8 dagen wintersfeerreis Centraal Zwitserland, Meiringen

  • Vervoer per luxe Comfort Class touringcar
  • Verblijf in een 4* hotel in Meiringen o.b.v. halfpension (ontbijt en diner)
  • Bezoek Bern en Interlaken
  • Excursie Luzern en Vierwaldstättersee
  • Excursie Grindelwald
  • Optionele treinrit Jungfraujoch
Uw reisgezelschap
Kies uw gewenste vertrekdatum
Prijzen zijn exclusief € 40,- kosten per boeking o.b.v. 2 personen. Deze kosten worden in de kassabon naast de prijzen gespecificeerd. Getoonde prijzen zijn per persoon en op basis van bezetting in een 2-persoonskamer.
* Onder voorbehoud van annuleringen en wijzigingen.
  • Boek veilig en vertrouwd online Wij zijn aangesloten bij het SGR & ANVR
  • Boek nu, betaal later Wel zo fijn. Betalen wanneer het u uitkomt, zonder bijkomende kosten.
  • Persoonlijke klantenservice Onze medewerkers staan u graag te woord bij vragen

Zaterdag Heenreis

Via één van onze servicelijnen komt u aan op ons centrale overstappunt. Na een kopje koffie of thee rijden we via de Duitse autobanen naar Zwitserland. Onderweg houden we verschillende stops. Voor het diner zijn we in ons hotel.

Zondag Meiringen

Na het ontbijt kunt u de ochtend besteden met het verkennen van Meiringen en genieten van de omliggende bergwereld. ’s Middags kunt u een bezoek brengen aan het Sherlock Holmes Museum.

Maandag Vierwaldstättersee

De Vierwaldstättersee is één van de mooiste meren van Zwitserland. We maken een rit rond het meer en komen in Altdorf, bekend vanwege de legende van Wilhelm Tell. We rijden langs leuke dorpjes als Weggis en Vitznau. Liefhebbers kunnen met de gondel naar de 'koningin der bergen' de Rigi (1797 meter), om te genieten van het omliggende winterse landschap.

Dinsdag Bern

We brengen vandaag een bezoek aan de hoofdstad van Zwitserland, Bern, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. In de Marktgasse kunt u de 17e en 18e eeuwse huizen, poorten, bruggen en fonteinen bewonderen. In het mooie centrum zijn veel winkels, restaurants en café’s te vinden. Typerend voor Bern zijn de veelal overdekte wandelpromenades. Ook een bezoek aan de Bärengraben mag natuurlijk niet ontbreken.

Woensdag Grindelwald en Jungfraujoch

Na het ontbijt rijden we naar Grindelwald, gelegen aan de voet van de Eiger. U kunt van hieruit één van de beroemdste treinritten ter wereld maken, namelijk naar het Jungfraujoch (niet inclusief). Het traject loopt via het station Kleine Scheidegg naar de Eigergletscher, waar de zeven kilometer lange tunnel begint die door de Eiger en de Mönch tot op het Jungfraujoch loopt. Onderweg heeft u de meeste fascinerende uitzichten op de omliggende bergwereld. Het is een tocht die u eens in uw leven gemaakt moet hebben.

Donderdag Luzern

Vandaag staat de schitterend gelegen stad Luzern aan de Vierwaldstättersee op ons programma. Het symbool van de stad is de misschien wel bekendste brug van Europa, de Kapellbrücke, die in 1993 door een brand grotendeels is verwoest. Deze houten, geheel overdekte brug is weer geheel in oude glorie hersteld. In de gezellige winkelstraatjes van Luzern ziet u mooie oude huizen met beschilderde gevels en er zijn prachtige pleinen en kerken, die het bekijken waard zijn. De Museggmauer (stadsmuur), geldt eveneens als symbool van de stad.

Vrijdag Interlaken

Via de prachtige Brienzersee bereiken we het mondaine Interlaken, dat zowel in de zomer als in de winter een zeer geliefde vakantiebestemming is. Door de stad stroomt de rivier de Aare, die de Brienzersee en de Thunersee met elkaar verbindt. U kunt hier uw laatste vakantie-inkopen doen of een heerlijk kopje koffie drinken in één van de vele restaurantjes. De middag staat ter vrije besteding in Meiringen. U kunt bijvoorbeeld de meringue-bakkerij (het schuimgebak dat vernoemd werd naar Meiringen) bezoeken of nog een heerlijke wandeling maken.

Zaterdag Terugreis

Na een vroeg ontbijt vertrekken we uit Meiringen en rijden via Duitsland terug naar Nederland. Op ons centrale overstappunt kunt u nog genieten van een goed verzorgd afscheidsbuffet (niet inbegrepen, te reserveren via uw chauffeur). Tot slot keert u met één van onze servicelijnen weer huiswaarts.

N.B. In voorkomende omstandigheden kunnen er wijzigingen optreden in het reisplan.

Parkhotel du Sauvage 4*

Dit art nouveau-hotel uit 1880 is rustig gelegen in het centrum van Meiringen en wordt omgeven door een prachtig park. Het biedt een panoramisch uitzicht over de Berner Alpen. Het hotel beschikt over een receptie, meerdere restaurants, gezellige bar, wintertuin en lift. De kamers zijn allemaal voorzien van een flatscreen televisie, telefoon, minibar en een badkamer met bad of douche, toilet en haardroger. Een deel van de kamers hebben een balkon. Wifi is gratis in het hotel.

Zwitserland

Oppervlakte: 41.284 km²
Inwoners: 7.604.467
Hoofdstad: Bern
Regeringsvorm: Parlementaire Bondsstaat
Religie: Christendom en Katholiek
Valuta: Zwitserse Frank
Elektriciteit: 220V, stekkers type J, platte stekkers van het type C kunnen hier gebruikt worden, voor andere stekkers hebt u een verloopstekker nodig
Taal: Duits, Frans, Italiaans
Tijdzone: UTC+1, zelfde tijd als in Nederland
Reisdocumenten: Paspoort of identiteitsbewijs geldig tot terugkomst Nederland
 
Eten en drinken
Er is geen duidelijke Zwitserse keuken te beschrijven. Kaasgerechten staan in het hele land veel op het menu, verder zijn er veel verschillen tussen regionale gebieden. Deze verschillen zijn veroorzaakt door invloeden uit buurlanden. De restaurants serveren hun lokale specialiteiten en streekgebonden gerechten, maar daarnaast maken ze ook altijd internationaal bekende gerechten. Bekende Zwitserse gerechten zijn rösti en kaasfondue of kaasraclette. Ook de chocolade uit Zwitserland is bekend. Als voorgerecht of borrelhapje wordt vaak ‘Trockenfleisch’ gegeten. Dit is flinterdun gedroogd rundvlees. ‘Geschnetzeltes’ komt u overal in Zwitserland tegen, dit is kalfsvlees in roomsaus. Rondom de meren zijn visgerechten populair. Veel Nederlanders weten niet dat Zwitserland veel eigen wijnen heeft. Deze wijnen zijn betaalbaar en ook erg goed van kwaliteit. Uit het Walliser Rhônedal, de streek langs het Meer van Genève en de meren in de Jura en uit Ticino, zijn de meeste wijnen afkomstig. Als afzakkertje na de maaltijd wordt vaak Pflümi, Kirsch of Poire Williams genuttigd.

Flora en Fauna
Op de berghellingen is veel bebossing en langs de rivieren groeien oeverbossen. In het Mittelland zijn vooral beuken en fijnsparren te vinden, met daarbij lindes, esdoorns, zomereiken en essen. Op de schuinte van de Jura wordt vooral gemengd bos aangetroffen, met beuken en esdoorns in de lagere gebieden en fijnsparren en zilversparren in de hogere regionen. Afhankelijk van het klimaat, begint de boomgrens op een hoogte tussen de 1800 en 2800 meter. Struiken, waarin de bosbes, beredruif, groene els of het alpenroosje groeien, verbinden de bebossing met de alpenweiden (matten). De matten boven de boomgrens zijn gevuld met onder andere gras, sleutelbloemen, orchideeën, anemonen, verscheidene gentiaansoorten en edelweiss. In de lente en het begin van de zomer bloeien deze bloemen, waardoor de alpenweiden in een prachtige bloemenzee veranderd. Op de nog hoger gelegen gebieden groeien korstmossen op de rotsen en kussenplanten in de rotsspleten. Door milieuverontreiniging en wintersport is erosie ontstaan en ook raakt de bodem het plantendek kwijt. Vooral de alpenweiden lopen hierdoor gevaar.

In en rondom de wateren leven veel dieren, vooral zoogdieren, vissen, amfibieën en vogels. De vlagzalm, beekforel en rivierdonderpad komen voor in snelstromende rivieren. De waterspreeuw leeft ook veel in de regio van deze rivieren. Vissen die in de stilstaande of langzaam stromende wateren leven zijn onder andere de brasem, paling, snoek en rivierbaars. In de bossen zijn veel reeën te vinden en in mindere mate edelherten. Wilde katten, vossen, dassen, wilde zwijnen en boommarters komen voor in de bossen van de Voor-Alpen en de Jura. Amfibieën die redelijk veel voorkomen zijn adders, aspisadders, esculaapslangen en smaragdhagedissen. De vogels die in de bossen leven zijn onder andere de kruisbek, verscheidene soorten spechten en uilen (waaronder de oehoe). Boven de bossen zijn roofvogels te zien, op zoek naar hun prooi. Het betreft vooral de buizerd, havik, boomvalk, sperwer en wespendief. Rondom de boomgrens leven de notenkraker, hazelhoen, auerhoen en korhoen. De Alpenmarmotten hebben ondergrondse burchten in het hooggebergte. Nog hoger, op het grensgebied van de alpenweiden en de rotshellingen, leven gemzen. Steenbokken leven in het daarboven gelegen gebied.

Geschiedenis
De eerste bewoners van Zwitserland waren de jagers in de grotten, zo’n 10.000 jaar v. Chr. Gevonden voorwerpen in de Jura bewijzen dit. In 8.000 v. Chr. zwermden de mensen uit over de afgesmolten vlaktes van de gletsjers. In ongeveer 6.000 v. Chr. kwamen volken uit het Midden-Oosten naar Zwitserland. Zij zetten eenvoudige nederzettingen op en bestonden van de landbouw. Ze kapten hiervoor bossen er bebouwden land. De belangrijke Tène-cultuur kwam op in de ijzertijd, zo’n 800 jaar v. Chr. Deze periode was belangrijk omdat toen bijvoorbeeld de eerste munten in omloop kwamen. De bevolking leefde toen in paalwoningen. De Helveten, een Keltische stam, verspreidden zich vanuit Zuid-Duitsland over Zwitserland. In 58 v. Chr. werden ze door Julius staande gehouden. De Helveten werden voorgoed ondergeschikt in 15 v. Chr. De Romeinse provincie Helvetia was gerealiseerd. Geleidelijk veranderden de legerplaatsen van de Romeinen in grote steden, bewoond door de Romeinen en Kelten. Deze volken leefden vredelievend naast elkaar tot en met de 3e eeuw. De welvaart was redelijk in die tijd. Het West-Romeinse rijk viel in de 4e en 5e eeuw, onder meer door invallen van Germaanse stammen uit het noorden. Tenslotte slaagde de Bourgondische stam erin om zich te vestigen rondom het Meer van Genève. De Bourgondiërs zetten in West-Zwitserland een koninkrijk op, met Latijn als voertaal. Een andere Germaanse stam, de Alemannen, settelde zich in het noorden en oosten van Zwitserland. De taalgrens is hiervan afkomstig.

Prijsniveau
De prijzen zijn gemiddeld iets hoger dan in Nederland.

Leuke feitjes
  • Jodelen is typisch Zwitsers en het komt dan ook veel voor in de Zwitserse volksmuziek. De landbouwers in de bergen zijn ooit begonnen met het jodelen. Ze gebruikten het om met elkaar te communiceren, van de ene naar de andere berg.
  • Zwitserland heeft het dichtste spoorwegennet ter wereld. De lengte van het spoor is in totaal ongeveer 5.000 km. Er zijn ook een aantal bergtreinen, zoals de Glacier Express. Deze behoort tot één van de mooiste treinreizen ter wereld.
  • De koffie in Zurich is de duurste ter wereld en ook Basel staat in de top 5. Daarvoor krijgt u wel een goede kwaliteit koffie.

Reisverhaal Claudia

Van 21 januari tot 28 januari jl de reis gemaakt naar Centraal Zwitserland, we verbleven in Meiringen het dorp waar Sherlock Holmes ereburger van is. We sliepen in het Parkhotel Du Sauvage, top hotel goed van eten en drinken. we zijn een dag in Bern geweest en Luzern, rondje rond het Vierwaltstattersee met een bezoek aan Altdorf van Wilhelm Tel, het hoogtepunt van de reis was de dag naar de Jungfrau Joch, met de nieuwe gondel vanaf Grindelwald Terminal naar de EigerGletsjer en daar verder met de trein naar de Jungfrau tot 3454 mtr, uiteindelijk stonden we op 3571mtr met een prachtig uitzicht over de Alpen.

Telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
Openingstijden
ma. t/m vr. uur
zaterdag uur
Gedetailleerde gegevens
Postadres
Effe Weg
Vendelier 61-B
3905 PD Veenendaal
E-mail info@effeweg.nl
Tel. +31 (0)88 10 30 800
KvK 30060880
BTW NL 826428782 B01
IBAN NL71 RABO 0325 6913 12
18:08:08 | 0,2 | effeweg | GCP-NMT-WEB-101 TourWeb © NetMatch