telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
ma. t/m vr : 08:00 - 20:00 uur zaterdag : 08:30 - 17:00 uur
Naar 'mijn reis' omgeving

Excursiereis 8 dagen Krakau, 'Florence van Polen'

vanaf € 399,-
vertrekdata en prijzen
 • Halfpension
 • Vervoer per Comfort Class touringcar
 • Verblijf in Hotel Galicja 3*
 • Stadswandeling Krakau
 • Excursie Auschwitz-Birkenau bij te boeken
 • Excursie zoutmijn Wieliczka bij te boeken
 • Excursie vlottentocht Dunajec-kloof en Zakopane bij te boeken

Dag 1 Heenreis

Vertrek vanaf het verzamelpunt richting het overnachtingshotel in Duitsland. Onderweg worden er diverse stops gemaakt.

Dag 2 Wroclaw en aankomst Wieliczka

We vervolgen onze reis naar Polen. Onderweg maken we een tussenstop in Wroclaw. Het centrum van deze stad ligt verspreid over 12 eilandjes in de rivier de Oder, die met elkaar verbonden worden door 112 bruggen. Liefkozend wordt de stad ook wel het ‘Venetië van Polen’ genoemd. Rondom het centrale Marktplein vindt u kleurrijke gebouwen als het gotische raadhuis en diverse restaurants, terrasjes en winkels. Op het kathedraaleiland Ostrow Tumski lijkt de tijd stil te hebben gestaan.  Aan het begin van de avond arriveren we bij ons hotel in Wieliczka, nabij Krakau. We verblijven 5 nachten in Wieliczka.

Dag 3 Krakau: Joodse wijk, stadswandeling en het kasteel van Wawel

Vandaag maken we kennis met Krakau. We bezoeken allereerst de Joodse wijk Kazimierz, waar Steven Spielberg zijn beroemde film Schindler’s List heeft opgenomen. In de wijk staat ook de oudste synagoge van Polen, waarin tegenwoordig het Joods museum is ondergebracht.  Vervolgens kunt u een stadswandeling onder leiding van een gids maken door het centrum van Krakau. Het hart van Krakau wordt gevormd door de Rynek Glówny (Grote Markt) en de Rynek Maly (Kleine Markt). De Rynek Glówny is één van de grootste en mooiste marktpleinen van Europa. Aansluitend heeft u vrije tijd in de stad Krakau of u kunt een bezoek brengen aan het kasteel van Wawel, vroeger de residentie van de koningen. De kathedraal naast het kasteel was de plaats waar de koningen werden gekroond.

De stadswandeling Krakau o.l.v. een gids dient bij boeking te worden doorgegeven.

Dag 4 Auschwitz en Birkenau

Na het ontbijt vertrekken we richting de concentratiekampen Auschwitz en Birkenau waar u een indrukwekkende rondleiding kunt maken onder leiding van een gids. Omdat Auschwitz het grootste vernietigingskamp uit zijn tijd was, geldt het als symbool voor de Holocaust.

De excursie Auschwitz-Birkenau (incl. gids) dient bij boeking te worden doorgegeven.
 

Dag 5 Dunajec-kloof en Zakopane

Een lange, maar schitterende dag vandaag! Vanaf het hotel rijden we in zuidelijke richting, waar we één van de mooiste natuurlijke fenomenen van Polen gaan bezoeken: De Dunajec-kloof. Omgeven door hoge kalksteen-rotswanden en dichte bossen maakt u een ‘vlotten’tocht (geschikt voor alle leeftijden, u kunt het vergelijken met punteren in Giethoorn!) over de Dunajec-rivier, telkens getrakteerd op fantastische vergezichten. Dit klinkt enorm avontuurlijk, maar de ervaren gids zorgt voor een juist zeer ontspannen tocht door de kloof, waarbij hij/zij u informeert over het gebied en de bezienswaardigheden. Aan het eind van de ochtend vervolgen we ons tocht richting het Tatra-gebergte en brengen een bezoek aan het Wintersportoord Zakopane. Het staat bekend om de overweldigende natuur van de omliggende bergwereld en haar rijke folkloristische cultuur en architectuur. U kunt de middag naar eigen inzicht besteden in het sfeervolle Zakopane. Bezoek de martkt of de oude houten kerk met haar unieke begraafplaats. U kunt ook per kabelbaan naar het bijna 2.000 meter hooggelegen bergstation op de Gubalowka. Van hieruit heeft u een schitterend uitzicht over het Tatragebergte, dat zich uitstrekt over Polen en Slowakije. Aan het eind van de middag laten we Zakopane achter ons en rijden in een kleine twee uur terug naar ons hotel in Wieliczka.

De excursie vlottentocht dient bij boeking te worden doorgegeven.

Dag 6 Fabriek Schindler en zoutmijn Wieliczka

In de ochtend brengen we een bezoek aan de voormalige fabriek van Oskar Schindler. De fabriek is tegenwoordig gedeeltelijk ingericht als een museum. De expositie toont onder andere beelden van het uitbreken van de oorlog, de dagelijkse problemen van de bezetting en de strijd van Schindler om zijn arbeiders te beschermen. ’s Middags staat een bezoek aan de zoutmijn Wieliczka op het programma. De zoutmijn staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is één van de oudste mijnen ter wereld die nog in werking is. Hier vindt een rondleiding plaats in de museummijn langs standbeelden van historische figuren die uitgehouwen zijn in het rotsachtige zout. Verder ziet u een ondergronds meer en worden er oude werktuigen getoond ter illustratie van de historie van de zoutwinning.

De excursie Zoutmijn Wieliczka (incl. entree en gids) dient bij boeking te worden doorgegeven. Deze excursie is helaas niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn, in verband met de circa 350 treden die beklommen moeten worden.
 

Dag 7 Vertrek Polen

Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis. Aan het begin van de avond arriveren we in ons overnachtingshotel in Duitsland.

Dag 8 Terugreis

Vandaag is het laatste deel van onze reis. Bij terugkeer op het verzamelpunt krijgt u de mogelijkheid om wat te eten voordat u met onze servicelijn naar uw opstapplaats wordt gebracht.

Polen

Oppervlakte: 311.888 km²
Inwoners: 38.523.261
Hoofdstad: Warschau
Regeringsvorm: Republiek
Religie: Katholiek
Valuta: Zloty (PLN)
Elektriciteit: 220V, stekkers type C & E, geen verloopstekker nodig
Taal: Pools
Tijdzone: UTC+1, zelfde tijdzone als Nederland
Reisdocumenten: Paspoort of identiteitsbewijs geldig tot terugkomst Nederland
 
Eten en drinken
In de Poolse keuken zijn invloeden van Rusland, Tsjechië, Duitsland en Oostenrijk op te merken. Bij de meeste maaltijden wordt soep gegeten. Daarnaast zijn veel Polen verzot op geurig gerookt vlees en haring. Typisch Poolse gerechten zijn bigos (verschillende soorten vlees met gekookte kool en paddenstoelen), pierogi (ravioli, in allerlei variaties), golabki (met rijst en vlees gevulde koolbladeren met tomatensaus) en grzybowa (wilde-paddenstoelensoep met noedels). Qua drank is pure wodka populair in Polen. Ook met kruiden verrijkte wodka’s worden veel gedronken. Een traditioneel Poolse drank is mede honingwijn. Deze wijn wordt niet veel meer gedronken, maar wordt nog wel gebrouwen.

Flora en Fauna
Door de wereldoorlogen en droogleggingen sinds de 13e eeuw is veel bebossing in Polen verdwenen. Zo’n 27% van de oppervlakte bestaat nog uit bos. Er zijn een groot aantal nationale parken en reservaten opgezet, om een deel van de bebossing in de oorspronkelijke staat te kunnen behouden. De staatsbossen bestaan voor zo’n 80% uit naaldwouden, waar vooral de grove den en lariks groeien. De overige bossen zijn loofwouden, met voornamelijk eiken, beuken en berken. De dierenwereld heeft een Midden-Europees karakter met een aantal noordelijke invloeden, zoals de eland. In Bialowieza, een woud op de grens van Polen en Wit-Rusland, leven wisenten (ook wel Europese bisons) in het wild, waardoor het woud wereldberoemd is. Langs de Mazourische meren zijn broedende knobbelzwanen, kraanvogels en zwarte ooievaars waar te nemen. Op het Tatragebergte, waar Polen aan Slowakije grenst is een nationaal park waar onder andere gemzenrassen, bruine beren, wolven, wilde katten, lynxen en Alpenmarmotten leven.

Geschiedenis
De Poolse geschiedenis begint in het jaar 966. De destijdse vorst van het land, Mieszko I bekeerde zich tot het christendom. Hij bracht verschillende Slavische volken samen op een laagvlakte tussen twee rivieren, de Oder en Wisla. Boleslaw de Dappere, de zoon van Mieszko I, kwam als eerste koning aan de macht. Hij bezorgde de jonge staat Polen een stevigere positie. Polen heeft in de tweede wereldoorlog veel schade opgelopen. Het herinneringskamp Auschwitz attendeert hieraan. Sinds de val van de Berlijnse muur, doet Polen steeds meer afstand van het communistische tijdperk.

Prijsniveau
De prijzen in Polen liggen lager dan in Nederland.

Leuke feitjes
 • De naam van het land, Polen, is afgeleid van ‘pole’. De Poolse betekenis van dit woord is ‘vlakte’. Zoals de naam al zegt, is het grootste deel van Polen vlak.
 • De zoutmijn van Wieliczka, vlakbij Krakau, is één van ’s werelds oudste mijnen die nog in werking is. De mijn is vanaf de 13e eeuw onafgebroken in werking geweest.
 • Wie kent de polonaise nou niet? Maar veel minder bekend is dat dit uit Polen komt.

Hotel Galicja 3*

Hotel Galicja is gevestigd in Wieliczka, op ongeveer 10 km van het centrum van Krakau en op slechts 300 meter van de zoutmijn van Wieliczka. De kamers zijn voorzien van een satelliet-tv, een minibar en gratis WiFi.

Galicja heeft een restaurant met airconditioning dat traditionele Poolse gerechten serveert. Het interieur is versierd met de kunstwerken van lokale kunstenaars.

Elke kamer beschikt over een satelliet-tv, een minibar, en een eigen badkamer met een douche en een haardroger.
De accommodatie beschikt over een sauna, een biljarttafel, een bar met drankjes en een clubkamer met een tv. Verder heeft het hotel een souvenirwinkel en een conferentiecentrum.

Opstapplaatsen en vertrektijden

Genoemde tijden zijn richttijden en kunnen wijzigen. Wanneer u een reis heeft geboekt krijgt u ongeveer een week voor vertrek de definitieve reisbescheiden. Hierin staat de definitieve opstaptijd.

Groningen > Apeldoorn
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Groningen
Assen
Hoogeveen
Meppel
Nieuwleusen
Zwolle
Heerde
Apeldoorn
Leeuwarden > Harderwijk
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Leeuwarden*
Heerenveen*
Lemmer*
Emmeloord*
Lelystad*
Harderwijk*
Vlissingen > Oss
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Vlissingen*
Middelburg*
Goes*
Bergen op Zoom
Roosendaal
Breda
Tilburg
Den Bosch
Oss
Heerlen > Boxmeer
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Heerlen*
Maastricht*
Sittard*
Roermond
Reuver
Venlo
Venray
Boxmeer
Weert > Nijmegen
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Weert
Eindhoven
Helmond
Veghel
Uden
Nijmegen
Delft > Bodegraven
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Delft
Den Haag
Leiden
Alphen aan den Rijn
Bodegraven
Vlaardingen > Arnhem
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Vlaardingen
Rotterdam Capelse Brug
Dordrecht
Gorinchem
Tiel
Arnhem
Enschede > Zutphen
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Enschede
Hengelo
Almelo
Deventer
Zutphen
Haaksbergen > Doetinchem
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Haaksbergen*
Eibergen*
Winterswijk*
Aalten*
Doetinchem*
Winkel > Veenendaal
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Winkel*
Schagen*
Alkmaar*
Beverwijk*
Haarlem
Utrecht
Veenendaal
Hoorn > Ede
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Hoorn*
Purmerend*
Zaandam*
Amsterdam
Almere
Hilversum
Amersfoort
Ede
Verzamelpunt
Opstaplocatie Opstaptijd
Route A
Nieuw-Dijk / Didam
Uw reisgezelschap
Kies uw gewenste vertrekdatum
 • Boek nu voordelig Als u nu uw reis online boekt, bent u zeker van een lage prijs.
 • Boek nu en betaal later U kunt nu boeken en op een later moment betalen
 • Geen verplichte aanbetaling Bij ons hoeft u geen aanbetaling te doen voor uw geboekte reis.
Telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
Openingstijden
ma. t/m vr. uur
zaterdag uur
Gedetailleerde gegevens
Postadres
Effe Weg B.V.
Den Hulst 134
7711 GT Nieuwleusen
E-mail info@effeweg.nl
Tel. +31 (0)88 10 30 800
KvK 05077081
BTW nr. NL814069538B01
IBAN NL71 RABO 0325 6913 12
19:12:16 | 0,75 | effeweg | NMT-WEB-119 TourWeb © NetMatch