Street en de prachtige Georgiaanse gebouwen. Daarna vervolgen wij onze reis en rijden we naar ons hotel in Aberdeen, waar wij 2 nachten zullen verblijven.

Maandag: Dunnotar Castle en Aberdeen

Na het ontbijt volgen we de kustlijn tot aan Stonehaven. Hier kunt u een bezoek brengen aan Dunnotar Castle, dat spectaculair op een klif aan de noordzee ligt. Niet alleen één van de meest fotogenieke kastelen van Schotland; het speelde ook een cruciale rol in de Schotse geschiedenis. Op deze plek werden ten tijde van de Engelse burgeroorlog de Schotse kroonjuwelen bewaard. De middag kunt u naar eigen inzicht besteden in Aberdeen, dat de bijnaam ‘granieten stad’ draagt, vanwege de vele gebouwen dit uit graniet zijn opgetrokken. Aberdeen is rijk geworden als haven- en oliestad in het verleden, tegenwoordig is een levendige universiteitsstad, waar cultuur en historie hand in hand gaan met moderne architectuur. De aanwezigheid van vele parken maken van Aberdeen één van de groenste steden van Groot-Brittannië en is als universiteitsstad levendig.

Dinsdag: Culloden en Inverness

We verlaten Aberdeen en rijden een prachtige route richting het noordwesten van Schotland. We maken een stop bij het legendarische Battlefield of Culloden. Dit is de plaats waar de laatste en meest schrijnende gevechten op Britse bodem werden uitgevochten. Hier kwam in 1745 een einde aan de opstand van de katholieke Jacobieten. Even verderop ligt de stad Inverness, de culturele hoofdstad van de Hooglanden. U kunt hier bijvoorbeeld de kathedraal of de Old High Church bezoeken. Er is ook een gezellige overdekte markt en het eigentijdse Museum en Art Gallery. In de loop van de middag kunt u de Glenmorangie Distillery in het plaatsje Tain bezichtigen. Hier kunt u alle stadia van het produceren van whisky zien en natuurlijk kunt u aan het eind van de rondleiding zelf whisky proeven! Aansluitend rijden we naar ons hotel in Dornoch, waar we de komende 4 nachten zullen verblijven.

Woensdag: Dunrobin Castle, Lairg en Strathpeffer

Ons eerste doel vandaag is het kasteel van Dunrobin, dat u kunt bezoeken en gebouwd is in de 13e eeuw. Deze statige verblijfplaats van de graaf van Sutherland lijkt op een Frans kasteel en is een van de oudste, nog steeds bewoonde huizen van Groot-Brittannië. Via een mooie route rijden we verder naar Lairg, een klein stadje in het binnenland van Sutherland. De Falls of Shin zien we onderweg op de route naar Strathpeffer. Deze watervallen staan niet bekend om hun grote hoogte, maar wel om hun brute kracht. U kunt met wat geluk de zalmen zien, die stroomopwaarts de waterval opspringen. In het kuuroord Strathpeffer, gelegen aan de rivier de Peffery, kunt u de gebouwen van weleer bekijken, zoals de Strathpeffer Pump Room of het kleine stationnetje. Via Dingwall rijden we terug naar ons hotel.

Donderdag: Vrije dag of Orkney-eilanden

Vandaag heeft u een vrije dag in Dornoch. Met de gasten die het voordeelpakket hebben bijgeboekt maken we een mooie excursie naar de Orkney-eilanden. We rijden naar John O’Groats, waar we aan boord stappen van de ferry, die ons naar de Orkney-eilanden brengt. Na aankomst maken we een rondrit over diverse eilanden, waarbij we onder andere de Ring of Brodcar zullen zien. Daarna gaan we 5.000 jaar terug in de tijd als we het neolithische dorpje Skara Brae bezoeken. Het dorp lag verscholen onder de zandduinen en is op die manier perfect bewaard gebleven, tot 150 jaar geleden een felle winterstorm het dorp gedeeltelijk heeft bloot gelegd. Na het bezoek aan de Orkney-eilanden varen we terug naar John O’Groats en gaat de rit terug naar Dornoch.

Vrijdag: Tongue en Smoo Cave

Vandaag vertrekken we uit Dornoch en rijden we een gedeelte van de Northcoast 500, een prachtige toeristische route. We pauzeren in het leuke dorp Tongue en houden een fotostop in Durness, het meest westelijke dorp in Schotland. Daarna komen we bij de spectaculaire Smoo Cave, een grot aan zee, die u kunt verkennen vanaf de daarboven gelegen kliffen. We vervolgen onze reis naar het dorp Scourie, waar u kunt genieten van prachtige vergezichten. De route terug naar het hotel voert ons door het prachtige, desolate binnenland van de Schotse Hooglanden, waar u zich soms aan het eind van de wereld waant.

Zaterdag: Loch Ness en Glen Coe

Vandaag rijden we richting het zuiden van Schotland, langs een aantal en fascinerende plekken. We rijden langs de oevers van het beroemdste meer van Schotland: Loch Ness. Geniet van de weidse uitzichten over het meer en op het iconische 13e-eeuwse Urquhart Castle. Wellicht spot u het legendarische monster? Via Fort William, aan de voet van de hoogste berg van Schotland: Ben Nevis, bereiken we mystieke vallei Glen Coe. Deze van oorsprong vulkanische vallei staat nu bekend als één van de mooiste valleien van Schotland. Langs de oevers van Loch Lomond en Glasgow rijden we naar ons hotel in Prestwick, waar we de komende nacht zullen verblijven.

Zondag: Gretna Green en overtocht

Vanuit Prestwick rijden we naar Gretna Green. Een romantische plek met een bijzondere geschiedenis. Het is een trouwlocatie sinds 1754. Hier werden huwelijken van verliefde stellen bekrachtigd, die in hun land nog toestemming moesten hebben van hun ouders. Er worden nu nog jaarlijks zo'n 5.000 huwelijken voltrokken. Vervolgens rijden we naar de haven van Newcastle, waar we inschepen aan boord van de ferry naar IJmuiden. Het vertrek is om 17.00 uur. Na het diner (voordeelpakket) kunt u natuurlijk weer gebruik maken van de vele faciliteiten aan boord.

Maandag: Terugreis

U gebruikt uw ontbijt aan boord (voordeelpakket) en om ca. 09.45 uur zal de ferry aanmeren in de haven van IJmuiden, waar de ontscheping plaatsvindt. U wordt rechtstreeks per servicelijn huiswaarts of naar ons centrale overstappunt in Zeeland gebracht.

Landkaart: Rondreis Schotse Hooglanden en Orkney-eilanden

N.B. in voorkomende omstandigheden kunnen er wijzigingen optreden in het dag-tot-dag programma.

Diverse hotels

Tijdens deze reis overnacht u in verschillende hotels. De kamers in alle hotels beschikken over een eigen douche en toilet. In de reispapieren worden de adresgegevens van de hotels vermeld. Niet alle hotels beschikken over een lift. U verblijft 5 nachten in Dornoch Hotel 3*.

Schotland

Oppervlakte: 78.772 km² (ca. 2x Nederland)
Inwoners: 5.313.600
Hoofdstad: Edinburgh
Regeringsvorm: Constitutionele monarchie
Religie: Protestants, Rooms-Katholiek
Valuta: Britse pond sterling (GBP)
Elektriciteit: 240V, stekkers type G, u heeft een verloopstekker nodig wanneer u Nederlandse stekkers wilt gebruiken in Schotland
Taal: Schots / Engels
Tijdzone: UTC 0, één uur eerder dan in Nederland
Reisdocumenten: Voor deze bestemming heeft u vanaf 1 oktober 2021 een geldig paspoort nodig, uw paspoort dient geldig te zijn tot terugkomst in Nederland.


Eten en drinken
Evenals in Engeland, wordt in Schotland stevig ontbeten. Schotten beginnen de dag vaak met havermoutpap en vruchtensap, gevolgd door spiegeleieren, spek en worstjes. Hierbij worden vaak tomaten, bonen en champignons opgediend. Een typisch Schots gerecht is haggis. Dat is een schapenmaag, met een vulling van orgaanvlees van het schaap, granen, ui en peper. Dit zal u misschien niet als een delicatesse in de oren klinken, maar indien goed bereid, zult u zeker verwonderd zijn door de smaak. Het is zeker de moeite waard om dit gerecht te proeven. Andere Schotse specialiteiten zijn pheasant (fazant) en Aberdeen angus (rundvlees). Ook op het gebied van thee lijkt Schotland op Engeland. Overal komt u tearooms tegen. Maar Schotland staat meer bekend om een andere drank, namelijk de whisky. De lekkerste whisky’s komen uit Schotland.

Flora en fauna
De natuur in Schotland is met een afwisseling van berggebieden, grote meren, graslanden en rotswanden, zeer gevarieerd. Ook biedt het land een hele lange kuststrook met zandstranden. Qua bebossing zijn het voornamelijk loofbossen in Schotland. Het Meer van Loch Ness is waarschijnlijk de meest bekende bezienswaardigheid. Al jaren gaan er verhalen rond over het Monster van Loch Ness, wat al door meerdere mensen gezien zou zijn.

Het meest opvallende dier dat in Schotland leeft is de steenarend, tevens het nationale symbool van Schotland. Dankzij de uitgestrekte kuststrook, leven er ook veel zeevogels. Verder zijn er op de vlaktes veel schapen te vinden, gemiddeld zelfs meer dan dat er mensen wonen. In de wateren rond het noorden van Schotland zwemmen zeehonden, dolfijnen en bruinvissen

Geschiedenis
Uit archeologische vondsten blijkt dat het huidige Schotland ongeveer 8.000 jaar geleden al bewoond was. De Romeinen probeerden vanaf het jaar 43 Brittannia te bemachtigen. Ze hadden Wales en Engeland al in hun macht, maar Schotland veroveren lukte maar niet. Hadrianus, de Romeinse keizer, was zelfs bang voor een aanval vanuit Schotland. Hij bouwde de bekende Hadrian’s Wall, om zich hiertegen te beschermen.

De strijd tegen Engeland komt steeds weer terug in de historie van Schotland. Nog altijd is de competitie tussen de Engelsen en Schotten voelbaar, al leven ze nu in vrede met elkaar. Veel Schotten zijn in de loop der jaren naar het buitenland getrokken, bijvoorbeeld naar Amerika, Canada en Australië. Daardoor is de Schotse cultuur wereldwijd bekend.
 
Prijsniveau
De prijzen in Schotland liggen iets hoger dan in Nederland.

Leuke feitjes:
 • Edinburgh is niet alleen de indrukwekkende hoofdstad van Schotland, het is ook een bron van inspiratie en creativiteit. De stad staat nu namelijk bekend als inspiratiebron voor de schrijfster J.K. Rowling bekend van de Harry Potter boeken.
 • Wie kent Nessie niet? Het monster van Loch Ness. Maar veel minder mensen kennen zijn ‘broertje’, Morag. Dit monster zou in Loch Morar leven, het diepste meer van Schotland met een maximale diepte van ruim 300 meter.
 • De regenjas, de telefoon, de televisie en golf zijn uitvindingen uit Schotland. De doedelzak komt daarentegen juist weer niet uit Schotland, maar uit het Midden-Oosten.  
Telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
Openingstijden
ma. t/m vr. uur
zaterdag uur
Gedetailleerde gegevens
Postadres
Effe Weg B.V.
Vendelier 61-B
3905 PD Veenendaal
E-mail info@effeweg.nl
Tel. +31 (0)88 10 30 800
KvK 05077081
BTW nr. NL814069538B01
IBAN NL71 RABO 0325 6913 12
18:31:18 | 0,22 | effeweg | GCP-NMT-WEB-101 TourWeb © NetMatch