Excursiereis 10 dagen Rondreis Schotse Hooglanden en Orkney-eilanden

vanaf € 1.049,-
Excl. € 37,50 kosten per boeking o.b.v. 2 personen.
 • Vervoer per luxe Comfort Class touringcar
 • Halfpension (ontbijt en diner)
 • Bezoek Dunnottar Castle en Aberdeen
 • Excursie Cairngorms National Park
 • Bezoek Edinburgh en Inverness
 • Excursie Orkney-eilanden voordelig bij te boeken
Let op: Voor deze bestemming heeft u een geldig paspoort nodig (identiteitskaart is niet geldig).
Uw reisgezelschap
Kies uw gewenste vertrekdatum
Prijzen zijn exclusief € 37,50 kosten per boeking o.b.v. 2 personen. Deze kosten worden in de kassabon naast de prijzen gespecificeerd. Getoonde prijzen zijn per persoon en op basis van bezetting in een 2-persoonskamer.
* Onder voorbehoud van annuleringen en wijzigingen.
 • Boek veilig en vertrouwd online Wij zijn aangesloten bij het SGR & ANVR
 • Boek nu, betaal later Wel zo fijn. Betalen wanneer het u uitkomt, zonder bijkomende kosten.
 • Persoonlijke klantenservice Onze medewerkers staan u graag te woord bij vragen

Zaterdag: Heenreis

Via één van onze servicelijnen reist u naar ons centrale overstappunt. Na een kopje koffie of thee zal de rondreis naar Schotland beginnen. We rijden naar de terminal van DFDS Seaways in IJmuiden. Wilt u geen gebruik maken van de servicelijnen, dan kunt u ook op eigen gelegenheid naar IJmuiden reizen en uw auto in de omgeving parkeren. Vanaf 14.00 uur kunt u inchecken op de luxe ferry naar Newcastle; aan boord krijgt u een comfortabele hut toegewezen. Om 17.30 uur is de afvaart. Er is voldoende vertier aan boord, zoals een bioscoop, bars en leuke winkeltjes, om de avond door te brengen. Het diner gebruiken we in het buffetrestaurant (voordeelpakket).

Zondag: Edinburgh

Het ontbijt gebruiken we aan boord van de ferry (zie voordeelpakket). Na de ontscheping in de haven van Newcastle rijden we naar de hoofdstad van Schotland, Edinburgh. Bezienswaardig zijn de indrukwekkende Burcht, de Royal Mile, Princes Street en de prachtige Georgiaanse gebouwen. Daarna vervolgen wij onze reis en rijden we naar ons hotel in de omgeving van Stirling.

Maandag: GlenCoe en Loch Ness

Na het ontbijt verlaten we Stirling en rijden noordwaarts via Callender naar het bekende Glencoe een dorpje in de westelijke hooglanden van Schotland, gelegen aan het mooie Loch Leven. We vervolgen onze reis via Fort William, rijden langs het Loch Lochry om zo bij het bekendste Loch van Schotland te komen: Loch Ness. Uiteraard krijgt u ook hier de gelegenheid om van het uitzicht te genieten en foto’s te maken. We rijden verder via Inverness naar ons hotel in Lybster, waar we 3 nachten zullen verblijven.

Dinsdag: Vrije dag of Orkney-eilanden

Vandaag heeft u een vrije dag. Met de gasten die het Voordeelpakket hebben bijgeboekt maken we een mooie excursie naar de Orkney-eilanden. We rijden naar John o’ Groats, waar we aan boord stappen van de ferry, die ons naar de Orkney-eilanden brengt. Na aankomst maken we een rondrit over diverse eilanden, waarbij we o.a. de Ring of Brodcar zullen zien. Vervolgens gaan we 5000 jaar terug in de tijd als we het neolithische dorpje Skara Brae bezoeken. Het dorp lag verscholen onder de zandduinen en is op die manier perfect bewaard gebleven, tot 150 jaar geleden een felle winterstorm het dorp gedeeltelijk heeft blootgelegd. Na het bezoek aan de Orkney-eilanden varen we terug naar John o’ Groats en rijden we terug naar ons hotel.

Woensdag: Tongue en Smoo Cave

Vandaag rijden we een gedeelte van de Northcoast 500, een prachtige toeristische route. We pauzeren in leuke dorpjes o.a. Tongue en houden diverse fotostops, waaronder in Durness, het meest westelijke dorp in Schotland. Daarna komen we bij de spectaculaire Smoo Cave, een grot aan zee, die u kunt verkennen vanaf de daarboven gelegen kliffen waar u zich soms aan het eind van de wereld waant.

Donderdag: Inverness

Na het ontbijt verlaten we Lybster en rijden via Dunrobin Castle en gardens, een 15e eeuws kasteel, naar het stadje Inverness, dat wordt beschouwd als de hoofdstad van de Schotse Hooglanden. U krijgt hier de gelegenheid om het stadje zelf te ontdekken en te lunchen. Aan het begin van de middag vervolgen we onze weg naar Aberdeen, waar we de komende 3 nachten zullen verblijven.

Vrijdag: Dunnottar Castle en Aberdeen

Na het ontbijt volgen we met lokaal vervoer de kustlijn tot aan Stonehaven. Hier kunt u een bezoek brengen aan Dunnottar Castle (niet inbegrepen), dat spectaculair op een klif aan de noordzee ligt. Niet alleen één van de meest fotogenieke kastelen van Schotland; het speelde ook een cruciale rol in de Schotse geschiedenis. Op deze plek werden ten tijde van de Engelse burgeroorlog de Schotse kroonjuwelen bewaard. De middag kunt u naar eigen inzicht besteden in Aberdeen, dat de bijnaam ‘granieten stad’ draagt, vanwege de vele gebouwen die uit graniet zijn opgetrokken. Aberdeen is rijk geworden als haven- en oliestad in het verleden, tegenwoordig is het een levendige universiteitsstad, waar cultuur en historie hand in hand gaan met moderne architectuur. De aanwezigheid van vele parken maken van het levendige Aberdeen één van de groenste steden van Groot-Brittannië.

Zaterdag: Vrije dag of excursie naar Cairngorms National Park

Vandaag heeft u een vrije dag of, als u het voordeelpakket geboekt heeft, kunt u genieten van een prachtige tocht. We verlaten Aberdeen en maken een schilderachtige reis door het Royal Deeside gebied van het Cairngorms National Park. We stoppen bij de Falls of Feugh. Deze watervallen zijn betoverend mooi en als u geluk hebt, ziet u misschien de zalm de rivier op springen. Vervolgens gaan we naar Ballater, naar Crathie Church waar we een fotostop houden. In deze kleine parochiekerk houdt de Koninklijke familie haar eredienst als ze in Balmoral Castle verblijft. We vervolgen onze route naar het charmante Braemar en aansluitend tot slot rijden we terug naar Aberdeen.

Zondag: Vertrek Schotland

Na het ontbijt beginnen we aan onze tocht naar Newcastle. Via een mooie route en enkele stops, rijden we langs de noordzeekust, Dundee en Perth naar Newcastle, waar we inschepen aan boord van de ferry naar IJmuiden. Het vertrek is om 17.00 uur. Na het diner (voordeelpakket) kunt u natuurlijk weer gebruik maken van de vele faciliteiten aan boord.

Maandag: Terugreis

U gebruikt uw ontbijt aan boord (voordeelpakket) en om ca. 09.45 uur zal de ferry aanmeren in de haven van IJmuiden, waar de ontscheping plaatsvindt. U wordt rechtstreeks per servicelijn huiswaarts of naar ons centrale overstappunt in Zeeland gebracht.

Landkaart: Rondreis Schotse Hooglanden en Orkney-eilanden

N.B. in voorkomende omstandigheden kunnen er wijzigingen optreden in het dag-tot-dag programma.

Diverse hotels

Tijdens deze reis overnacht u in verschillende hotels. De kamers in alle hotels beschikken over een eigen douche en toilet. In de reispapieren worden de adresgegevens van de hotels vermeld. Niet alle hotels beschikken over een lift. 

Schotland

Oppervlakte: 78.772 km² (ca. 2x Nederland)
Inwoners: 5.313.600
Hoofdstad: Edinburgh
Regeringsvorm: Constitutionele monarchie
Religie: Protestants, Rooms-Katholiek
Valuta: Britse pond sterling (GBP)
Elektriciteit: 240V, stekkers type G, u heeft een verloopstekker nodig wanneer u Nederlandse stekkers wilt gebruiken in Schotland
Taal: Schots / Engels
Tijdzone: UTC 0, één uur eerder dan in Nederland
Reisdocumenten: Voor deze bestemming heeft u vanaf 1 oktober 2021 een geldig paspoort nodig, uw paspoort dient geldig te zijn tot terugkomst in Nederland.


Eten en drinken
Evenals in Engeland, wordt in Schotland stevig ontbeten. Schotten beginnen de dag vaak met havermoutpap en vruchtensap, gevolgd door spiegeleieren, spek en worstjes. Hierbij worden vaak tomaten, bonen en champignons opgediend. Een typisch Schots gerecht is haggis. Dat is een schapenmaag, met een vulling van orgaanvlees van het schaap, granen, ui en peper. Dit zal u misschien niet als een delicatesse in de oren klinken, maar indien goed bereid, zult u zeker verwonderd zijn door de smaak. Het is zeker de moeite waard om dit gerecht te proeven. Andere Schotse specialiteiten zijn pheasant (fazant) en Aberdeen angus (rundvlees). Ook op het gebied van thee lijkt Schotland op Engeland. Overal komt u tearooms tegen. Maar Schotland staat meer bekend om een andere drank, namelijk de whisky. De lekkerste whisky’s komen uit Schotland.

Flora en fauna
De natuur in Schotland is met een afwisseling van berggebieden, grote meren, graslanden en rotswanden, zeer gevarieerd. Ook biedt het land een hele lange kuststrook met zandstranden. Qua bebossing zijn het voornamelijk loofbossen in Schotland. Het Meer van Loch Ness is waarschijnlijk de meest bekende bezienswaardigheid. Al jaren gaan er verhalen rond over het Monster van Loch Ness, wat al door meerdere mensen gezien zou zijn.

Het meest opvallende dier dat in Schotland leeft is de steenarend, tevens het nationale symbool van Schotland. Dankzij de uitgestrekte kuststrook, leven er ook veel zeevogels. Verder zijn er op de vlaktes veel schapen te vinden, gemiddeld zelfs meer dan dat er mensen wonen. In de wateren rond het noorden van Schotland zwemmen zeehonden, dolfijnen en bruinvissen

Geschiedenis
Uit archeologische vondsten blijkt dat het huidige Schotland ongeveer 8.000 jaar geleden al bewoond was. De Romeinen probeerden vanaf het jaar 43 Brittannia te bemachtigen. Ze hadden Wales en Engeland al in hun macht, maar Schotland veroveren lukte maar niet. Hadrianus, de Romeinse keizer, was zelfs bang voor een aanval vanuit Schotland. Hij bouwde de bekende Hadrian’s Wall, om zich hiertegen te beschermen.

De strijd tegen Engeland komt steeds weer terug in de historie van Schotland. Nog altijd is de competitie tussen de Engelsen en Schotten voelbaar, al leven ze nu in vrede met elkaar. Veel Schotten zijn in de loop der jaren naar het buitenland getrokken, bijvoorbeeld naar Amerika, Canada en Australië. Daardoor is de Schotse cultuur wereldwijd bekend.
 
Prijsniveau
De prijzen in Schotland liggen iets hoger dan in Nederland.

Leuke feitjes:
 • Edinburgh is niet alleen de indrukwekkende hoofdstad van Schotland, het is ook een bron van inspiratie en creativiteit. De stad staat nu namelijk bekend als inspiratiebron voor de schrijfster J.K. Rowling bekend van de Harry Potter boeken.
 • Wie kent Nessie niet? Het monster van Loch Ness. Maar veel minder mensen kennen zijn ‘broertje’, Morag. Dit monster zou in Loch Morar leven, het diepste meer van Schotland met een maximale diepte van ruim 300 meter.
 • De regenjas, de telefoon, de televisie en golf zijn uitvindingen uit Schotland. De doedelzak komt daarentegen juist weer niet uit Schotland, maar uit het Midden-Oosten.  
Telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
Openingstijden
ma. t/m vr. uur
zaterdag uur
Gedetailleerde gegevens
Postadres
Effe Weg
Vendelier 61-B
3905 PD Veenendaal
E-mail info@effeweg.nl
Tel. +31 (0)88 10 30 800
KvK 30060880
BTW nr. NL814069538B01
IBAN NL71 RABO 0325 6913 12
23:52:47 | 0,17 | effeweg | GCP-NMT-WEB-101 TourWeb © NetMatch