Excursiereis 10 dagen Boedapest, Balatonmeer en de Poesta

 • Vervoer per luxe Comfort Class touringcar
 • Hotel Magistern 3* aan het Balatonmeer o.b.v. halfpension (ontbijt en diner)
 • Maak kennis met het Balatonmeer en omgeving
 • Donauknie: Basiliek van Esztergom en sfeervol Szetendre
 • Ontdek het magische Boedapest (stadstour optioneel)
 • Dagtocht Hongaarse traditie op de Poesta voordelig bij te boeken
 • Bezoek historisch Pécs, Keszthély en de warmwaterbronnen van Héviz
Uw reisgezelschap
Kies uw gewenste vertrekdatum
Prijzen zijn exclusief € 37,50 kosten per boeking o.b.v. 2 personen. Deze kosten worden in de kassabon naast de prijzen gespecificeerd. Getoonde prijzen zijn per persoon en op basis van bezetting in een 2-persoonskamer.
* Onder voorbehoud van annuleringen en wijzigingen.
 • Boek veilig en vertrouwd online Wij zijn aangesloten bij het SGR & ANVR
 • Boek nu, betaal later Wel zo fijn. Betalen wanneer het u uitkomt, zonder bijkomende kosten.
 • Persoonlijke klantenservice Onze medewerkers staan u graag te woord bij vragen

Maandag: Heenreis

Met één van onze servicelijnen komt u aan op ons verzamelpunt, waar u kunt genieten van een kopje koffie of thee. Vervolgens rijden we via een fraaie route naar ons overnachtingshotel in Duitsland. Onderweg maken we diverse stops. ’s Avonds arriveren we in ons hotel voor een diner en overnachting.

Dinsdag: Melk en aankomst Siófok

Na het ontbijt vervolgen we onze reis naar Hongarije. Onderweg maken we een stop in het plaatsje Melk in Oostenrijk. In Melk staat een wereldberoemd benedictijner klooster. De bibliotheek en de kloosterkerk met zijn vele fresco’s, zijn het bezichtigen waard. Keizer Franz Jozef I verbleef hier regelmatig in de Stift als hij op doorreis was. Het enorme klooster is vanaf de snelweg Linz-Wenen duidelijk te zien. In het begin van de avond bereikt u Siófok. Bij aankomst in het hotel staat er een diner voor u klaar.

Woensdag: Balatonmeer

Vandaag maakt u kennis met het Balatonmeer en de plaatsen erom heen. U kunt hier per boot naar het tegenover gelegen schiereiland Tihany. Vanaf het hoogste punt op het eiland, bij de barokke abdijkerk, heeft u een prachtig uitzicht over het meer. In het oude centrum met de kleine straatjes vindt u vele souvenirwinkels. We vervolgen de route naar Balatonfüred, het kuuroord met de koolzuurhoudende bronnen. Via Herend rijden we terug naar het hotel. In Herend kunt u een bezoek brengen aan de porselein-fabriek. De fabriek levert nog aan veel buitenlandse vorsten. In het museum zijn vele kostbare en fraai bewerkte voorwerpen van porselein te bewonderen.

Donderdag: Boedapest

Vandaag maken we een dagtocht naar Boedapest (bij te boeken optie). We maken o.l.v. een Nederlandssprekende gids een uitgebreide stadsrondrit langs de bekendste bezienswaardigheden. We passeren het Vissersbastion, de Matthiaskerk, het Heldenplein en de Kettingbrug. Tussendoor worden er voldoende stops gemaakt, zodat u volop de gelegenheid krijgt om foto’s en video-opnamen te maken. Na de stadsrondrit heeft u nog voldoende tijd om de stad op eigen gelegenheid te verkennen. U kunt ook een boottocht over de Donau maken, waarbij u het grote parlementsgebouw van Boedapest zult passeren.
 
De dagtocht Boedapest o.l.v. een gids dient bij boeking te worden doorgegeven.

Vrijdag: Vrije dag of dagtocht Poesta

Vandaag kunt u genieten van een vrije dag of reserveren voor de dagtocht Poesta (bij te boeken optie). De Poesta is het graslandschap van de Grote Hongaarse Laagvlakte. Een uitgestrekt natuurreservaat met traditionele boerderijen, typische waterputten en kuddes runderen en schapen. We rijden richting Kerekegyhaza. Bij aankomst wordt u ontvangen door een ‘cisko’, een traditionele paardenhouder, met een typisch Hongaarse brandy. De cisko begeleidt u met het klappen van de zweep naar de tribune, vanwaar u een geweldige paardenshow kunt bekijken. Per koets maakt u daarna een ritje over de Poesta, waarbij we een stop maken bij een traditionele boerderij. U wordt ontvangen met citermuziek. De boer geeft u tekst en uitleg over het leven op de Poesta in vroegere tijden. U kunt een kijkje nemen in de slaapkamer en stallen met typische wolvarkens. Ook zijn de plaatselijke produkten hier te koop. Per koets rijden we terug naar het restaurant, waar u kunt genieten van een echte poestamaaltijd. De bekende goulashsoep is vernoemd naar de koeienherders. Het zigeunerorkest zorgt voor een leuke muzikale noot!
 
De dagtocht Poesta dient bij boeking te worden doorgegeven.

Zaterdag: Natuurtocht Donauknie

Nadat u heeft kunnen genieten van het ontbijt vertrekken we per touringcar voor een mooie natuurrondrit. We volgen de ronding van de Donau, ook wel Donauknie genoemd. In de Donauknie vindt u tal van leuke dorpjes en een schitterende natuur. Via een mooie route rijden we naar Esztergom, waar u een bezoek kunt brengen aan de prachtige basiliek, de grootste van Hongarije. De kathedraal is gebouwd naar het voorbeeld van de Sint Pieter in Rome. In de middag zetten we koers richting het pittoreske dorpje Szentendre, waar u op eigen gelegenheid rond kunt kijken en kunt wandelen langs de Donau. ‘s Avonds keren we terug naar ons hotel voor een heerlijk diner.

Zondag: Pécs

Via een mooie route door een glooiend landschap rijden we naar Pécs, de vierde stad van Hongarije, gelegen aan de voet van de Mecsek-bergrug. In het centrum vindt u talloze bouwwerken van de overheersers door de eeuwen heen. Met name de Turkse invloeden zijn nog duidelijk zichtbaar, waaronder de grote moskee aan het centrale plein. Bezoekt u vooral ook de Romaanse Dom, met haar opvallende vier hoektorens. Pécs is tevens een belangrijke universiteitsstad en de meest zuidelijke stad van Hongarije. Dit is te merken aan de levendige, mediterraanse sfeer in de stad. Terrasjes nodigen uit voor een ijsje of een drankje.

Maandag: Keszthely en Hévíz

Vandaag maken we een dagtocht naar Keszthely met een bezoek aan het 101 kamers tellende barokke Festetickasteel. Zeer de moeite waard is ook de Helikonbibliotheek met meer dan 50.000 kostbare boeken. In Keszthely kunt u ook heerlijk winkelen en souvenirs kopen. We vervolgen onze dagtocht naar de wereldberoemde bronnenplaats Hévíz, met hotels, restaurants en boetiekjes. De naam Hévíz betekent ‘warm water’. Bij het dorp ligt een 4,4 ha groot kratermeer, waarvan het water in de zomer én winter een oppervlaktetemperatuur heeft van 28-30 graden. Na een bezoek aan het thermaalbad rijden we terug naar ons hotel.

Dinsdag: Vertrek Siófok en Wenen

Deze dag beginnen we aan de terugreis naar Nederland. Na het ontbijt nemen we afscheid van ons hotel en rijden via een mooie route richting Duitsland. Onderweg maken we een korte kennismaking met Wenen. Hier heeft u vrije tijd in het centrum om te lunchen. Aan het eind van de middag komen we aan bij het overnachtingshotel, alwaar een heerlijk diner voor u klaarstaat.

Woensdag: Terugreis

Na het ontbijt vervolgen we de terugreis. Terug gekeerd op onze verzamelplaats krijgt u de gelegenheid om iets te eten, alvorens u met onze servicelijn naar uw opstapplaats gebracht wordt.

Landkaart: Boedapest, Balatonmeer en de Poesta

N.B. in voorkomende omstandigheden kunnen er wijzigingen optreden in het dag-tot-dag programma.

Hotel Magistern 3*

Hotel Magistern ligt aan de rand van Siófok aan het prachtige Balatonmeer. Het hotel is voorzien van een restaurant, bar, terras met ligstoelen en een lift. De kamers beschikken over een badkamer met douche en toilet. In het hotel is gratis wifi beschikbaar.

Hongarije

Oppervlakte: 93.024 km²
Inwoners: 9.874.784
Hoofdstad: Boedapest
Regeringsvorm: Republiek
Religie: Rooms-katholicisme
Valuta: Forint (HUF)
Elektriciteit: 220V, stekkers type C & F, geen verloopstekker nodig
Taal: Hongaars
Tijdzone: UTC +1, dezelfde tijdzone als Nederland
Reisdocumenten: Paspoort of identiteitsbewijs geldig tot terugkomst Nederland
 
Eten en drinken
Hongarije kent een boerenkeuken, met een goede reputatie. Er wordt echter veel varkensvet gebruikt, een echte dikmaker. Daarnaast wordt er veel gebruikt gemaakt van kruiden, vooral paprikapoeder is populair. Een typisch Hongaars gerecht is goulash. Hongarije is daarnaast ook een belangrijke wijnproducent. De kwaliteitswijnen zijn afkomstig uit 22 wijngebieden. Andere Hongaarse dranken zijn Barackpalinka (abrikozenjenever) en Unicum (kruidenbitter, uit vele kruiden gebrouwen).

Flora en Fauna
Hongarije is erg zuinig op de natuur. Er zijn verschillende grote natuur- en nationale parken. Daarnaast zijn er vele beschermde natuurgebieden waarin de oorspronkelijke planten- en dierenwereld bewaard blijft. Hongarije kent een zeer gevarieerd landschap. In het oosten is de Grote Laagvlakte met de bekende poesta’s en kleine dorpjes met daar omheen uitgestrekte natuur. In het noorden zijn er juist woeste bergen en rivieren. In de beschermde gebieden zijn onder meer veel vogels, salamanders en otters te vinden. Maar ook leven er de Hongaarse grijze runderen, verschillende soorten varkens en bijzonder pluimvee. In de bosgebieden leven vooral wilde zwijnen, otters en vossen.

Geschiedenis
Hongarije werd lange tijd door de Kelten bezet, dit begon al lang voor Christus. De Romeinen veroverden het land in het jaar 10 en hadden eeuwenlang de macht over het gebied. In het jaar 1000 werd de Hongaarse staat opgezet en werd de eerste koning, István I, gekroond. Het communisme viel en het volk ging officieel over tot het christelijke geloof. Het land is ook nog gedurende 150 jaar in handen van Turkije geweest. Tijdens WO II werd Hongarije bezet door Duitsland. Uiteindelijk kwamen de Sovjets aan het eind van WO II als bevrijders. Het bleek echter om een overname te gaan en Hongarije werd aan het Oostblok toegevoegd. De Hongaren kwamen hiertegen in opstand, maar dit eindigde tragisch. Wat weer duidelijk maakte dat de Sovjets de macht hadden. In 1989 werd Hongarije uiteindelijke een vrije, democratische republiek. Sinds 2004 behoort het land tot de Europese Unie.

Prijsniveau
De prijzen in Hongarije liggen lager dan in Nederland.

Leuke feitjes
 • Het metronetwerk van Boedapest was de eerste metrolijn op het Europese vasteland. Hij werd op 2 mei 1896 geopend. Alleen Londen had eerder zijn eigen ondergrondse vervoer.
 • Hongarije heeft in de afgelopen eeuwen elf verschillende hoofdsteden gehad. Er moet wel bij vermeld worden dat Hongarije in die eeuwen deel uitmaakte van verschillende landen.
Telefoonnummer klantenservice 088 10 30 800
Openingstijden
ma. t/m vr. uur
zaterdag uur
Gedetailleerde gegevens
Postadres
Effe Weg
Vendelier 61-B
3905 PD Veenendaal
E-mail info@effeweg.nl
Tel. +31 (0)88 10 30 800
KvK 30060880
BTW nr. NL814069538B01
IBAN NL71 RABO 0325 6913 12
23:59:58 | 0,19 | effeweg | GCP-NMT-WEB-101 TourWeb © NetMatch