8 dagen wintersfeer Schotland

 • Vervoer per luxe Comfort Class touringcar
 • Verblijf in Hotel Loch Long 3* o.b.v. halfpension (ontbijt en diner)
 • Inclusief gids in Edinburgh
 • Excursie Trossachs, Glencoe en Fort William
 • Bezoek Edinburgh, Inveraray en Oban
Let op: Voor deze bestemming heeft u vanaf 1 oktober 2021 een geldig paspoort nodig, iIdentiteitskaart is dan niet meer geldig.
Uw reisgezelschap
Kies uw gewenste vertrekdatum
Prijzen zijn exclusief € 40,- kosten per boeking o.b.v. 2 personen. Deze kosten worden in de kassabon naast de prijzen gespecificeerd. Getoonde prijzen zijn per persoon en op basis van bezetting in een 2-persoonskamer.
* Onder voorbehoud van annuleringen en wijzigingen.
 
 • Boek veilig en vertrouwd online Wij zijn aangesloten bij het SGR & ANVR
 • Boek nu, betaal later Wel zo fijn. Betalen wanneer het u uitkomt, zonder bijkomende kosten.
 • Persoonlijke klantenservice Onze medewerkers staan u graag te woord bij vragen

Zaterdag: Heenreis

Met één van onze servicelijnen reist u naar ons centrale overstappunt, waar u een kopje koffie of thee krijgt aangeboden. Daarna rijden wij richting de bekende Zaanse Schans, een uniek stukje Hollandse geschiedenis aan de Zaan. In de loop van de middag rijden wij naar IJmuiden, waar wij inschepen op de ferry naar Newcastle. Het is mogelijk om met uw eigen auto rechtstreeks naar IJmuiden te rijden, waar u op de parkeerplaats van DFDS Seaways uw auto kunt parkeren (€ 7,- per dag of gratis in de omgeving op basis van beschikbaarheid). ‘s Avonds geniet u van het dinerbuffet aan boord en gevolgd door de overnachting.

Zondag: Aankomst Arrochar

Wanneer u wakker wordt is de Engelse kust al in zicht. Na het ontbijt aan boord volgt de ontscheping. Via een mooie route passeren we de grens tussen Engeland en Schotland. We brengen vandaag een bezoek aan het Falkirk-wiel, een draaiende scheepslift, genoemd naar de nabijgelegen stad Falkirk in Centraal-Schotland. De lift verbindt het Forth and Clyde Canal met het Union Canal, waarbij een hoogte van 35 meter overbrugd wordt. We vervolgen onze route naar ons hotel in Arrochar, waar wij 5 nachten zullen verblijven.

Maandag: Loch Lomond, Trossachs en Loch Katrine

Na het ontbijt rijden we naar het prachtige Loch Lomond. Tijdens de rit langs dit meer ziet u de bergen steeds hoger worden en de natuur steeds ruiger. Dan bereiken we het natuurgebied de Trossachs, waar diverse wandelingen zijn uitgestippeld. We vervolgen onze route naar Loch Katrine, waar u ’s middags, bij voldoende deelname, een boottocht kunt maken met het schip de Lady of the Lake en de prachtige omgeving op uw gemak kunt bewonderen. Vervolgens brengen we nog een bezoek aan de Glengoyne Distillery, waar u een rondleiding kunt krijgen om alles te weten te komen over het stoken van whisky.

Dinsdag: Glencoe en Fort William

Vandaag staat een prachtige rondrit op het programma naar het ongeëvenaarde landschap van Rannoch Moor en de Glencoe-pas. We stoppen bij het National Nature Reserve, waar u meer te weten kunt komen over de opmerkelijke geschiedenis van Glencoe en de wilde dieren die er leven. Ook zult u erachter komen waarom dit gebied werd gekozen als het decor voor vele films, waaronder Braveheart, Rob Roy en Skyfall. Aansluitend rijden wij verder naar Fort William, de plaats die in de schaduw ligt van de Ben Navis, de hoogste berg van Groot-Brittannië. De berg is 1.300 meter hoog, maar door het ontbreken van een echte top lijkt de Ben Navis bedrieglijk laag. De plaats Fort William is schitterend gelegen aan de oevers van Loch Linnhe. In de loop van de middag rijden we terug naar ons hotel.

Woensdag: Edinburgh

Eén van de hoogtepunten van deze reis is de hoofdstad van Schotland, Edinburgh, waar we naar het ontbijt naar toe gaan. De stad wordt door haar ligging op zeven heuvels ook wel 'het Athene van het Noorden' genoemd. O.l.v. een gids maken we een interessante stadstour. We zien het middeleeuwse centrum, de Royal Mile, het kasteel en Princes Street Gardens. U krijgt ook de gelegenheid te winkelen of iets te drinken in een gezellige pub. Aan het eind van de middag vertrekken we uit Edinburgh en rijden we weer terug naar ons hotel.

Donderdag: Inveraray en Oban

Inveraray ligt aan de mond van het riviertje de Aray aan Loch Fyne. Doordat de hertog van Argyll besloot een nieuw kasteel te bouwen, werd Inveraray wat verder naar het zuiden verplaatst. Er werd een nieuw stratenplan ontworpen, waardoor het stadje met zijn strakke witte huizen een zuidelijke sfeer kreeg. U krijgt ruim de gelegenheid de stad te verkennen. In Inveraray Jail kunt u bijvoorbeeld zien hoe het leven er in een 19e-eeuwse gevangenis aan toe ging. Met zijn goed bewaard gebleven gevangenis en rechtszaalcomplex is een bezoek de moeite waard. We vervolgen onze route naar de oudste en populairste stad in de westelijke Hooglanden, Oban, bekend als de ‘Seafood Capital of Scotland’ met zijn opmerkelijke aantal bekroonde restaurants. Een bezoek aan de gezellige vis­sershaven en de fraaie McCaig’s Tower raden wij u zeker aan.

Vrijdag: Vertrek Arrochar

Wij vertrekken vandaag weer uit Arrochar en rijden via een mooie route richting de kust. Onderweg houden wij nog een pauze bij de Kelpies en krijgt u de gelegenheid om te lunchen (niet inbegrepen). We vervolgen onze route naar Newcastle, waar wij inschepen op de ferry naar IJmuiden. Aan boord kunt u weer genieten van het dinerbuffet gevolgd door de overnachting.

Zaterdag: Terugreis

‘s Morgens komen wij weer aan in Nederland. Na een uitgebreid ontbijtbuffet aan boord volgt de ontscheping in de haven van IJmuiden. Aansluitend keert u via het uitstapschema weer huiswaarts.

N.B. in voorkomende omstandigheden kunnen er wijzigingen optreden in het dag-tot-dag programma.

Hotel Loch Long, Arrochar 3*

Loch Long Hotel ligt aan het Loch Long. Het hotel beschikt over een restaurant met zonneterras, lounge/ bar en biedt uitzicht op de bergen. Alle kamers hebben een flatscreen-tv met kabelzenders, thee en koffiezet faciliteiten en een eigen badkamer. Het hotel heeft een lift, in het hotel zelf en op de etages zijn af en toe kleine trapjes met een paar treden. Wifi is gratis in het hotel (in de openbare ruimten).

Schotland

Oppervlakte: 78.772 km² (ca. 2x Nederland)
Inwoners: 5.313.600
Hoofdstad: Edinburgh
Regeringsvorm: Constitutionele monarchie
Religie: Protestants, Rooms-Katholiek
Valuta: Britse pond sterling (GBP)
Elektriciteit: 240V, stekkers type G, u bent een verloopstekker nodig wanneer u Nederlandse stekkers wilt gebruiken in Schotland
Taal: Schots / Engels
Tijdzone: UTC 0, één uur eerder dan in Nederland
Reisdocumenten: Voor deze bestemming heeft u vanaf 1 oktober 2021 een geldig paspoort nodig, uw paspoort dient geldig te zijn tot terugkomst in Nederland.


Eten en drinken
Evenals in Engeland, wordt in Schotland stevig ontbeten. Schotten beginnen de dag vaak met havermoutpap en vruchtensap, gevolgd door spiegeleieren, spek en worstjes. Hierbij worden vaak tomaten, bonen en champignons opgediend. Een typisch Schots gerecht is haggis. Dat is een schapenmaag, met een vulling van orgaanvlees van het schaap, granen, ui en peper. Dit zal u misschien niet als een delicatesse in de oren klinken, maar indien goed bereid, zult u zeker verwonderd zijn door de smaak. Het is zeker de moeite waard om dit gerecht te proeven. Andere Schotse specialiteiten zijn pheasant (fazant) en Aberdeen angus (rundvlees). Ook op het gebied van thee lijkt Schotland op Engeland. Overal komt u tearooms tegen. Maar Schotland staat meer bekend om een andere drank, namelijk de whisky. De lekkerste whisky’s komen uit Schotland.

Flora en fauna
De natuur in Schotland is met een afwisseling van berggebieden, grote meren, graslanden en rotswanden, zeer gevarieerd. Ook biedt het land een hele lange kuststrook met zandstranden. Qua bebossing zijn het voornamelijk loofbossen in Schotland. Het Meer van Loch Ness is waarschijnlijk de meest bekende bezienswaardigheid. Al jaren gaan er verhalen rond over het Monster van Loch Ness, wat al door meerdere mensen gezien zou zijn.

Het meest opvallende dier dat in Schotland leeft is de steenarend, tevens het nationale symbool van Schotland. Dankzij de uitgestrekte kuststrook, leven er ook veel zeevogels. Verder zijn er op de vlaktes veel schapen te vinden, gemiddeld zelfs meer dan dat er mensen wonen. In de wateren rond het noorden van Schotland zwemmen zeehonden, dolfijnen en bruinvissen

Geschiedenis
Uit archeologische vondsten blijkt dat het huidige Schotland ongeveer 8.000 jaar geleden al bewoond was. De Romeinen probeerden vanaf het jaar 43 Brittannia te bemachtigen. Ze hadden Wales en Engeland al in hun macht, maar Schotland veroveren lukte maar niet. Hadrianus, de Romeinse keizer, was zelfs bang voor een aanval vanuit Schotland. Hij bouwde de bekende Hadrian’s Wall, om zich hiertegen te beschermen.

De strijd tegen Engeland komt steeds weer terug in de historie van Schotland. Nog altijd is de competitie tussen de Engelsen en Schotten voelbaar, al leven ze nu in vrede met elkaar. Veel Schotten zijn in de loop der jaren naar het buitenland getrokken, bijvoorbeeld naar Amerika, Canada en Australië. Daardoor is de Schotse cultuur wereldwijd bekend.
 
Prijsniveau
De prijzen in Schotland liggen iets hoger dan in Nederland.

Leuke feitjes:
 • Edinburgh is niet alleen de indrukwekkende hoofdstad van Schotland, het is ook een bron van inspiratie en creativiteit. De stad staat nu namelijk bekend als inspiratiebron voor de schrijfster J.K. Rowling bekend van de Harry Potter boeken.
 • Wie kent Nessie niet? Het monster van Loch Ness. Maar veel minder mensen kennen zijn ‘broertje’, Morag. Dit monster zou in Loch Morar leven, het diepste meer van Schotland met een maximale diepte van ruim 300 meter.
 • De regenjas, de telefoon, de televisie en golf zijn uitvindingen uit Schotland. De doedelzak komt daarentegen juist weer niet uit Schotland, maar uit het Midden-Oosten.  
Telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
Openingstijden
ma. t/m vr. uur
zaterdag uur
Gedetailleerde gegevens
Postadres
Effe Weg
Vendelier 61-B
3905 PD Veenendaal
E-mail info@effeweg.nl
Tel. +31 (0)88 10 30 800
KvK 30060880
BTW NL 826428782 B01
IBAN NL71 RABO 0325 6913 12
10:42:25 | 0,17 | effeweg | GCP-NMT-WEB-101 TourWeb © NetMatch