telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
ma. t/m vr : 09:00 - 18:00 uur zaterdag : 10:00 - 16:00 uur
Naar 'mijn reis' omgeving

Excursiereis 10 dagen Noord-Ierland, Connemara

  • Halfpension
  • Vervoer per Comfort Class touringcar
  • Verblijf in 3* hotels
Uw reisgezelschap
Kies uw gewenste vertrekdatum
*Onder voorbehoud van annuleringen.
  • Boek veilig en vertrouwd online Wij zijn aangesloten bij het SGR & ANVR
  • Boek nu, betaal later Wel zo fijn. Betalen wanneer het u uitkomt, zonder bijkomende kosten.
  • Persoonlijke klantenservice Onze medewerkers staan u graag te woord bij vragen

Dag 1 Heenreis, Amsterdam, aan boord in IJmuiden

Een opstapplaats in uw regio, of liever met eigen vervoer naar IJmuiden, het is beide mogelijk. Gaat u mee met de touringcar dan heeft u keuze uit de vele opstapplaatsen in Nederland. We rijden door naar ons verzamelpunt in Nieuw-Dijk voor een lekker kopje koffie. Om niet te vroeg in IJmuiden aan te komen, maken we een tussenstop in Amsterdam. U kunt de stad op eigen gelegenheid bekijken of reserveren voor de rondvaart door de grachten. De rondvaart duurt een uur, onderweg krijgt u uitleg over de bezienswaardigheden. Liever met eigen vervoer naar IJmuiden, dat is ook mogelijk! Rond 14.30 uur verwachten wij u dan in de haven, zodat u kunt aansluiten bij de groep wanneer de touringcar aankomt. Om 15.00 uur komt de touringcar aan in de haven van IJmuiden om in te schepen voor de nachtovertocht naar Newcastle. De afvaart staat gepland om 17.30 uur. Het verblijf aan boord is al een vakantie op zich. U verveelt zich geen moment! Er zijn vele faciliteiten voor een gezellige avond en u overnacht in een comfortabele binnenhut. Alle hutten zijn voorzien van comfortabele bedden, opbergruimte, handdoeken, airconditioning en zelfs een eigen badkamer met douche, toilet en wastafel. Het verblijf aan boord is inclusief een uitgebreid ontbijtbuffet. Maar u kunt bij Effeweg.nl ook heel voordelig reserveren voor het uitgebreide dinerbuffet in 7 seas buffet restaurant aan boord! Verder vindt u aan boord nog een a la carte restaurant, maar liefst 3 gezellige bars, de Columbus club met live muziek, een souvenirshop, bioscoop en een casino.

Dag 2 Via Gretna Green naar Belfast

Geniet u van het ontbijt aan boord, terwijl we de haven van Newcastle binnenvaren. Om 09.00 uur gaan we van boord en doorkruisen we Groot-Brittannië van oost naar west. Na ongeveer 1,5 uur passeren we de grens met Schotland, bij het legendarische dorp Gretna Green. De plaats staat historisch bekend vanwege de vele huwelijken die er werden voltrokken. Vervolgens rijden we door naar Cairnryan in het uiterste zuidwesten van Schotland, waar we om 15.30 uur aan boord gaan van de ferry, die ons in ruim twee uur naar Belfast brengt. Na ontscheping rijden we naar ons hotel even buiten Belfast, waar we de komende nacht verblijven.

Dag 3 Belfast, Carrick-a-Rede-Bridge en Giant’s Causeway

Na een goed ontbijt vertrekken we vanmorgen op tijd. We starten met een bezoek aan de Noord Ierse hoofdstad Belfast. Deze stad heeft het negatieve imago van zich afgeschud en is tegenwoordig een moderne en gezellige stad. Tijdens de stadstour onder leiding van een gids zien we onder andere de City Hall en de scheepswerf waar de Titanic werd gebouwd. Uiteraard staan we ook stil bij de bewogen geschiedenis van Belfast. Muurschilderingen en vlaggen herinneren ons aan de gewelddadige kloof tussen katholieken en protestanten. Dan rijden we door naar de noordkust van Noord-Ierland, naar de spectaculaire Carrick-a-Rede Rope Bridge. Deze 20-meter lange touwbrug hangt tientallen meters boven de rotsen. Wie stalen zenuwen heeft, mag de oversteek wagen! Het beroemdste natuurfenomeen van Noord-Ierland: Giant’s Causeway is de volgende stop. Deze tienduizenden, natuurlijk gevormde basaltblokken bieden een onwerkelijke aanblik. We rijden door naar Letterkenny voor het diner en de overnachting.

De stadstour Belfast dient bij boeking te worden doorgegeven

Dag 4 Donegal

Vandaag maken we een natuurtocht door de provincie Donegal. In grote delen van deze dunbevolkte provincie is het Iers nog altijd de voertaal. De ruige natuur van Donegal is overweldigend. U zult zich hier aan het eind van de bewoonde wereld voelen! De tocht brengt ons naar het Glenveagh National Park. Kijk uw ogen uit in dit schitterende natuurpark. Aan het eind van de middag rijden we naar ons hotel in County Mayo.

Dag 5 Connemara

Vandaag maken we een rondrit door de veelbezongen regio Connemara. Net als in Donegal is de natuur hier ook overweldigend en waant u zich hier aan het einde van de bewoonde wereld. Vrijwel overal zijn de Twelve Bens te zien; een bergketen van 12 toppen. We passeren het prachtige Killary fjord en het schitterende Kylemore Abbey, een voormalig klooster/landhuis, dat vooral door de gotische stijl in een vrijwel verlaten landschap imponeert. Bij Clifden bereiken we het uiterste westen van Ierland en rijden vervolgens naar het levendige Galway waar we, indien de tijd het toelaat, een korte stop maken. Aan het begin van de avond komen we aan in de omgeving van Lisdoonvara, waar we 2 nachten verblijven.

Dag 6 Cliffs of Moher en Burren

Vanochtend bezoeken we één van de beroemdste natuurverschijnselen van Ierland: De Cliffs of Moher. Deze spectaculaire klippen rijzen 120 meter omhoog uit de Atlantische Oceaan. Vervolgens rijden we naar the Burren, in het Iers ‘Boireann’. Een uniek, ruig rotslandschap, dat doorsneden wordt door kronkelende stroompjes, een wirwar van grotten en onverwachte meren. Opvallend genoeg is het rotsige landschap zeer vruchtbaar en komen er veel planten en dieren voor.

Dag 7 Clonmacnoise

In omgeving Athlone bezoeken we de indrukwekkende kloosterruïnes in het moerasgebied van Clonmacnoise. Als u nu bij de met mos begroeide ruïnes rondwandelt, is het niet moeilijk voor te stellen hoe het hier was. De haastige monniken en de druk doende kunstenaars die alles maakten, van manuscripten tot aan werken van steen en metaal. Drie hoogtepunten van Clonmacnoise zijn de schitterende high crosses. Ze worden tegenwoordig beschermd tegen het wisselvallige Ierse weer in het educatief centrum. Op de oorspronkelijke locaties staan nu overtuigende replica’s. De bekendste is het vier meter hoge Cross of the Scriptures. Met een boottocht over de rivier de Shannon vanaf Athlone laat u op een ontspannen tempo het moderne Ierland achter u. U vaart tussen de groene velden van Westmeath door, en na een bocht belandt u midden in de 6e eeuw. We overnachten op de weg naar Dublin in de regio Athlone en Kinnegad.

Dag 8 Dublin

Onze laatste dag in Ierland brengen we door in de hoofdstad Dublin. De rivier de Liffey deelt Dublin volgens vele toeristen op in het armere noorden en het rijkere zuiden. In Dublin maken we een stadsrondrit onder leiding van een Nederlandstalige gids. Bekijk Merrion Square met de prachtige 18e eeuwse herenhuizen, Dublin Castle of St. Patrick’s Cathedral. De rest van de middag kunt u naar eigen inzicht besteden. Breng een bezoek aan één van de vele musea of neem een kijkje in de drukke winkelstraat O’Connell Street. We overnachten aan de rand van Dublin.

Dag 9 Naar omgeving Londen

Na een vroeg ontbijt of ontbijtpakket verlaten we Ierland. We nemen de ferry naar Holyhead in Noord-Wales, waar we rond het middaguur voet aan wal zetten. Met enkele tussenstops onderweg rijden we via Birmingham naar ons hotel in omgeving Londen, waar we aan het begin van de avond zullen arriveren. Na aankomst staat het diner voor u klaar.

Dag 10 Terugreis

Na het ontbijt vertrekken we richting Dover voor de overtocht naar Calais. Daarna vervolgen we de reis richting Nederland. Onderweg krijgt u de mogelijkheid om iets te eten alvorens u met onze servicelijn wordt teruggebracht naar uw opstapplaats.

Ierland

Oppervlakte: 70.273 km²
Inwoners: 4.892.305
Hoofdstad: Dublin
Regeringsvorm: Parlementaire republiek
Religie: Rooms-Katholiek
Valuta: Euro
Elektriciteit: 220V, stekkers type G, u bent een verloopstekker nodig wanneer u Nederlandse stekkers wilt gebruiken in Ierland
Taal: Iers (Gaelic) / Engels
Tijdzone: UTC 0, één uur eerder dan in Nederland
Reisdocumenten: Paspoort of ID-kaart geldig tot terugkomst in Nederland


Eten en drinken
Veel Ierse gerechten bevatten een stuk vlees, aardappelen, twee soorten groente en veel dierlijk vet. Brood wordt er veel gegeten. Een specialiteit op het gebied van brood is het traditionele soda bread, bereid met karnemelk. Dit bruine brood wordt vers en warm gegeten en bevat soda in plaats van gist. Vooral met een dikke laag boter en gerookte zalm is het een aanrader. Andere typisch Ierse gerechten zijn black pudding (een soort bloedworst), handgemaakte bonbons en boerenkaas. Iers vlees is erg populair (zowel varken, rund als lam), dankzij de zeer goede kwaliteit. Schaaldieren als mosselen, krabbenpoten en oesters worden ook zeer smakelijk bereid in Ierland. Iedereen kent de Irish Whiskey en Irish Coffee. Het beroemdste bier uit Ierland is Guinness, een donker bier. Overige goede biermerken zijn Muprhy’s en Beamish.

Flora en fauna
In een ver verleden was het grootste deel van Ierland bebost. Door overbeweiding en het kappen van bossen in de 16e tot de 18e eeuw, liep de hoeveelheid bebossing sterk terug. Op dit moment bestaat nog maar 5% van de oppervlakte van het land uit bos. Deze bossen bevatten vooral aangeplant naaldhout. Ierland wordt gezien als het ‘groene eiland’, dankzij het vele groen dat overheerst. De dierenwereld heeft de meeste inheemse dieren verloren, door een langdurige ijsoverdekking in het verleden. Dieren die er nog wel leven zijn kleine roofdieren, zoals de vos, hermelijn, das, otter en boommarter. Edelherten leven in het zuidwesten en in het noordwesten komen reeën voor. De variatie in vogelsoorten is groter. Rond en in Ierland zijn een paar honderd verschillende soorten te vinden. Daarnaast leven er veel vissen in de kust- en binnen wateren en in de rivieren.

Geschiedenis
In Ierland zijn veel ruïnes en gedenktekens, die herinneren aan de geschiedenis. Er is eeuwenlang strijd geweest tussen de Kelten, de oorspronkelijke inwoners, en volken die later kwamen, zoals de Anglo-Normandiërs, de Noormannen en vooral de Schotse protestanten. In de ijstijd werd Ierland voor het eerst bewoond. Het was toen, samen met Groot-Brittannië, nog aan Europa verbonden. De stijging van de waterspiegel, door gesmolten ijs, zorgde ervoor dat Ierland een eiland werd. In 1920 werd door het Britse parlement een wet aangenomen, waardoor Ierland in tweeën werd gedeeld. De Ieren accepteerden deze wet niet, wat tot onrust leidde. Uiteindelijk groeide dit uit tot een ware onafhankelijkheidsstrijd. In december van 1921 kwam er een verdrag. Het zuiden werd onafhankelijk, het bleef echter een band houden met Londen. Noord-Ierland werd een protestantse staat, waarin de katholieke minderheid tot tweederangs burgers werd gemaakt. De start van de nieuwe staat was moeizaam. In 1949 werd door de coalitieregering een Republiek opgezet, waarmee de laatste banden met Groot-Brittannië officieel verbroken werden.

Prijsniveau
De prijzen in Ierland liggen hoger dan in Nederland.

Leuke feitjes:
  • Ierland is een populaire locatie voor het opnemen van films. Grote en bekende films die in Ierland zijn opgenomen, zijn: Saving Private Ryan, De graaf van Monte Cristo, King Arthur en Braveheart.
  • De gemiddelde Ier drinkt rond de 100 liter bier per jaar.
  • Men zegt dat er meer ‘Ieren’ buiten Ierland leven dan in Ierland zelf.
  • Halloween is van oorsprong een Ierse viering.

Diverse hotels in Noord-Ierland, Connemara

Tijdens deze reis overnacht u in verschillende hotels. De kamers in alle hotels beschikken over een eigen douche en toilet. Niet alle hotels beschikken over een lift. In de reispapieren worden de adresgegevens van de hotels vermeldt.
 

Opstapplaatsen en vertrektijden

Genoemde tijden zijn richttijden en kunnen wijzigen. Wanneer u een reis heeft geboekt krijgt u ongeveer een week voor vertrek de definitieve reisbescheiden. Hierin staat de definitieve opstaptijd.

Genoemde tijden zijn richttijden en kunnen wijzigen. Wanneer u een reis heeft geboekt krijgt u ongeveer een week voor vertrek de definitieve reisbescheiden. Hierin staat de definitieve opstaptijd.
Opstaplocatie Opstaptijd
Route Noord-Ierland, Connemara
Groningen
Assen
Den Haag
Hoogeveen
Enschede
Leiden
Rotterdam Capelse Brug
Breda
Eindhoven
Hengelo
Meppel
Dordrecht
Almelo
Tilburg
Nieuwleusen
Gorinchem
Den Bosch
Utrecht
Zwolle
Deventer
Amersfoort
Tiel
Oss
Nijmegen
Zutphen
Apeldoorn
Ede
Arnhem
Nieuw-Dijk / Didam
IJmuiden
Telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
Openingstijden
ma. t/m vr. uur
zaterdag uur
Gedetailleerde gegevens
Postadres
Effe Weg B.V.
Den Hulst 134
7711 GT Nieuwleusen
E-mail info@effeweg.nl
Tel. +31 (0)88 10 30 800
KvK 05077081
BTW nr. NL814069538B01
IBAN NL71 RABO 0325 6913 12
19:17:40 | 0,49 | effeweg | NMT-WEB-119 TourWeb © NetMatch